Photo by Catalin Apostol on Unsplash
Photo by Catalin Apostol on Unsplash

Καραντίνα 30 ημερών έως 15 Ιουνίου στην Ρουμανία…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από 15.05.2020 τίθεται σε ισχύ κατάσταση συναγερμού σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας, για περίοδο 30 ημερών για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid19.

Σύμφωνα με Ρηματική Διακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών Ρουμανίας, η οποία απεστάλη στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και η οποία μεταφράστηκε ανεπίσημα στην ελληνική και αναρτήθηκε στα κοινωνικά μέσα της ελληνικής πρεσβείας, “με την Απόφαση Νο. 24 της 14ης Μαΐου 2020 της Εθνικής Επιτροπής για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης της Ρουμανίας, από τις 15.05.2020 τίθεται σε ισχύ κατάσταση συναγερμού σε όλη την επικράτεια της χώρας, για περίοδο 30 ημερών.

Τα βασικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ έχουν ως εξής:

Μετακίνηση προσώπων εντός της Ρουμανίας:
– Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες σε όλες τις εμπορικές εγκαταστάσεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον χώρο εργασίας και όλους τους άλλους κλειστούς χώρους.
– Επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών εκτός της οικίας τους και εντός της πόλης κατοικίας τους, σύμφωνα με τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού και αποφεύγοντας τον σχηματισμό ομάδων πεζών άνω των τριών ατόμων, τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
– Απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών εκτός του δήμου κατοικίας τους. Εν λόγω απαγόρευση υπόκειται στις κάτωθι εξαιρέσεις, οι οποίες αποδεικνύονται με έγγραφη ατομική δήλωση:
◦ Μετακίνηση για επαγγελματικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης μεταξύ της κατοικίας και του τόπου/των τόπων επαγγελματικής δραστηριότητας.
◦ Μετακίνηση για ανθρωπιστική ή εθελοντική εργασία
◦ Μετακίνηση για την πραγματοποίηση αγροτικών δραστηριοτήτων
◦ Μετακίνηση για την πώληση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς τους
◦ Μετακίνηση για την φροντίδα ή διαχείριση ακίνητης περιουσίας σε άλλο δήμο ή για την έκδοση εγγράφων απαραίτητων για την κτήση δικαιωμάτων
◦ Μετακίνηση για συμμετοχή σε προγράμματα ή διεργασίες σε κέντρα θεραπείας
◦ Μετακίνηση για άλλους αιτιολογημένους λόγους, όπως η φροντίδα/συνοδεία παιδιών/μελών οικογένειας, η φροντίδα συγγενών/στενών δεσμών, η βοήθεια ηλικιωμένων, ασθενών ή ατόμων με αναπηρία, ο θάνατος συγγενικού προσώπου
◦ Μετακίνηση για λόγους ιατρικής περίθαλψης, η οποία δεν επιδέχεται αναβολής και δεν μπορεί να πραγματποποιηθεί εξ αποστάσεως
◦ Ταξίδι για ατομικές δραστηριότητες αναψυχής οι οποίες πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο (ποδηλασία, πεζοπορία, τρέξιμο, κωπηλασία, αναρρίχηση, κυνήγι, ψάρεμα, κ.ά.) με τη συμμετοχή μέχρι τριών ατόμων.
◦ Μετακίνηση για συμμετοχή σε οικογενειακές εκδηλώσεις με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, συμφώνως προς τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης
◦ Μετακίνηση για αγορά, συντήρηση, εκτέλεση ελέγχων ή άλλων εργασιών συντήρησης οχημάτων, οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής
– Ανοίγουν εκ νέου τα δημόσια πάρκα, εκτός των παιδικών χαρών, συμφώνως προς τα γενικά προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.
– Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις και άλλες συναθροίσεις σε ανοιχτό χώρο, καθώς και οι πολιτιστικές, επιστημονικές, ψυχαγωγικές, γυμναστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες υδροθεραπείας ή σε πισίνα, καθώς και όλες οι άλλες δραστηριότητες σε κλειστό χώρο.
◦ Εξαιρέσεις: δημόσιες θρησκευτικές λειτουργίες σε εξωτερικό χώρο και ιδιωτικές πολιτικές τελετές με μέγιστο αριθμό 16 συμμετεχόντων, δραστηριότητες προσωπικής φροντίδας σε εσωτερικό χώρο, πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής όπως ποδηλασία, πεζοπορία, τρέξιμο, κωπηλασία, αναρρίχηση, κυνήγι, ψάρεμα και τα συναφή, με τη συμμετοχή μέχρι τριών ατόμων που δεν διαμένουν μαζί.
– Όλοι οι χώροι εστίασης και τα καφέ παραμένουν κλειστά. Εξαιρούνται όλες οι δραστηριότητες προετοιμασίας και πώλησης τροφίμων, οι οποίες δεν προϋποθέτουν την παραμονή του πελάτη στο χώρο του καταστήματος, όπως τύπου drive-in, υπηρεσία δωματίου (room service), υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) ή παραλαβής από το κατάστημα (take away).
– Παραμένει σε ισχύ η προσωρινή αναστολή του λιανεμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών σε εμπορικά κέντρα με κτισμένη επιφάνεια άνω των 15.000 τ.μ., όπου λειτουργούν πολλοί οικονομικοί φορείς (malls). Εξαιρούνται το εμπόριο τροφίμων, κτηνιατρικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, οπτικών, οι υπηρεσίες καθαρισμού, το εμπόριο ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών εφόσον οι οικονομικοί φορείς διασφαλίζουν την διανομή τους στην κατοικία/έδρα του αγοραστή. Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία οικονομικών φορέων εντός των εμπορικών κέντρων, η πρόσβαση στους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί από είσοδο εξωτερική προς το συγκρότημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την διακοπή της επικοινωνίας της επιχείρησης με το υπόλοιπο οικονομικό συγκρότημα/εμπορικό κέντρο.
– Επιτρέπεται πλέον η πραγματοποίηση οδοντιατρικών εργασιών και σε μη επείγουσες περιπτώσεις, τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.
– Επιτρέπεται εκ νέου η ανοιχτή νοσηλεία και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς για τον Covid-19 και για μη επείγουσες καταστάσεις με κίνδυνο επιδείνωσης, τηρουμένων των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
– Τα μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων αναστέλλονται μέχρι το τέλος του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους. Από τις 2 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, διάρκειας δύο εβδομάδων, για τους τελειόφοιτους μαθητές (8η, 12η, και 13η τάξη), καθώς και για την διεξαγωγή των εθνικών εξετάσεων, με την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα προληπτικά μέτρα.

Αλλοδαποί – σύνορα – πτήσεις

Διατηρείται σε ισχύ το μέτρο του προσωρινού μερικού ή ολικού κλεισίματος των συνοριακών σταθμών της χώρας, ως ακολούθως:

Ι. Σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας
1. Turnu, Νομός Arad (εξαιρείται η κυκλοφορία διασυνοριακών εργαζομένων)
2. Salonta, Νομός Bihor – σιδηροδρομική και οδική (εξαιρείται η οδική κυκλοφορία διασυνοριακών εργαζομένων)
3. Săcuieni, Νομός Bihor (εξαιρείται η κυκλοφορία διασυνοριακών εργαζομένων)
4. Valea lui Mihai, Νομός Bihor – σιδηροδρομική και οδική (εξαιρείται η σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων)
5. Carei, Νομός Satu Mare.

ΙΙ. Σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας
1. Negru Vodă, Νομός Κωστάντζας
2. Lipnița, Νομός Κωστάντζας
3. Dobromir, Νομός Κωστάντζας
4. Zimnicea, Νομός Teleorman
5. Turnu Măgurele, Νομός Teleorman
6. Bechet, Νομός Dolj (εξαιρείται η μεταφορά εμπορευμάτων)

ΙΙΙ. Σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας
1. Sighetu Marmației, Νομός Maramureș
2. Isaccea, Νομός Τούλτσεας.

ΙV. Σύνορα Ρουμανίας-Μολδαβίας
1. Rădăuți-Prut, Νομός Botoșani
2. Oancea, Νομός Γαλατσίου.

V.Σύνορα Ρουμανίας-Σερβίας
1. Porțile de Fier II, Νομός Mehedinți
2. Drobeta-Turnu Severin, Νομός Mehedinți (εξαιρείται η μεταφορά εμπορευμάτων)
3. Orșova, Νομός Mehedinți
4. Moldova Nouă, Νομός Caraș-Severin
5. Naidăș, Νομός Caraș-Severin
6. Vălcani, Νομός Timiș
7. Stamora-Moravița, Νομός Timiș – σιδηροδρομική (εξαιρείται η μεταφορά εμπορευμάτων)
8. Lunga, Νομός Timiș
9. Foeni, Νομός Timiș
10. Jimbolia, Νομός Timiș – σιδηροδρομική (εξαιρείται η μεταφορά εμπορευμάτων)

– Απαγορεύεται η είσοδος στη ρουμανική επικράτεια πολιτών τρίτων κρατών και απάτριδων, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:
◦ Μέλη οικογένειας Ρουμάνων πολιτών
◦ Μέλη οικογένειας πολιτών κρατών-μελών ΕΕ, ΕΟΧ ή της Ελβετικής Συνομοσπονδίας μόνιμα διαμένοντες στη Ρουμανία
◦ Κάτοχοι θεώρησης εισόδου μακράς διάρκειας, άδειας διαμονής ή εγγράφου ισοδύναμου με άδεια διαμονής εκδοθέντος από τις ρουμανικές αρχές ή ισοδύναμου προς αυτό εγγράφου εκδοθέντος από τις αρχές άλλων κρατών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
◦ Όσοι μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται από την ύπαρξη θεώρησης εισόδου, άδειας διαμονής ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου
◦ Διπλωματικό και προξενικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό ή προσωπικό που μπορεί να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια
◦ Ταξιδιώτες υπό διαμετακόμιση (transit), συμπεριλαμβανομένων όσων επαναπατρίζονται ως αποτέλεσμα χορήγησης προξενικής προστασίας
◦ Όσοι ταξιδεύουν για επιτακτικό λόγο
◦ Πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή άλλης ανθρωπιστικής προστασίας
– Όσοι εισέρχονται στη Ρουμανία από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε θεσμική καραντίνα ή κατ’ οίκον απομόνωση μαζί με την οικογένεια με την οποία συγκατοικούν. Όσα άτομα δεν έχουν τα μέσα για να πραγματοποιήσουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και το ζητούν, ώστε να μην εκθέσουν την οικογένειά τους, μπορούν να επιλέξουν την θεσμική καραντίνα σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους που διατίθενται από τις αρχές.
– Από την ανωτέρω πρόβλεψη εξαιρούνται:
◦ Οι οδηγοί εμπορευματικών οχημάτων μεγίστης χωρητικότητας άνω των 2,4 τόνων
◦ Μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου, κοινοβουλευτικοί και προσωπικό του εθνικού συστήματος δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας και άμυνας
◦ Πιλότοι αεροσκαφών και μέλη του πληρώματος
◦ Μηχανοδηγοί σιδηροδρόμων και το προσωπικό αυτών
◦ Πλήρωμα που αποβιβάζεται σε ρουμανικό λιμάνι από σκάφη που πραγματοποιούν δρομολόγια σε εσωτερικά ύδατα υπό ρουμανική σημαία και δεν εμφανίζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον Covid-19, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες παρέχουν πιστοποιητικό εργαζόμενου στις διεθνείς μεταφορές και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τον Covid-19 κατά τη μετακίνησή τους από το σκάφος στην τοποθεσία όπου μπορούν να βρεθούν κατά το διάστημα μεταξύ των ταξιδιών τους.
◦ Διασυνοριακοί εργαζόμενοι που, κατά την είσοδό τους στη Ρουμανία από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον Covid-19.
◦ Εργαζόμενοι οικονομικών φορέων στη Ρουμανία οι οποίοι εκτελούν εργασία, σύμφωνα με ήδη συναφθέντα συμβόλαια, εκτός της ρουμανικής επικράτειας, κατά την επιστροφή τους στη χώρα, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον Covid-19 και αποδεικνύουν την συμβατική τους σχέση με τον δικαιούχο εκτός της ρουμανικής επικράτειας.
◦ Αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών με θυγατρικές/ υποκαταστήματα/ αντιπροσωπείες στη ρουμανική επικράτεια, εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον Covid-19 κατά την είσοδό τους στη Ρουμανία και αποδεικνύουν την συμβατική τους σχέση με τις οικονομικές οντότητες εντός της ρουμανικής επικράτειας.
◦ Πρόσωπα τα οποία εισέρχονται στη ρουμανική επικράτεια για να παράσχουν δραστηριότητες χρήσης, εγκατάστασης, προμήθειας/παραγγελίας, συντήρησης, επιδιόρθωσης ιατρικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, καθώς και εξοπλισμού στους τομείς της επιστήμης, των οικονομικών, της άμυνας, της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας, υπό την προϋπόθεση να μην παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον Covid-19 κσι να αποδεικνύουν τη συμβατική τους σχέσεις με τον δικαιούχο/τους δικαιούχους στη Ρουμανία.
◦ Μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών και άλλων διπλωματικών αντιπροσωπειών διαπιστευμένων στο Βουκουρέστι, κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων, το εξομοιούμενο προς το διπλωματικό σώμα προσωπικό, καθώς και τα μέλη του Διπλωματικού και Προξενικού Σώματος της Ρουμανίας και οι κάτοχοι διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, εάν κατά την είσοδό τους στη Ρουμανία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον SARS-COV-2.
◦ Εργαζόμενοι στο σύστημα εθνικής δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας και άμυνας που επιστρέφουν στη Ρουμανία από αποστολές εκτός της χώρας, αν δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία σχετιζόμενη με τον SARS-COV-2 κατά την είσοδό τους στη Ρουμανία.
– Όσοι δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα καραντίνας/κατ’ οίκον απομόνωσης θα τοποθετούνται σε θεσμική καραντίνα για μια περίοδο 14 ημερών και θα υποχρεούνται να επωμιστούν το κόστος της διαμονής και διατροφής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου θεσμικής καραντίνας.
– Όσοι βρίσκονται σε θεσμική καραντίνα κατά την 15η Μαΐου 2020 θα παραμείνουν σε αυτή στην ίδια τοποθεσία μέχρι το πέρας των 14 ημερών, όπως έχει αποφασιστεί από τις αρχές.
– Παρατείνεται για 14ημέρες η αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τις Η.Π.Α., την Τουρκία και το Ιράν για όλα τα αεροδρόμια της Ρουμανίας.
– Της ανωτέρω διάταξης εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πτήσεων:
◦ Πτήσεις κρατικών αεροσκαφών
◦ Εμπορευματικές και/ή ταχυδρομικές πτήσεις
◦ Ανθρωπιστικές πτήσεις ή πτήσεις για την παροχή επειγουσών ιατρικών υπηρεσιών
◦ Πτήσεις έρευνας και διάσωσης ή άμεσης αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, κατόπιν αιτήματος δημόσιας αρχής στη Ρουμανία
◦ Πτήσεις για την μεταφορά ομάδων τεχνικής επέμβασης, κατόπιν αιτήματος οικονομικού φορέα με έδρα στη Ρουμανία
◦ Μη εμπορικές τεχνικές προσγειώσεις
◦ Τροχοδρομήσεις αεροσκαφών, μη εμπορικό φορτίο (ferry)
◦ Τεχνικές πτήσεις για την εκτέλεση εργασιών στο αεροσκάφος
◦ Πτήσεις από αερομεταφορείς που έχουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, για μη τακτικές πτήσεις (τσάρτερ), για τη μεταφορά εποχικών εργατών ή για τον επαναπατρισμό αλλοδαπών πολιτών από τη Ρουμανία σε άλλα κράτη, κατόπιν προηγούμενης συναίνεσης της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της αρμόδιας αρχής του κράτους προορισμού
◦ Πτήσεις από αερομεταφορείς που έχουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, για μη τακτικές πτήσεις (τσάρτερ), από άλλα κράτη προς τη Ρουμανία, για τον επαναπατρισμό Ρουμάνων πολιτών, κατόπιν προηγούμενης συναίνεσης της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών.
◦ Πτήσεις από αερομεταφορείς που έχουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, για μη τακτικές πτήσεις (τσάρτερ), για τη μεταφορά εργαζομένων στις διεθνείς μεταφορές, όπως αυτοί αναφέρονται στο Παράρτημα 3 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή των πράσινων λωρίδων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας εμπορευμάτων και βασικών υπηρεσιών C(2020) 1897 της 23.03.2020, από τη Ρουμανία προς άλλα κράτη και από άλλα κράτη προς τη Ρουμανία, κατόπιν προηγούμενης συναίνεσης της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της αρμόδιας αρχής του κράτους προορισμού.
– Παραμένει σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 η αναστολή των διεθνών επιβατικών οδικών μεταφορών μέσω τακτικών υπηρεσιών, ειδικών τακτικών υπηρεσιών και όλων των περιστασιακών υπηρεσιών διεθνών μεταφορών από και προς την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Τουρκία.
– Η ανωτέρω διάταξη δεν τυγχάνει εφαρμογής εάν ισχύουν σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
◦ Μεταφέρονται μόνο άτομα που έχουν συμβόλαιο εργασίας σε ισχύ στο έδαφος του κράτους προορισμού, έχουν άδεια παραμονής σε ισχύ στο κράτος προορισμού ή επιστρέφουν στη Ρουμανία από το κράτος στο οποίο εργάζονταν ή διέμεναν.
◦ Η μεταφορά έχει τη σύμφωνη γνώμη, έγκριση ή συναίνεση των κρατών διέλευσης, καθώς και του κράτους προορισμού.
◦ Ο μεταφορέας θα ενημερώσει της Ρουμανική :Οδική Αρχή (ARR), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Επικοινωνιών, το αργότερο 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση της μεταφοράς, αναφορικά με την διαδρομή διέλευσης και όλα τα άλλα δεδομένα και πληροφορίες που αναφέρονται στην ειδικότερη ισχύουσα νομοθεσία· επιπλέον, ο μεταφορέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των κρατών διέλευσης και του κράτους προορισμού για την πραγματοποίηση της εν λόγω μεταφοράς
◦ Ο μεταφορέας, μαζί με το γραφείο ευρέσεως εργασίας και τα πρόσωπα προς μεταφορά θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για την αποφυγή συνωστισμού και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των επιβατών και των οδηγών.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *