Τον Ε.Ο.Τ. και τα μάτια σας…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 
…γράφαμε στις 30 Νοεμβρίου, και το δημοσιεύουμε ξανά !!!
 
Σε συνέχεια λοιπόν της χθεσινής μας ανάρτησης, και μετά και τα πάρα πολλά τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε, όχι μόνο από στελέχη του Ε.Ο.Τ., επανερχόμαστε. 
Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο Ε.Ο.Τ. τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο της δημοσιότητας. 
Η έντονη κινητικότητα, όσον αφορά την προβολή της χώρας, που προφανώς πιστώνεται στη νέα πολιτική ηγεσία του Τουρισμού, η εξεύρεση ενός modus vivendi “συνύπαρξης” του Ε.Ο.Τ., με την Marketing Greece και η εν αναμονή εξεύρεση του modus operandi, το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού που πρέπει να γίνει εκ του νόμου, και κάποιες γκρίνιες, με αποκορύφωμα την -αδικαιολόγητη- ιστορία του Λονδίνου, όπου και η συμμετοχή της χώρας ήταν πολύ καλή και το κόστος ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ από κάθε άλλη χρονιά, συνθέτουν το σκηνικό. 
Στο σκηνικό αυτό πρέπει να προστεθεί και μια άγνωση, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ: η διαδικασία αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου, που τρέχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την υψηλή εποπτεία της Task Force.

Ο Ε.Ο.Τ. λοιπόν είναι σε μία κρίσιμη φάση μετασχηματισμού, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν “περνάει” από τα χέρια της ηγεσίας του Τουρισμού, αλλά του υπουργείου Διοκητικής Μεταρρύθμισης.
Και αυτό δεν θα ήταν τόσο σημαντικό, αν επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής που διενεργεί την αξιολόγηση δεν ήταν η ελέγκτρια Δημόσιας Διοίκησης που συνέταξε τα τρία καταδικαστικά για τα στελέχη του Οργανισμού πορίσματα για Κοινωνικό Τουρισμό, Δημόσιες Σχέσεις και Διαφήμιση.
Υπενθυμίζεται ότι και για τις τρεις υποθέσεις τα στελέχη του Οργανισμού απαλλάχθηκαν των κατηγοριών από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, ενώ για τον Κοινωνικό Τουρισμό έχει υπάρξει απαλλακτική απόφαση και του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικου, ενώ για τις άλλες δύο εκκρεμεί. Δεδομένου δε ότι υπάλληλος υπό κρίση Οργανισμού, που έχει ενταχθεί στις ομάδες αξιολόγησης του ΥΠΔΜ, δεν μπορεί να συμμετέχει στην αξιολόγηση του Οργανισμού που εργάζεται, γιατί η συγκεκριμένη κυρία, που προφανώς έχει προηγούμενα και δεν εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο για τον Ε.Ο.Τ. και τα στελέχη του, δεν εξαιρέθηκε, ή δεν αυτοεξαιρέθηκε για λόγους ευαισθησίας (sic);
Kαι άραγε στα εκατοντάδες μέλη των ομάδων αυτών, μόνο η συγκεκριμένη κυρία ήταν κατάλληλη για να αξιολογήσει τον Ε.Ο.Τ.;
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Οργανισμού είχε συνάντηση με την τριμελή ομάδα των ελεγκτριών, παρουσία του Γάλλου συμβούλου εκ μέρους της Task Force, στην οποία συζητήθηκαν ο ρόλος και οι διαδικασίες που ακολουθεί ο Ε.Ο.Τ., χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα, εκτός των δεδομένων περικοπών…

Και εκτός αυτού, δεδομένης της κατάστασης, αντί να υπάρξει ομόνοια στο “εσωτερικό” του Τουρισμού, εκδηλώνονται και κάποιες σαφέστατες επεκτατικές τάσεις του υπουργείου Τουρισμού προς τον Ε.Ο.Τ., με στόχο την απόσπαση υπηρεσιών.
Και είναι σαφές ότι υπάρχουν υπηρεσίες που ΠΡΕΠΕΙ να φυγουν από τον Ε.Ο.Τ. και να μετακινηθούν στην Αμαλίας, όπως είναι π.χ. ο δευτεροβάθμιος έλεγχος γιατί δεν μπορεί ο Ε.Ο.Τ. να είναι ελέγχον και ελεγχόμενος, ή η υπηρεσία των μεγάλων επενδύσεων – one stop shop, ή των ειδικών μορφών Τουρισμού, πιθανώς και άλλων. 

Και αυτό άλλωστε δείχνει και η διεθνής εμπειρία.
Δεν είναι δυνατόν να αποψιλωθεί όμως ο Οργανισμός, γιατί μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, ούτε να μεταφερθεί η day to day δουλειά. Δεν μπορεί λόγου χάρη, να φύγει η αρχική αδειοδότηση.
Και σίγουρα σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ευελιξία, και ο ΕΟΤ στα μετρα του Δημοσιου είναι ευέλικτος, δεν μπορεί να γιγαντώνουμε τον δυσκίνητο κεντρικό δημόσιο τομέα.

Και αλήθεια η ομάδα που ετοιμάζει το οργανόγραμμα του Ε.Ο.Τ., από την πλευρά της τουριστικής ηγεσίας, έχει λάβει υπόψη της τις παραμέτρους αυτές;
Έχει έρθει σε επαφή με την ομάδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Και είναι σημαντικό να θυμήσει ένας καλόπιστος παρατηρητής, αφενός το έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί ο Ε.Ο.Τ. με τα μύρια όσα αρνητικά του, και αφετέρου το γεγονός πως ότι έφυγε από τον Ε.Ο.Τ. οδηγήθηκε στον μαρασμό και την εξαφάνιση.
Να θυμηθούμε τα ΞΕΝΙΑ;
Να θυμηθούμε τις σχολές;
Να θυμηθούμε τα κάμπινγκ;
Να θυμηθούμε τα τουριστικά περίπτερα;
Τι να πρωτοθυμηθούμε;

…….

Αυτά προς το παρόν.

Χτυπάμε ένα καμπανάκι κινδύνου γιατί οι καιροί ου μενετοί…