Τι είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τις θεωρήσεις express για τους Τούρκους τουρίστες | Μεγαλύτερο από ποτέ το πρόγραμμα | Έναρξη στις 30 Μαρτίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με θέμα την υλοποίηση της συμφωνίας χορήγησης θεώρησης εισόδου – «express» στους Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας ότι θα είνα το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ποτέ, επιτρέποντας την σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης την 30η Μαρτίου, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες.

Πιο αναλυτικά στην πρωτολογία του ο υπουργός Εξωτερικών είπε:  “Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Βουλευτά, και για την ερώτηση και για τη διαρκή μέριμνα για τα νησιά μας. Θα ήθελα να επισημάνω επί της αρχής ότι το προσωρινό πρόγραμμα της επιτόπιας θεώρησης είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο πράγματι είχε εφαρμοστεί σε μικρότερη κλίμακα, πιο οριοθετημένο και στο παρελθόν και είχε παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα.

Η απόφαση για την επιτόπια θεώρηση ελήφθη και ανακοινώθηκε, όπως γνωρίζετε, μονομερώς από τη χώρα μας – δεν είναι θέμα συμφωνίας – στις 7 Δεκεμβρίου, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό κατέστη δυνατό μετά από μια πολύ συστηματική προσπάθεια, την οποία έκανε η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διότι το πρόγραμμα αυτό συνιστά επί της αρχής μία διαφοροποίηση σε σχέση με τους βασικούς κανόνες Σένγκεν. Άρα έγινε μία πολύ συστηματική προσπάθεια από τα Υπουργεία μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την άδεια αυτή.

Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι είναι μία σύνθετη άσκηση. Και τούτο διότι απαιτεί τη συνέργεια πολλών Υπουργείων. Πρόκειται για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει ευθύνη των πλόων. Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα έχει το κομμάτι των θεωρήσεων και βεβαίως της προστασίας των συνόρων και του πολίτη. Το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την επιμέλεια των Δήμων, άρα και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Και βεβαίως όλων των Δήμων των δέκα νησιών, στα οποία θα έχουμε την επιτόπια θεώρηση.

Η σύνθετη αυτή άσκηση έχει ήδη δρομολογηθεί. Γίνονται διαρκείς συσκέψεις, συντονιζόμαστε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο θετικά και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Θέλω να σας πω ότι μικτά κλιμάκια των Υπουργείων επισκέπτονται τα νησιά μας, διότι θα πρέπει να υπάρξει μία χωροθέτηση μέσα στον χώρο του λιμανιού για να μπορεί να χορηγείται η επιτόπια θεώρηση, η οποία απαιτεί αφενός έκδοση παραβόλων, στη συνέχεια λήψη κάποιων στοιχείων βιομετρικών, δακτυλοσκόπηση συγκεκριμένα, και στη συνέχεια να δίδεται η θεώρηση. Έχει επίσης προβλεφθεί να υπάρξει σημαντική ενδυνάμωση όλων των νησιών, σε ό,τι αφορά τα σημεία εισόδου στα δέκα νησιά και στα λιμάνια των δέκα νησιών, με προσωπικό τόσο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Και επιπλέον, θέλω να σας πω ότι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία της πρώτης φάσης – γιατί αυτό θα γίνει σταδιακώς – που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα 5 νησιά μας, είναι για πλήρη λειτουργία την 30η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή σε 19 ημέρες από σήμερα. Επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας των δέκα νησιών. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση θα μου επιτρέψετε να πω. Ουδέποτε είχε ανακοινωθεί ο Φεβρουάριος. Θα ήταν ένας στόχος, ο οποίος θα ήταν ανέφικτος, το να είναι αρχές Φεβρουαρίου. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε κατά τον προγραμματισμό. Πρώτη φάση 30 Μαρτίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα πλήρης εφαρμογή”.

Η δευτερολογία

Στην δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: “Θα είμαι πολύ σαφής, κύριε Βουλευτά. Πρώτα απ’ όλα, να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη ερώτηση απευθύνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει συντονιστικό ρόλο στο ζήτημα αυτό. Σας τιμώ με την απάντηση, διότι αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να λάβετε μια απάντηση, η οποία να καλύπτει το ζήτημα το οποίο θέτετε. Αλλά πλέον, το ζήτημα από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση στο πλαίσιο της λειτουργίας του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια ελήφθη άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αμιγώς επιχειρησιακό το ζήτημα.

Πάρα ταύτα σας απαντώ και σαφώς. Χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε τη συνθετότητα του εγχειρήματος. Όμως έχετε μια αντίφαση θα μου επιτρέψετε να πω. Δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι τόσο σύνθετο το έργο, ότι πρέπει να βρεθούν πόροι, ότι πρέπει να συντονιστούν οι υπηρεσίες, ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπηρεσίες, ότι θα πρέπει να υπάρξει υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό, ότι θα πρέπει να διασυνδεθούν συστήματα και να θεωρείτε ότι έχουμε καθυστερήσει. Με κάθε σεβασμό, το 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρξε ποτέ. Δεν ξέρω από πού το εκλαμβάνετε το 1η Φεβρουαρίου. Εγώ δεν είχα ανακοινώσει ποτέ 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι πώς θεωρείτε ότι υπήρξε καθυστέρηση όταν βρισκόμαστε σήμερα τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση. Όταν εσείς ο ίδιος συνομολογήσατε ότι το έργο είναι τεράστιας συνθετότητας. Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν γνωρίζω από πού ενημερώνεστε, αλλά εγώ ενημερώνομαι από τα Υπουργεία και μπορώ να σας πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο προγραμματισμός θα τηρηθεί όπως ανελήφθη για το επιτελικό κράτος.

Θα μου επιτρέψετε να πω, χωρίς να είναι η αρμοδιότητα μου, ότι ακριβώς τέτοιου είδους διυπουργικά προγράμματα τα συντονίζει όπως πρέπει. Και ευελπιστούμε ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, σχεδόν σε τρεισήμισι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, θα έχουμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που εμπλέκουν και δήμους, όχι μόνο την κεντρική εξουσία, θα έχουμε και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα έχουμε κάνει χωροταξία, θα έχουμε στείλει προσωπικό και θα έχουμε εξασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των χρόνων, ο εορτασμός του Eid al-Fitr είναι 10 Απριλίου. Η ελπίδα μας είναι ότι η πρώτη φάση του προγράμματος θα λειτουργήσει κανονικά, όπως σας είπα, 30 Μαρτίου.

Τα νησιά, τα οποία θα ξεκινήσουν, είναι τα νησιά τα οποία έχουν ήδη ώριμες εγκατεστημένες υποδομές, όπου υπάρχει μεγάλη χωροταξία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα λιμάνια, τα οποία έχουν σοβαρότατο ζήτημα χώρου. Παραδείγματος χάρη, το λιμάνι της Σύμης δεν έχει εύκολο χώρο. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό χωροταξικό πλάνο για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε, όπως και στον λιμένα του Καστελόριζου. Εκεί όπου υπάρχουν ήδη υποδομές μεγαλύτερες, όπως είναι τα λιμάνια της Ρόδου και της Κω, προφανώς είναι ευκολότερο και θα λειτουργήσει στην πρώτη φάση της 30ης Μαρτίου.

Σε ό,τι δε αφορά στην επέκταση και σε άλλα νησιά, αντιλαμβάνομαι ότι τα νησιά μας θα ήθελαν να μπουν μέσα στο πρόγραμμα. Και πράγματι κι εγώ εκεί έχω γίνει πολλαπλώς δέκτης αιτημάτων εκ μέρους των νησιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Είναι ένα πρόγραμμα που και εγώ θεωρώ ότι θα εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό, δεδομένου του εξαιρετικού του χαρακτήρα σε σχέση με το Δίκαιο που διέπει τη Σύμβαση Σένγκεν. Και κατά τούτο είμαστε ήδη αρκετά οριακά.

Τέλος, να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Θεωρώ δηλαδή ότι θα φέρει κοντά και τους ανθρώπους μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα που επιχειρείται η βελτιστοποίηση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και των δύο χωρών μας. Και θεωρώ ότι θα είναι ένα θετικό μήνυμα για να έχουμε μία ουσιαστική προσέγγιση, για να μπορούμε να ζήσουμε σε ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *