rodos
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι βίλες της Ρόδου στο στόχαστρο των ξένων

ΜΟΝΕΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στρατηγικά τοποθετημένη στην «είσοδο» του Αιγαίου, οκτώ μίλια ανοικτά των τουρκικών ακτών, η Ρόδος υπήρξε χρήσιμη στάση ανεφοδιασμού για τους σταυροφόρους ιππότες που ακολουθούσαν τη θαλάσσια οδό.

Οι Ιωαννίτες ιππότες της Ιερουσαλήμ κατέλαβαν το νησί για πάνω από 200 χρόνια, χτίζοντας οχυρωματικά τείχη μιλίων, παράκτια κάστρα και εκκλησίες, πριν φτάσουν οι Οθωμανοί το 1523.

Τον 20ο αιώνα η Ρόδος πέρασε στους Ιταλούς και έπειτα βρέθηκε υπό βρετανικό έλεγχο, πριν γίνει μέρος της Ελλάδας.

Σήμερα η ιστορία είναι παρούσα σε κάθε γωνιά, από την επιβλητική, μεσαιωνική Λεωφόρο των Ιπποτών μέχρι το ροζ, θολωτό τέμενος του Σουλεϊμάν και τις ιταλικές κατοικίες Αρ Ντεκό.

Οι αριθμοί των τουριστών αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο από το 2014. «Έχουμε 300 μέρες λιακάδας το χρόνο», εξηγεί η Κάρα Τσακίρη της Sotheby’s International Realty. «Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα». Αυτή η αυξημένη επισκεψιμότητα προσελκύει αγοραστές-επενδυτές που θέλουν να νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους, σύμφωνα με την Engel & Volkers, με τις προσφορές να έχουν σημειώσει άνοδο 57% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση.

Η ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επίσης έχει συμβάλει στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα μετά την κρίση κυβερνητικού χρέους του 2015. Από τη στιγμή που αποφεύχθηκε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέα διάσωση, οι ανησυχίες έχουν κάπως καταλαγιάσει. Οι δαπάνες των ξένων σε ακίνητα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 61,7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με έρευνα της μεσιτικής εταιρίας Remax σε 18 χώρες, η Ελλάδα έχει τις πιο οικονομικά προσιτές κατοικίες στην Ευρώπη, φθηνότερες ακόμα και από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Αυτό οφείλεται σε μια βουτιά 45% στις τιμές από το 2008 και μετά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά η Ρόδος έχει αντεπεξέλθει στις πολιτικές και τις οικονομικές κρίσεις καλύτερα απ’ ότι άλλες περιοχές, σύμφωνα με αρκετούς μεσίτες. «Δεν είναι όπως πριν την κρίση, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν στεγαστικά σε ξένους αγοραστές, αλλά η Ρόδος δεν έχει υποφέρει τόσο όσο η ηπειρωτική Ελλάδα», επιβεβαιώνει η Κάρα Τσακίρη.

Οι συναλλαγές υποχώρησαν 60% μεταξύ 2007 και 2011, σύμφωνα τον Εμμανουήλ Ζερβό της Engel & Volkers. Οι τιμές των ακριβών ιδιοκτησιών μειώθηκαν μόνο κατά 15 με 20%, ανέφερε, λόγω του περιορισμένου αριθμού ακριβών ακινήτων.

Από το 2014 οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές, ισχυρίζεται η Δανάη Τσακίρη της Savills. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν 35% το 2016 σε ετήσια βάση, συμπληρώνει ο Ζερβός. Το 2017, οι συναλλαγές ενισχύονται μέχρι στιγμής 50% σε ετήσια βάση, προσθέτει.

Η Ρόδος είναι παραδοσιακά δημοφιλής σε Γερμανούς και Βρετανούς αγοραστές, αλλά οι Βρετανοί είναι ελάχιστοι λόγω του Brexit, εξαιτίας της αδύναμης στερλίνας και των ανησυχιών γύρω από τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, εξηγεί η Κάρα Τσακίρη. Πρόσφατα μια συναλλαγή «πάγωσε», όταν ο Βρετανός πελάτης έμαθε πως η τιμή του ακινήτου για το οποίο έκανε προσφορά είχε αυξηθεί κατά 60.000 στερλίνες λόγω των διακυμάνσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Στο μεταξύ, η χρυσή βίζα που χορηγείται σε όσους επενδύουν 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα, ενθαρρύνει όλο και πιο ποικίλους αγοραστές, από τη Ρωσία, το Λίβανο και την Τουρκία, επισημαίνει ο Ζερβός. Ελληνοαυστραλοί και Ελληνοαμερικανοί επίσης επενδύουν όλο και περισσότερο στην πατρίδα των προγόνων τους, «ως κοινωνική συμμετοχή», προσθέτει.

Το μεγαλύτερο και το πιο ανεπτυγμένο από τα Δωδεκάνησα, η Ρόδος, έχει σύγχρονη υποδομή και εύκολη πρόσβαση, σύμφωνα με την Κάρα Τσακίρη. Έχει νοσοκομεία, διεθνές αεροδρόμιο, πρεσβείες, κλινικές, αντιθέτως από άλλα, μικρότερα νησιά. «Είναι σαν χώρα από μόνη της». Είναι επίσης κοσμοπολίτικη, υπογραμμίζει ο Ζερβός. «Ο τουρισμός ξεκίνησε εδώ στη δεκαετία του 1960, επομένως είμαστε η τέταρτη γενιά. Κάποια από τα άλλα νησιά είναι υπερβολικά ‘ελληνικά’, οπότε οι διεθνείς επισκέπτες δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι».

Η πιο περιζήτητη περιοχή είναι γύρω από τη Λίνδο, που έχει ψηφιδωτούς δρόμους, βυζαντινές εκκλησίες και κυβοειδή σπίτια. Φέτος οι τιμές στην περιοχή έχουν ανέλθει στα 7.000 ευρώ/τμ, σύμφωνα με την E&V. Μια αριστοκρατική κατοικία του 17ου αιώνα με τέσσερα υπνοδωμάτια στην πόλη της Λίνδου, με διαμορφωμένη ταράτσα και θέα στη θάλασσα, έχει βγει στην αγορά από την E&V για 1,95 εκατ. ευρώ.

Ένα σπίτι σε στιλ χασιέντα με πέντε υπνοδωμάτια, στην παραλία του Αγίου Νικολάου κοντά στη Λίνδο, πωλείται από την Sotheby’s International Realty για 2,7 εκατ. ευρώ.

Κοντά στη Λίνδο, οι Πεύκοι και τα Βλυχά επίσης είναι δημοφιλείς. Μια σύγχρονη βίλλα με πισίνα και θέα πάνω από τον όρμο Βλυχών, πωλείται από την E&V για 600.000 ευρώ. Το Κιοτάρι, το Γεννάδι και η Λαχανιά στον Νότο επίσης έχουν ζήτηση, επειδή είναι δίπλα στη θάλασσα. Μια βίλλα τεσσάρων υπνοδωματίων μπροστά στη θάλασσα πωλείται από την Savills για 750.000 ευρώ.

Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι λιγότερο δημοφιλές, καθώς έχει πληγεί από «φθηνή ανάπτυξη», με το Φαληράκι να θεωρείται συνώνυμο με το χειρότερο είδος μαζικού τουρισμού.

Η ζωή στο νησί δεν είναι για όλους. Στην πόλη της Ρόδου, οι κατοικίες μπορεί να είναι άβολες χωρίς χώρους στάθμευσης ή ανελκυστήρες και σπάνια με κάποια πισίνα ή κήπο. Μια ασυνήθιστη κατοικία με πέντε δωμάτια στη Ρόδο, με πισίνα και πάρκινγκ, πωλείται από την Sotheby’s στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμη αμφιβολίες γύρω από κάποια αγορά στην Ελλάδα. Οι πιστωτές ισχυρίζονται πως η χώρα οδεύει προς έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Πιθανοί επενδυτές στη Ρόδο ίσως επιθυμούν να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν στο μέλλον.

Τι μπορείς να αγοράσεις για…

€500.000: βίλλα τεσσάρων υπνοδωματίων με θέα στη θάλασσα και πρόσβαση στην παραλία

€1 εκατ.: βίλλα πέντε υπνοδωματίων στην παραλία με πισίνα, στην περιοχή της Λίνδου

€2,5 εκατ.: κατοικία πέντε υπνοδωματίων στην πόλη της Ρόδου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *