xatzi

H Alibaba μέσο προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, αλλά και στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Ελλάδα από τη χώρα αυτή, αποσκοπεί η ημερίδα που διοργανώνει στις 14 Σεπτεμβρίου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την Alibaba, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η Alibaba είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ALITRIP, που διαθέτει υπηρεσίες τουρισμού στους Κινέζους και ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτιμά ότι η πλατφόρμα αυτή μπορεί να συμβάλει στη σημαντική αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας. Άλλωστε, όπως θα πει, η Alibaba είναι σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός πλαισίου, όπου ο αριθμός των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί από τις 120.000 στο 1.000.000 ετησίως, σε βάθος χρόνου. “Εφόσον οι συζητήσεις έχουν αίσια κατάληξη”, θα επισημάνει, “το αποτέλεσμα θα έρθει από την συνεργασία όλων των μερών: της κυβέρνησης, της Alibaba και των επαγγελματιών του Τουρισμού. Όποιος μπει στο παιχνίδι θα κερδίσει. Απλά και ξάστερα”.

Κύριε Χατζηθεοδοσίου, τι προσδοκίες έχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την εκδήλωση που οργανώνει στις 14 Σεπτεμβρίου με την Alibaba και ειδικά για το θέμα του Τουρισμού;

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη εποχή, είναι να βοηθήσει έστω και μια επιχείρηση στην Ελλάδα να αυξήσει το αποτέλεσμά της, να δημιουργήσει έστω και μια θέση εργασίας παραπάνω, να εισφέρει στα Δημόσια έσοδα, έστω και ένα ευρώ παραπάνω. Η αρχή μας είναι «έστω και ένα, είναι αρκετό». Και αυτή η αρχή, είναι ο οδηγός μας για κάθε δράση που αναλαμβάνουμε. Στο σκοτάδι της οικονομίας μας, όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός και οι εξαγωγές είναι το φως στο βάθος του τούνελ. Στη σύγχρονη εποχή, δε, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά τουριστικών πακέτων διεθνώς και ειδικά στην Κίνα. Προσκαλέσαμε την Alibaba να έρθει στην Ελλάδα με δυο ξεκάθαρους στόχους: να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και να πετύχουμε την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η Alibaba στον τουρισμό;

Η Alibaba, είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ALITRIP, που διαθέτει υπηρεσίες τουρισμού στους Κινέζους, προσφέροντας αεροπορικά ταξίδια, πακέτα διακοπών κλπ για το εσωτερικό της Κίνας και για το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της πλατφόρμας Alitrip, το 2015 ταξίδεψαν 50.000.000 Κινέζοι. Όταν 450.000.000 Κινέζοι βρίσκονται στο οικοσύστημα της ALIBABA γίνεται κατανοητή η μεγάλη σημασία αυτού του παίκτη του Κινέζικου διαδικτύου.

Πόσοι Κινέζοι ταξίδεψαν μέσω της ALITRIP το 2015 στην Ελλάδα;

Τo 2015 ταξίδεψαν 12,5 εκατ. Κινέζοι στην Ευρώπη και από αυτούς ένας ελάχιστος αριθμός, μόλις 120.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Από αυτούς τους 120.000, μόλις το 8% ήρθε μέσω της ALITRIP. Εδώ, πρέπει να αναφέρω ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι περιζήτητοι διεθνώς, καθώς ξοδεύουν πολλαπλάσια χρήματα απ΄ ότι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες.

Και πως πιστεύετε ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω της ALITRIP;

Το πρώτο είναι ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ημερίδα του ΕΕΑ στο Χιλτον, οι επαγγελματίες του Τουρισμού θα μάθουν από την ίδια την Alibaba πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες της για να αυξήσουν την προσέλκυση Κινέζων στην Ελλάδα. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη και βασίζεται όχι απλά στο ότι ο ξενοδόχος θα αναρτήσει το δωμάτιο του ξενοδοχείου του και 10 φωτογραφίες σε μια ιστοσελίδα. Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι το marketing. Γιατί, όπως ξέρουμε ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και χωρίς διαφήμιση οι προσδοκίες πολύ μικρές.
Το δεύτερο θέμα, ίσως πολύ σημαντικότερο από το πρώτο, είναι ότι την ώρα που συζητάμε βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Alibaba για τη δημιουργία ενός πλαισίου, όπου ο αριθμός των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί από τις 120.000 στο 1.000.000 ετησίως, σε βάθος χρόνου. Οι συζητήσεις αυτές είναι συνέχεια της συνάντησης που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, στις 6 Ιουλίου στην Σαγκάη. Συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και το ΕΕΑ καθώς συνεισέφερε σημαντικά στο να οργανωθεί η συνάντηση αυτή. Εφόσον οι συζητήσεις έχουν αίσια κατάληξη, το αποτέλεσμα θα έρθει από την συνεργασία όλων των μερών: της κυβέρνησης, της Alibaba και των επαγγελματιών του Τουρισμού. Όποιος μπει στο παιχνίδι θα κερδίσει. Απλά και ξάστερα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν είναι το Επιμελητήριο των τουριστικών επαγγελμάτων, πώς δικαιολογείται η ενασχόληση σας με τον Τουρισμό, έστω και έμμεσα;

Όποιος πιστεύει ότι η οικονομία είναι ανεξάρτητα κομμάτια λανθάνει σοβαρά. Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ένα με τον τουριστικό κλάδο, με την βιομηχανία, με όλους. Εκτός του ότι μεγάλο μέρος των υπηρεσιών εστίασης είναι μέλη μας. Όταν δουλέψει ο τουριστικός κλάδος θα έχει δουλειά και η υπηρεσία που είναι μέλη μας, θα έχει δουλειά και ο ασφαλιστικός κλάδος που είναι μέλη μας, θα έχουν δουλειά τα Κέντρα ξένων γλωσσών που είναι μέλη μας, θα έχουμε περισσότερη δουλειά όλοι μας. Για το ΕΕΑ κάθε δράση βλέπει την οικονομία ως ένα. Και έτσι πιστεύομε ότι θα βγούμε από τον βάλτο. Άλλωστε, στην συγκεκριμένη ενέργεια έχουμε καλέσει για συμμετοχή όλους τους φορείς του Τουρισμού, οι οποίοι ως ειδικοί θα παραλάβουν από ένα σημείο και θα δημιουργήσουν σημαντικές συνέργιες στη συνέχεια. Εμάς το χρέος μας σταματάει ως το σημείο που οι ειδικοί θα κάνουν καλύτερα αυτό που ξέρουν.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *