uk london
Photo by skeeze on Pixabay

WTTC: “Κολλημένες” στη Βρετανία και φέτος το Καλοκαίρι οι οικογένειες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με ένα ακόμη “χαμένο καλοκαίρι”, χωρίς διακοπές και την απαραίτητη χαλάρωση, είναι αντιμέτωπες οι οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στο αμφιλεγόμενο σύστημα φωτεινών σηματοδοτήσεων, τις καραντίνες, τα δαπανηρά τεστ COVID-19 και τη σύγχυση που προκαλείται από τους ταξιδιωτικούς κανόνες, υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ο παγκόσμιος τουριστικός φορέας, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα ταξιδιών και τουρισμού, αναφέρει ότι, αυτός ο συνδυασμός έχει σαν συνέπεια μεγάλο μέρος της Ευρώπης να είναι εκτός για τους Βρετανούς παραθεριστές, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού. Σύμφωνα με το WTTC, αυτό, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για εκείνους που λαχταρούν καλοκαιρινές διακοπές, έχει επίσης, “γονατίσει” τη βρετανική τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία.

Το WTTC προέτρεψε τους Ευρωπαίους, κυβερνητικούς ηγέτες να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και να επιτρέψουν την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών για τους παραθεριστές. Αυτή η έκκληση έρχεται την ημέρα που η Ε.Ε. εγκαινιάζει το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, που έχει σχεδιαστεί για να επανεκκινήσουν με ασφάλεια τα ταξίδια στην ήπειρο.

Μάλιστα, το WTTC έχει, ήδη, προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι, η χώρα θα απολέσει 19,8 δισεκατομμύρια λίρες, εάν τα διεθνή ταξίδια παραμείνουν “καθηλωμένα” τον Ιούλιο και έχει εκφράσει τον φόβο ότι, θα υπάρξουν ανάλογες απώλειες εάν ο Αύγουστος έχει την ίδια εξέλιξη.

ksd PRIMAGEL WTTC
adv

Η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε: “Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και οι παραθεριστές αντιμετωπίζουν ένα ακόμη ‘χαμένο καλοκαίρι’, χωρίς ταξίδια -παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση εμβολίων. Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα έπρεπε να έχει ‘ξεκλειδώσει’ την ‘πόρτα’ για τα διεθνή ταξίδια. Αντ’ αυτού, βλέπουμε ένα δεύτερο καλοκαίρι με περιορισμένες, ταξιδιωτικές προοπτικές, ενώ η Ευρώπη ξάνα-ανοίγει και οι ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν. Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές, τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται για να επιβιώσουν, και οι παραθεριστές παραμένουν ‘κολλημένοι’ στο σπίτι, για άλλη μια φορά. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η υγεία και η ασφάλεια μπορούν ακόμη να είναι η προτεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν ξανά τα διεθνή ταξίδια”.

“Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που δημιουργείται από το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, για να τους επιτρέψουμε να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στη ζωή τους, στους συναδέλφους, στις οικογένειες και στους φίλους τους. Πρέπει επίσης να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην κάνουμε διακρίσεις εις βάρος ολόκληρων εθνικοτήτων, λόγω της εμφάνισης μεταλλάξεων του ιού. Ένας συνδυασμός εμβολίων και τεστ θα παρέχει την απαραίτητη προστασία, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης. Μια συντονισμένη απάντηση από ηγέτες σε όλη την Ευρώπη είναι κρίσιμη, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να έχει οποιαδήποτε ελπίδα να σώσει μέρος της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου για τους ταξιδιώτες και τον δύσκολο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού”, συμπλήρωσε η Messina.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το WTTC αποκάλυψε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, εάν δεν γίνει επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάνει 639 εκατομμύρια λίρες κάθε μέρα, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητά του.

Το WTTC ζήτησε, επίσης, να εγκαταλειφθεί το αμφιλεγόμενο σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τα ταξίδια, το οποίο έχει επικριθεί ευρέως, ειδικά από τον “πολιορκημένο” τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ην. Βασίλειο.

Ένας ακόμη μήνας με τα ταξίδια να παραμένουν στον “πάγο”, θα έθετε έως και 218.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα, σε σοβαρό κίνδυνο – εκτός από τις 307.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι.

Το WTTC κάλεσε την κυβέρνηση να “ξεκλειδώσει”, αμέσως, τις “πόρτες” στα διεθνή ταξίδια, για να αποφύγει να προκαλέσει σοβαρές, μακροπρόθεσμες ζημιές στην οικονομία της χώρας και να αποτρέψει να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι διεθνείς επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν 35,6 δισεκατομμύρια λίρες το 2019, γεγονός που δημιούργησε ανάπτυξη και ευημερία σε ολόκληρη τη χώρα, βοηθώντας το να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, από την άποψη του ταξιδιωτικού-τουριστικού ΑΕΠ.

Το 2019, ο τομέας συνεισέφερε 10,1% στο ΑΕΠ του ΗΒ και υποστήριξε 4,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν το 12% της συνολικής απασχόλησης. Ωστόσο, οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν, για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 62 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ταξιδιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλούς άλλους σε κίνδυνο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *