Στερλίνα: Σε χαμηλό 31 ετών

ΜΟΝΕΥ

Σε πτωτικό έδαφος εξακολουθεί να κινείται η στερλίνα, η οποία υποχωρεί εκ νέου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών.
Γύρω στις 11 και μισή το πρωί, το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,89% στα 1,3417 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στα 1,3357 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Την Παρασκευή, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, η στερλίνα κατακρημνίστηκε έως 11%.

Κάτω του 1% υποχωρεί το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Βρετανίας, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Οι επενδυτές, μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα βρετανικά ομόλογα. Ως αποτέλεσμα, το 10ετές ομόλογο διολισθαίνει στο 0,985%, το 20ετές στο 1,729% και το 30ετές στο 1,845%.

Παράλληλα, το 2ετές ομόλογο υποχωρεί στο 0,177% – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Την ίδια πορεία ακολουθεί και το 5ετές ομόλογο, το οποίο σημειώνει πτώση στο 0,461% – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Financial Times: Έρχεται bank-exit από το City του Λονδίνου;

Τραπεζικοί κολοσσοί καταρτίζουν σχέδια για μερική έξοδο των δραστηριοτήτων τους από τη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες προκειμένου να δουν πόσοι από αυτούς θα μετακινηθούν σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο, όπως μεταδίδουν οι “Financial Times”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ήρθαν σε επαφή με τους ρυθμιστικούς φορείς για να εξασφαλίσουν τις άδειες δραστηριοτήτων των τραπεζών, τις οποίες θα χρειαστούν μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την ενωμένη Ευρώπη.

Οι τράπεζες, όπως σημειώνουν οι “FT”, ανησυχούν πως έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ισοδυναμεί με απώλεια του “διαβατηρίου” που έχουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ένωση και απολαμβάνουν μικρό λειτουργικό κόστος, χωρίς ρυθμιστικές υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνεται, όμως, στο ίδιο δημοσίευμα, παρόμοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν προτού ολοκληρωθεί το “διαζύγιο” μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και καθοριστεί η μελλοντική τους σχέση.

ΠΗΓΗ: www.emea.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *