ksd photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία στοχεύει σε 58 εκατ. τουρίστες, με έσοδα άνω των 40 δισ. $ για το 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία ελπίζει ότι θα προσελκύσει 58 εκατομμύρια ξένους τουρίστες και θα επιδιώξει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τουριστικά έσοδα φέτος, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Σημείωσε ότι τα ακριβή στοιχεία για ολόκληρο το 2019 θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του μήνα, αλλά η χώρα εκτιμάται ότι υποδέχθηκε 51 εκατομμύρια τουρίστες, με περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τον Τουρισμό.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι στόχοι της χώρας για το 2023 είναι 75 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες και έσοδα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση της κατά κεφαλήν ημερήσιας δαπάνης σε $ 78 φέτος και επιπλέον σε $ 91 το 2023, δήλωσε σε συνάντηση που διοργάνωσε από κοινού η τουρκική Ένωση Τουριστικών Επενδυτών (TTYD) και η Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Τουρισμού (TÜSİAD).

Ο Ersoy δήλωσε ότι οι κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη το 2019 ήταν 71 δολάρια το 2019.

“Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αλλαγή στη νοοτροπία και το όραμα της τουριστικής βιομηχανίας. Τέτοιες αλλαγές πρέπει να αρχίσουν σε κυβερνητικό επίπεδο και πραγματικά συνέβησαν. Τώρα, ο Τουρισμός θεωρείται στρατηγική βιομηχανία”, σημείωσε.

turkey“Πρέπει να διευρύνουμε τις τουριστικές δραστηριότητες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας”, συμπλήρωσε, ενώ ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που ονομάζεται “επανάληψη επισκέψεων”. “Υπάρχουν Ρώσοι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την Αττάλεια 40 φορές. Αρχίζουν να βαριούνται την Αττάλεια. Πρέπει να τους προωθήσουμε στην περιοχή του Αιγαίου. Πρέπει να μεταφέρουμε αυτούς τους τουρίστες στις ακτές του Αιγαίου που έχουν ομοιότητες με την Αττάλεια», είπε.

Το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται σήμερα σε δύο μεγάλα έργα σε θέρετρα διακοπών, του Çeşme, στην επαρχία İzmir στις ακτές του Αιγαίου, και το Didim, επίσης στην ακτή του Αιγαίου στην επαρχία Aydın, σημείωσε ο υπουργός.

“Τα έργα αυτά σχεδιάζονται με την απαραίτητη υποδομή για να προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για 12 μήνες. Αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον έργα”, πρόσθεσε ο Ersoy.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των αλλοδαπών που επισκέπτονται την Τουρκία, αυξήθηκε κατά 14,3% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών, 42,9 εκατομμύρια ξένων παραθεριστών εισήλθαν στη χώρα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο.

Όσον αφορά στην κατανομή ανά χώρα προέλευσης, οι Ρώσοι ήταν στην κορυφή της λίστας με 6,9 εκατομμύρια επισκέπτες ή μερίδιο 16% στις συνολικές ξένες τουριστικές αφίξεις, ακολουθούμενοι από Γερμανούς με 11,3% (4,8 εκατομμύρια επισκέπτες) και Βρετανούς με 5,8% ).

Τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2019, 2.48 εκατομμύρια Βούλγαροι ημεδαποί πέρασαν τις διακοπές στην Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5,8% των συνολικών ξένων τουριστών, ενώ οι Ιρανοί κατέκτησαν την πέμπτη θέση με 1,97 εκατομμύρια ή 4,6% συνολικά.

Τα στοιχεία από το υπουργείο αποκάλυψαν επίσης ότι η πόλη της Αττάλειας στη Μεσόγειο ήταν η κορυφαία τουριστική πόλη στη χώρα. Προσέλκυσε περίπου 14,4 εκατομμύρια ξένους παραθεριστές – το 33,7% όλων των επισκεπτών – τους 11 μήνες του 2019.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός με ξένους τουρίστες. Συνολικά, 13,8 εκατομμύρια αλλοδαποί επισκέφθηκαν την πόλη στο 11μηνο 2019.

“Η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει 104 εκατομμύρια τουρίστες”

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση που εκπόνησε το TTYD και το TÜSİAD περιελάμβανε σενάρια διαφοροποίησης του τουρισμού και αύξησης του τουριστικού εισοδήματος ανά άτομο.

Η Oya Narin, επικεφαλής του TTYD, δήλωσε ότι ο Τουρισμός έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας.

Τα έσοδα από την τουριστική ανάπτυξη της Τουρκίας μπορεί να φθάσουν τα 119 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 7,6%, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα πρόσθετα τουριστικά έσοδα ενδέχεται να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2033.

Ο Σιμόνε Κασλόφσκι, πρόεδρος του TÜSİAD, δήλωσε ότι ο Τουρισμός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

“Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος και η γεωγραφική μας θέση δημιουργούν τόσο σημαντικές ευκαιρίες”, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε 42,9 εκατομμύρια τουρίστες την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 και 39,5 εκατομμύρια το 2018.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *