Υπογράφηκαν οι μελέτες για πέντε εμβληματικά έργα της Ιστορίας και του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο και τα Χανιά ύψους 5,5 εκ. ευρώ

ΦΟΡΕΙΣ

Πέντε προγραμματικές συμβάσεις για αντίστοιχα εμβληματικά έργα της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ρεθύμνου και των Χανίων, συνυπέγραψαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης και Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αντίστοιχα. Οι πέντε μελέτες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης.

Πρόκειται για την Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και την μελέτη αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και στα Χανιά πρόκειται για τη μελέτη Ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου, την αποκατάσταση και την επανάχρηση της Βίλας Σβαρτς καθώς και της βίλας Πωλογιώργη.

Οι μελέτες στο Ρέθυμνο

Στη «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» καθώς και στη «Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.

«Πολύ σημαντική μέρα σήμερα για το Ρέθυμνο αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού διότι ένα όραμα δεκαετιών, το Μουσείο του Ρεθύμνου, σήμερα ξεκινά να υλοποιείται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο. Η σύμβαση αφορά την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση του έργου, για να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια η κατασκευή του μουσείου», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για «μια ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο», τονίζοντας πως «μέσα από την συνεργασία και τις συνέργειες κατορθώσαμε και εντάξαμε στο περιφερειακό πρόγραμμα τις μελέτες για το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου και για την Φορτέτζα ύψους 4 εκατομμυρίων €. Είναι δέσμευσή μας πως τα έργα θα χρηματοδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, στηρίζοντας τον πολιτισμό, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαριστώντας για την συνεργασία και τη κοινή προσπάθεια, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη και τον βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Για ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου σημειώνοντας πως «υπογράφηκαν δύο εμβληματικά έργα». Ο Γιώργης Μαρινάκης έκανε λόγο για υποδειγματική συνεργασία που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνου και Υπουργείου Πολιτισμού με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα και να γίνεται πραγματικότητα ένα όραμα πολλών ετών.

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, «μπαίνει μια καινούργια εποχή για το Ρέθυμνο σε ότι αφορά τον πολιτισμό αφού θα αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιο της πολύ μεγάλης ιστορίας που διαθέτει», σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία που έχει και το έργο της Φορτέτζας.

Η ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος Φορτέτζας

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας, στόχος είναι η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτιρίων, καθώς και του εσωτερικού περιβάλλοντα χώρου, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του φρουρίου.  Αναφερόμενη στο έργο της Φορτέτζας η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «με την ωρίμανση των μελετών δίνεται η δυνατότητα για πλήρη αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου που είναι ενταγμένο στη ζωή της πόλης».

Στην υπογραφή των συμβάσεων από πλευράς Περιφέρειας παρόντες ήταν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο ειδικός σύμβουλος, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης. Στο τέλος της διαδικασίας των  υπογραφών ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στην Υπουργό Πολιτισμού.

Υπογράφηκαν στα Χανιά οι μελέτες για την Ανατολική Τάφρο και δύο εμβληματικά κτίρια για την ιστορία της πόλης

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις για σημαντικά έργα ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης των Χανίων, συνυπέγραψαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Οι τρεις συμβάσεις αφορούν την Ανάπλαση της Ανατολικής Τάφρου, την αποκατάσταση της Βίλας Σβαρτς και την αποκατάσταση της βίλας Πωλογιώργη.

Η μελέτη ανάπλαση Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων, έχει στόχο τη διαμόρφωσή της ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής και τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αειφορική αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου.

Στις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού μετά την υπογραφή της σύμβασης, είπε: «Υπογράψαμε τρεις συμβάσεις νέων έργων πολιτισμού, αναπτυξιακών έργων για τα Χανιά. Συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Χανίων είναι το σύστημα των οχυρώσεών της. Το γεγονός ότι ξεκινά η μελέτη της ανατολικής Τάφρου είναι μία ακόμα ψηφίδα στην ανάδειξη των οχυρώσεων, για τις οποίες το υπουργείο πολιτισμού και η εφορία αρχαιοτήτων Χανίων έχουν κάνει σημαντικό έργο».

Όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «τα έργα αυτά εντάσσονται στο νέο περιφερειακό πρόγραμμα κι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μετά τις μελέτες που χρηματοδοτούνται από το τρέχων πρόγραμμα».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως τα έργα της περιφέρειας που έχουν ωριμάσει ή υλοποιούνται με το Υπουργείο Πολιτισμού και του Δήμου, φανερώνουν τη σημασία που αποδίδεται στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. «Συμπληρώνεται το πολιτιστικό απόθεμα των Χανίων και συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους τόσο από το τωρινό όσο κι από το επόμενο ΕΣΠΑ καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε πως η χρηματοδότηση των τριών μελετών ανέρχεται στο ύψος του 1,5 εκατομμυρίου €, χρήματα που έχουν δεσμευτεί από το περιφερειακό πρόγραμμα της Κρήτης. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη για αυτή την πολύ καλή και ουσιαστική υποστήριξη. Με τις τρεις συμβάσεις μελετών προχωράμε για να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε πίσω στην κοινωνία τρία πάρα πολύ σημαντικά έργα», δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Οι μελέτες για τις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη

Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρησητης Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπεριά Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς κλπ).

Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρησητης βίλας ΣΒΑΡΤΣ στη Χαλέπα Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για τη συντήρηση και έκθεση των συλλογών του Δήμου Χανίων (π.χ. συλλογές Δημοτικής Βιβλιοθηκών κλπ) και των Νομικών του Προσώπων.

«Οι δύο άλλες συμβάσεις που αφορούν τις αποκαταστάσεις δύο εξαιρετικά σημαντικών νεότερων μνημείων των Χανίων προσθέτουν νέα αναπτυξιακή υπεραξία σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης μαζί με το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για την καλή συνεργασία με τον Δήμο και την Περιιφέρεια.

Στην υπογραφή των συμβάσεων από πλευράς Περιφέρειας παρόντες ήταν επίσης ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο ειδικός σύμβουλος, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *