THEOHARIS

Συνεδριάζει -επιτέλους- σήμερα η ομάδα Εργασίας για τα πρωτόκολλα κορωνοϊού στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί -επιτέλους- η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί, με την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, για την κατάρτιση των πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθούνται λόγω κορωνοϊού, σε όλη την φάση της τουριστικής αλυσίδας, προκειμένου να επανεκκινήσει ο τομέας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και δεδομένου ότι δεν υπάρχει εν λειτουργία ουσιαστική επιτροπή διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Τουρισμού, που θα μπορούσε ήδη να έχει προχωρήσει στην σύνταξη σχετικών οδηγιών και πρωτοκόλλων, στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγοι, και εκπρόσωποι όλων των τουριστικών φορέων.

Αδιέξοδο στην συνεδρίαση των υπουργών Τουρισμού

Στο μεταξύ σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας υπουργός Χάρης Θεοχάρης, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενιαίων πανευρωπαϊκών κανόνων για την επανεκκίνηση των εναερίων, θαλασσίων και οδικών μεταφορών, προκειμένου να επανεκκινήσει και ο Τουρισμός εντός της Ε.Ε.

theoharisΩστόσο, και η πρόταση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση και με εκπεφρασμένες σκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για σύναψη διακρατικών διμερών συμφωνιών με χώρες που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία, δεν υιοθετήθηκε καθώς όπως προέκυψε, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την ανάγκη λήψης μέτρων για τον Τουρισμό, ενώ υπήρξαν και απόψεις ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, τα κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα θα αφορούν κυρίως τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, την εστίαση, κ.λπ..

Ακόμη ο κ. Θεοχάρης ζήτησε τη συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πριν από λίγο εκδόθηκε δελτίο Τύπου για το θέμα από το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει ως εξής: “Την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Υπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη για:

–         Ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ

–         Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α

–         Τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

–         Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης ( voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη  μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.

Πολλές από τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού βρήκαν θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ενώ ο  Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Thierry Breton μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η χώρα μας συνυπέγραψε μαζί με οκτώ άλλες χώρες – εταίρους (Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία , Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) κοινή θέση η οποία προωθήθηκε από την Ισπανία και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι  επείγον η  Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μέσω του Πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης”.

Οι συμφωνίες με τους tour operators

Τέλος, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για το θέμα των συμφωνιών με τους tour operators που θα είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και διαρροές του υπουργείου Τουρισμού, που αναπαρήχθησαν μάλιστα από κάποια συγκεκριμένα μέσα ως τετελεσμένες…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *