Palma – Mallorca – pexels

Βρετανοί εκατομμυριούχοι προβλέπεται να κατακλύσουν τη Μαγιόρκα | 500.000 θα εγκαταλείψουν το Ην. Βασίλειο μέχρι το 2028

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοφιλείς προορισμοί στην Ισπανία, όπως η Μαγιόρκα, και εν γένει η χώρα προβλέπεται να παρουσιάσουν εισροή εκατομμυριούχων από το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Global Wealth Report 2024” της UBS, περίπου 500.000 εκατομμυριούχοι θα εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2028, που αντιστοιχεί σε πτώση 17%, αφήνοντας ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στο σύνολό της, αλλά και του Λονδίνου ως παραδείσου για την παγκόσμια ελίτ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετική μείωση του πληθυσμού των εκατομμυριούχων μεταξύ των χωρών που καλύπτει η έκθεση της ελβετικής τράπεζας.

Στον αντίποδα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, δημοφιλείς περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, γίνονται το νέο “ορμητήριο” των εκατομμυριούχων που έχουν βαρεθεί το Λονδίνο.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βρετανία θα μειωθεί κατά 17% σε 2.542.464 το 2028 από 3.061.553 πέρυσι. Προβλέπει, επίσης, πτώση 4% στην Ολλανδία, σε 1.179.328 το 2028 από 1.231.625 το 2023.

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS στον τομέα Global Wealth Management, δήλωσε ότι η μετατόπιση από τη Βρετανία αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι, με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων, ο αριθμός της είναι σήμερα “δυσανάλογα υψηλός”.

“Προφανώς έχετε δει στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, όπως έχετε δει και σε άλλες χώρες, τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Donovan, η απόφαση της Βρετανίας να καταργήσει το καθεστώς “non-dom” -το οποίο επιτρέπει σε πλούσιους, συχνά κατοίκους του εξωτερικού να αποφεύγουν τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους στο εξωτερικό- είχε επίσης “μικρή επίδραση”.

“Ο αλλοδαπός πληθυσμός των εκατομμυριούχων, ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος μετακινείται συνεχώς, θα αναζητά διαρκώς τοποθεσίες με χαμηλή φορολογία”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι” αυτό δεν είναι συνάρτηση των πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου καθαυτού, αλλά αντανακλά τους παράγοντες έλξης άλλων χωρών, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη”.

Όπως ανέφερε η UBS, για την έκθεσή της ο “πλούτος ορίζεται ως η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα νοικοκυριά, αφαιρώντας τα χρέη τους”.

Η έκθεση βασίζεται σε 56 αγορές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92,2% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. Συνολικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε όρους δολαρίου, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 4,2% το 2023, μετά από μείωση 3% το 2022.

Ο αριθμός των ενηλίκων με περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί σε 52 από τις 56 αγορές έως το 2028, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης. Η ισχυρότερη αύξηση των εκατομμυριούχων -κατά 47%- αναμένεται να σημειωθεί στην Ταϊβάν, λόγω της βιομηχανίας μικροτσίπ της χώρας.

Η UBS ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των 15 ετών που δημοσιεύει την έκθεσή της, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στον πλούτο, σχεδόν 177%, ακολουθούμενη από την Αμερική με σχεδόν 146%, ενώ η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) σημείωσε αύξηση μόλις 44%.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είχε, ωστόσο, καταγράψει και την πιο απότομη αύξηση του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό χρέος στην περιοχή αυξήθηκε κατά πάνω από 192% από το 2008, περισσότερο από 20 φορές πάνω, σε σχέση με την αύξηση στην ΕΜΕΑ και σχεδόν τέσσερις φορές, σε σχέση με την αύξηση στην Αμερική.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *