photo EC
Φωτό: EC

Βουλγαρία και Ρουμανία εντάσσονται στη ζώνη Σένγκεν | Στα 29 τα μέλη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν μερικώς στον εκτεταμένο ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, εγκαινιάζοντας τα αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια χωρίς συνοριακούς ελέγχους, μετά από 13 χρόνια αναμονής. Ωστόσο, το βέτο της Αυστρίας σημαίνει ότι το νέο καθεστώς δεν θα ισχύσει για τις χερσαίες διαδρομές, αφού η Βιέννη εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή εισροή αιτούντων άσυλο.

Με την άφιξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η ζώνη Σένγκεν θα περιλαμβάνει 29 μέλη -25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, επίσης, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Όμως το βέτο της Αυστρίας περιορίζει το καθεστώς αυτό αποκλειστικά στις αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές. Αυτό σημαίνει ότι, οι τουρίστες που ταξιδεύουν αεροπορικώς σε αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζονται ξεχωριστή βίζα και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις θεωρήσεις Σένγκεν. Όσοι ταξιδεύουν οδικώς, ωστόσο, θα χρειαστούν πρόσθετα έγγραφα.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σχεδιάζει να εφαρμόσει τους κανόνες Σένγκεν σε τέσσερα θαλάσσια λιμάνια και 17 αεροδρόμια, με το αεροδρόμιο Otopeni της χώρας κοντά στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι να λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις πτήσεις Σένγκεν.

Περισσότερο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής αστυνομίας και των αξιωματικών μετανάστευσης, θα αναπτυχθεί στα αεροδρόμια για να “υποστηρίξει τους επιβάτες και να εντοπίσει όσους θέλουν να επωφεληθούν για να φύγουν παράνομα από τη Ρουμανία”, αναφέρει η ρουμάνικη κυβέρνηση.

Θα διενεργούνται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη σύλληψη ατόμων με πλαστά έγγραφα και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρουμανία ελπίζουν να ενταχθούν πλήρως στη Σένγκεν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η Αυστρία έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο στις αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών, Catalin Predoiu, επιβεβαιώνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας  έως το 2024, επεκτείνοντάς την στα χερσαία σύνορα.

Καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, η πορεία προς μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη συνεχίζεται, αν και με εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κροατία προηγήθηκε των δύο προαναφερόμενων χωρών, αποτελώντας το 27ο μέλος της Σένγκεν τον Ιανουάριο του 2023.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χαιρέτισε την ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν, λέγοντας: “Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην οικογένεια Σένγκεν. Χαιρετίζω την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και για τις δύο χώρες. Και μια ιστορική στιγμή για τον χώρο Σένγκεν – τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Μαζί οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπής, από τον περασμένο Δεκέμβριο, και τα δύο κράτη μέλη έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν, από τις 31 Μαρτίου 2024.

Τα Πλαίσια Συνεργασίας που δρομολογήθηκαν στις αρχές Μαρτίου από την Επιτροπή μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Με αυτά τα Πλαίσια Συνεργασίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της συνεργασίας για τα σύνορα και τη μετανάστευση, καθώς και στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα και των μεταναστευτικών προκλήσεων”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Για να γίνουν μέρος του χώρου Σένγκεν, οι χώρες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια, όπως περιγράφονται από το VisaGuide.world, περιλαμβάνουν τη διατήρηση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα, την έκδοση θεωρήσεων Σένγκεν, την αποτελεσματική συνεργασία για την ασφάλεια, την τήρηση των κανονισμών Σένγκεν και τη σύνδεση με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και οι χώρες του Συστήματος Πληροφοριών για τις Βίζες (VIS) που φιλοδοξούν να ενταχθούν υποβάλλονται σε διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης, γνωστή ως «αξιολόγηση Σένγκεν», για να προσδιοριστεί η ετοιμότητά τους”.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *