MONEY TOURISM COPYRIGHT PHOTO
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η βρετανική αγορά «βαρόμετρο» για την εξέλιξη της φετινής σεζόν | Το “πορτοκαλί” αδικεί τη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν ακριβώς από μία εβδομάδα άνοιξε ο τουρισμός στη Ρόδο με αφίξεις από το Ισραήλ. Ήδη έχει αρχίσει να θερμαίνεται η τοπική τουριστική αγορά παρόλο που παρατηρείται ακόμη υστέρηση στους ρυθμούς των νέων τουριστικών κρατήσεων.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της φετινής σεζόν αναμένεται να διαδραματίσει η Βρετανική Αγορά. Προς το παρόν, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις «πορτοκαλί» χώρες και όχι στην «πράσινη» λίστα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τα ταξίδια στη χώρα μας. Εάν όμως αυτό αλλάξει, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς από τη βρετανική αγορά και γενικότερα.

ksd PRIMAGEL Ρόδο
adv

Οι πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία έχουν ήδη φθάσει στη Ρόδο, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη επιθυμία των Βρετανών να επισκεφθούν τον αγαπημένο τους προορισμό παρά τα περιοριστικά μέτρα και την επιβάρυνση των μοριακών τεστ που επιβάλλονται για όσους δεν ταξιδεύουν σε «πράσινες χώρες». Όταν όμως τα μέτρα αρθούν, τότε εκτιμάται πώς θα υπάρξει καταιγισμός κρατήσεων για τη Ρόδο.

«Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη βρετανική αγορά. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πορτοκαλί λίστα για τους Βρετανούς τουρίστες, που σημαίνει πως τα ταξίδια επιτρέπονται. Παρόλα ταύτα όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν αναγκαστικά σε καραντίνα δέκα ημερών επιστρέφοντας στη χώρα τους, ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται και σε μοριακό τεστ. Εάν στην επόμενη αναθεώρηση η Ελλάδα καταφέρει να μπει στην «πράσινη λίστα» και αρθούν οι περιορισμοί, τότε αναμένουμε αναζωπύρωση των κρατήσεων. Βλέπουμε αντίστοιχα ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από τη Γερμανία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η άρση της υποχρεωτικότητας των PCR tests και η δυνατότητα πραγματοποίησης rapid tests», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, Γιώργος Ματσίγκος, συμπληρώνοντας τα εξής:

«H ροή των κρατήσεων υστερεί. Και η αύξηση των ρυθμών θα εξαρτηθεί προφανώς από την πορεία των εμβολιασμών και από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και βέβαια από την επιδημιολογική εικόνα του προορισμού. Όταν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και εφόσον καθένας από μας τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν έχουμε πισωγυρίσματα, πιστεύω ότι θα υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στις κρατήσεις».

Τη στιγμή όμως που κάποιες αγορές είναι στον «πάγο», η ζήτηση από συγκεκριμένες χώρες παρουσιάζει αύξηση. «Είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκινούν οι πτήσεις από τις βαλτικές χώρες, την Ουκρανία και την Πολωνία από τα τέλη Μαΐου. Και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που δεν αποκλείεται να προστεθούν επιπλέον πτήσεις από αυτές που είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Από τη Ρωσία αναμένουμε από μέρα σε μέρα τις αποφάσεις για τις πτήσεις τσάρτερ και ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει το συντομότερο ο τουρισμός από τη συγκεκριμένη αγορά», είπε ο κ. Ματσίγκος, εκτιμώντας ότι «η Ρόδος μπορεί να δεχθεί με ευκολία ένα εκατομμύριο επισκέπτες τη φετινή σεζόν».

Είναι όμως απολύτως αναγκαίο όπως είπε, να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών στο νησί, κάτι που ήδη έχει συντελεστεί και που θα επιτευχθεί στον απόλυτο βαθμό με τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου Ρόδου σε λίγες ημέρες.

«Πιστεύουμε πώς από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα θα αυξηθούν σημαντικά οι πτήσεις από τη Βρετανία και τότε θα επιστρέψουμε σε μία φυσιολογική ροή τουριστικών αφίξεων. Αν αποφύγουμε τα απρόοπτα, τις μεταλλάξεις και την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, είναι εφικτό να φθάσουμε ακόμη και το 1 εκατ. αφίξεις κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Γι’ αυτό εύχομαι να χαρακτηριστεί «πράσινος» ο προορισμός το συντομότερο δυνατό!

Προσωπικά έλαβα την πρώτη δόση του εμβολίου και συνιστώ σε όλους όσοι εργάζονται στον τουρισμό, σε επιχειρηματίες και σε εργαζόμενους, να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους. Είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γ. Ματσίγκος.

Tagged

1 σχόλιο στο “Η βρετανική αγορά «βαρόμετρο» για την εξέλιξη της φετινής σεζόν | Το “πορτοκαλί” αδικεί τη Ρόδο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *