Photo by Ron Lach on Pexels

WTM Global Travel Report: Νέες τουριστικές εμπειρίες δίνουν τη θέση τους στα ταξίδια χαλάρωσης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλο και περισσότεροι παραθεριστές στρέφονται σε νέες τουριστικές εμπειρίες, με έμφαση στη φύση, τη γαστρονομία και την ευεξία, που δίνουν τη θέση τους στις… ξαπλώστρες. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση WTM Global Travel Report, σημειώνοντας την “αυξανόμενη ζήτηση για μοναδικές, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες, ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται σε διακοπές”.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στην WTM London, σήμερα, παραθέτει δεδομένα κοινωνικής παρακολούθησης που επιμελήθηκε ο ειδικός σε θέματα τουριστικής πληροφόρησης Mabrian το 2023.

Αυτά αποκάλυψαν ότι οι βιωματικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ευεξίας, ο τουρισμός στη φύση και ο γαστρονομικός τουρισμός αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10%, σε σύγκριση με το 2019.

“Εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η ηλιοθεραπεία, ήταν λιγότερο σημαντικές στα κίνητρα των ταξιδιωτών σε σύγκριση με το 2019”, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνει επίσης πώς οι άνθρωποι “αποζητούν περισσότερες ευκαιρίες επανασύνδεσης” σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, με πιο ουσιαστικές προσωπικές εμπειρίες “να γίνονται γρήγορα ο λόγος ύπαρξης των ταξιδιών”.

Κλιματική κρίση και υπερτουρισμός

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή προορισμών και περιόδων διακοπών από τους καταναλωτές, καθώς οι ταξιδιωτικές συνήθειες επηρεάζονται μετά από τα αλλεπάλληλα ζεστά ευρωπαϊκά καλοκαίρια.

“Το 2023, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων διαπίστωσαν ότι η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που επηρεάστηκε τουλάχιστον εν μέρει από τις αντιλήψεις για τον καιρό”, αναφέρεται

Η κλιματική κρίση έχει και άλλες επιρροές στις καταναλωτικές τάσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές, σύμφωνα με την έκθεση.

“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα, αλλά δυνητικά μεγαλύτερα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και περισσότερα τοπικά ταξίδια μικρών αποστάσεων”, προσθέτει, σημειώνοντας την αυξανόμενη ζήτηση για εθελοντισμό και αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες.

Τα αργά ταξίδια, τα οποία περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση μεγαλύτερων αλλά ενδεχομένως λιγότερων ταξιδιών, μπορεί επίσης να γίνουν μια όλο και πιο δημοφιλής τάση.

Εν τω μεταξύ, πολλοί προορισμοί έχουν παλέψει με τα προβλήματα του υπερτουρισμού, όπως η Ταϊλάνδη που είχε κλείσει την παραλία Μάγια, καθώς χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν εκεί μετά την προβολή της στο The Beach. Ενώ, το επόμενο έτος, η Βενετία θα επιβάλει έναν νέο φόρο για τους ημερήσιους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις υποδομές της πόλης.

Οι αναδυόμενες οικονομίες και η περίπτωση της Κίνας

Κατά τα άλλα, οι εξερχόμενες αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Καθώς οι χώρες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη ευημερία, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ταξίδια αναψυχής, προκαλώντας νέες τάσεις με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και πολιτιστικές προτιμήσεις.

“Η “ταξιδιωτική τάξη” στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των Κινέζων πολιτών (2,3%), γεγονός που αναδεικνύει τεράστιες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη. Παρόμοιες ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν επίσης στην Ινδία και την Ινδονησία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές”, αναφέρει η έκθεση.

Τονίζεται επίσης πώς οι ηλικιωμένοι στην Κίνα θα γίνουν πιο εύποροι με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για διακοπές όπως οι κρουαζιέρες.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει την αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν βοήθεια για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο των διακοπών τους.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *