pediotis

Συνέντευξη Πεδιώτη στη Μόσχα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Ιωάννης Πεδιώτης, στη συνάντηση που είχε με Ρώσους δημοσιογράφους την Πέμπτη, 14 Ιουλίου στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως γράφει το  www.grekomania.com, ο κ. Πεδιώτης μίλησε για το θέμα της έκδοσης βίζας των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, τη θετική πορεία των ρωσικών κρατήσεων προς τη χώρας μας, το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016 και την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στη φετινή ΔΕΘ, ως τιμώμενη χώρα. Επίσης, παρών στη συνάντηση ήταν και ο Προϊστάμενος του Γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρόξενου κ. Ιωάννη Πεδιώτη :

1. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση με τις βίζες των Ρώσων τουριστών; Σε πόσο χρόνο καλύπτεται η ζήτηση για όλες τις περιοχές της Ρωσίας;

Η κατάσταση με τις θεωρήσεις έχει πια εξομαλυνθεί, εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη γρήγορη εξέταση των εγγράφων, που λαμβάνει το προξενείο. Από τη στιγμή που τα έγγραφα έρχονται στο προξενείο, η μέγιστη περίοδος εξέτασης και επεξεργασίας των εγγράφων είναι 48 ώρες. Αυτό ισχύει για τα έγγραφα που υποβάλλονται σε μας από όλες τις περιοχές της Ρωσίας, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά πρέπει να έρθουν στο προξενείο και να σταλούν πίσω στον αιτούντα. Αυτό παίρνει επίσης χρόνο. Όπως δείχνει η πρακτική στη Μόσχα, η διαδικασία εκεί διαρκεί το πολύ 3 ημέρες και στις υπόλοιπες περιοχές λιγότερο από 7 ημέρες.

2. Η έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους τουρίστες θα ξεκινούσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, τον Ιούνιο. Έχει γίνει αυτό εφικτό?

Θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων εκδίδονταν και πριν όπως και τώρα. Αν ένας τουρίστας είχε επισκεφτεί χώρα Σένγκεν στο παρελθόν, θα μπορέσει να πάρει βίζα πολλαπλών εισόδων. Αλλά θέλω να τονίσω ότι όλα τα έγγραφα εξετάζονται κατά περίπτωση και η απόφαση για τους όρους (περίοδο βίζας) γίνεται ανάλογα με τα υποβληθέντα έγγραφα. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω περισσότερο για την τρέχουσα τάση στη ρωσική αγορά και για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής (last minute).

Φέτος το προξενείο μας παρέχει διαδικασίες απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων και για τους τουρίστες που κάνουν κρατήσεις last minute. Τέτοιοι τουρίστες εξυπηρετούνται πρώτοι.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε κανένα τουρίστα. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε η απόφαση για το  ταξίδι στην Ελλάδα να μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή, και η έλλειψη χρόνου να μην εμποδίσει το ομαδικό ή ατομικό ταξίδι, πρόσθεσε ο κ Ευσταθίου.

Στη συνέχεια, ο κ Πεδιώτης μίλησε για την εξομάλυνση του συστήματος έκδοσης βίζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, η επεξεργασία των εγγράφων στο προξενείο διαρκεί δύο ημέρες, χωρίς να υπολογίζουμε το χρόνο που απαιτείται για την παράδοση των εγγράφων στο προξενείο και την επιστροφή τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τις οδηγίες από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Ξυδάκη, το Ελληνικό Προξενείο αύξησε την ισχύ των θεωρήσεων έως 3-5 χρόνια, με την επιφύλαξη ότι πρέπει να  συμφωνούν με τις απαιτήσεις των εγγράφων στα πλαίσια της συμφωνίας Σένγκεν. Ο λόγος για αυτό ήταν η απουσία πρόκλησης προβλημάτων από τους Ρώσους τουρίστες στο παρελθόν.

3. Ποια είναι η ανταπόκριση των Ρώσων σε αυτού του τύπου τις βίζες;

Η Τουριστική βίζα είναι το κύριο είδος της θεώρησης που εκδίδεται από το προξενείο μας. Αλλά το ποσοστό των ταξιδιωτών οι οποίοι έλαβαν βίζα μόνο για τις ημερομηνίες του ταξιδιού τους, είναι μικρότερη από 1%, και οι περιπτώσεις αυτές συνήθως σχετίζονται με τη λήξη του διαβατηρίου του τουρίστα. Όλοι οι υπόλοιποι τουρίστες φέτος παίρνουν βίζες πολλαπλών εισόδων για χρονικό διάστημα από 1 έως 5 έτη (80% των αιτήσεων) ή για χρονικό διάστημα από 6 μήνες έως 1 έτος (20% των αιτήσεων). Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο, έχουμε εκδώσει περισσότερες από 240.000 θεωρήσεις, δυστυχώς, πιο ακριβή νούμερο δυσκολεύομαι να πω. Καθημερινή επεξεργάζονται 5.000 ταξιδιωτικά έγγραφα ανά ημέρα. Καθημερινά εκδίδουμε 4.500 βίζες. Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω το γεγονός ότι η υποδομή του προξενείου είναι τέτοια που μπορεί να χειριστεί 3 φορές περισσότερα έγγραφα.

4. Αναμένετε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών το 2016 θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον του 2015, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των θεωρήσεων, που υπήρχε στην αρχή της σεζόν;

Τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί  έχουν επιλυθεί εδώ και καιρό και οι θεωρήσεις εκδίδονται γρήγορα, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τους τουριστικούς πράκτορες που συνεργάζονται με την Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών το 2016 θα υπερβεί τα νούμερα του 2015, αλλά τα ακριβή στοιχεία θα μπορέσουμε να τα δώσουμε μόνο στο τέλος της σεζόν.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, ‘σύμφωνα με τους tour operators η ροή των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι’.

5. Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φετινού Αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, ειδικά αυτές επί ρωσικού εδάφους, έχουν συμμετοχή και ανταπόκριση από το ρωσικό λαό; Υπάρχει κάλυψη τους στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης; (Ερώτηση προς τον Πολύκαρπο Ευσταθίου)

Φυσικά, οι Ρώσοι αγαπούν πάρα πολύ ότι έχει σχέση με την Ελλάδα. Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά. Η συμμετοχή τους είναι μεγάλη στις εκδηλώσεις που γίνονται. Υπάρχει μια ειδική ιστοσελίδα στην ελληνική και ρωσική γλώσσα, η οποία αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Για παράδειγμα, μια από τις προσεχείς εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αφιερωματικού Έτους , είναι η, προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουλίου, παράσταση ‘Οιδίπους Τύραννος ‘, της οποίας σκηνοθέτης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Vakhtangov Rimas Tuminas. Η παράσταση θα είναι το αποτέλεσμα κοινού πρότζεκτ του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Θέατρου Vakhtangov, και ένα από τα κυριότερα γεγονότα του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Στο έργο θα χρησιμοποιηθούν δύο θίασοι – ρωσικός και ελληνικός – και θα είναι δίγλωσσο. Το έργο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς επίσης και το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους στη Μόσχα, στη σκηνή του θεάτρου Vakhtangov.

6. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν 100 ρωσικές εταιρείες, καθώς η Ρωσία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Βλέπετε ότι υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον σε επίπεδο επιχειρηματικότητας από Ρωσικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα;

Στην ερώτηση απάντησε ο Πολύκαρπος Ευσταθίου:

Ναι, πραγματικά έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τη ΔΕΘ για τη Ρωσία. Θα είναι η τιμώμενη χώρα της Έκθεσης για το 2016. Και δεδομένου ότι ένα από τα κύρια θέματα  για τη ΔΕΘ,  είναι οι διεθνείς επενδύσεις, το ενδιαφέρον  από τους Ρώσους επιχειρηματίες  για τη φετινή έκθεση είναι υψηλότερο απ΄οτι το 2015. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι αυξάνεται κάθε χρόνο το κύρος και η δημοτικότητα της ίδιας της έκθεσης. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο κύριος στόχος του ΕΟΤ είναι να προσελκύσει στην έκθεση εταιρείες που ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λάβει μέρος ο όμιλος Mouzenidis Group.

Φωτος: Μπόρις Παλτούσωφ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *