money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η χαλάρωση των νυχτερινών πτήσεων εξετάζεται για την αποσυμφόρηση των αεροδρομίων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών των νυχτερινών πτήσεων φέρεται να εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση για να αμβλύνει την αναστάτωση στα αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι.

Η πρόταση, η οποία θεωρείται ότι εξετάζεται από τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, Grant Shapps, έχει σαν στόχο να μειώσει την ένταση, επιτρέποντας μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των αναχωρήσεων των πτήσεων.

Μια πηγή εκ των έσω δήλωσε στους Sunday Times ότι η επιλογή αυτή αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τις ελλείψεις προσωπικού και τις πιθανές απεργίες.

Βρετανοί αξιωματούχοι φέρονται να ανησυχούν ότι ορισμένα αεροδρόμια διαθέτουν πολύ μικρότερο αριθμό χειριστών αποσκευών για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ταξιδιωτών, κατά την έναρξη των σχολικών διακοπών.

Οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιριών ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι καθυστερήσεις στην απόκτηση άδειας ασφαλείας για το νέο προσωπικό επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων, σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια, όπως το Heathrow, έχουν επιβληθεί περιορισμοί από την κυβέρνηση. Αυτοί περιλαμβάνουν νυχτερινές ποσοστώσεις, οι οποίες περιορίζουν την ποσότητα θορύβου που μπορεί να κάνει το αεροδρόμιο μεταξύ 23.30 και 6 π.μ., καθώς και τον ετήσιο αριθμό απογειώσεων και προσγειώσεων που επιτρέπονται σε ορισμένες ώρες της ημέρας.

Η κυβέρνηση εξέτασε για τελευταία φορά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών στις νυχτερινές πτήσεις το 2010, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση του ταξιδιωτικού χάους που προκλήθηκε από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, η οποία άφησε χιλιάδες επιβάτες μετέωρους μετά την απαγόρευση πτήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Οι ταξιδιώτες έχουν ήδη πληγεί από εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις από το Πάσχα, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού που προχώρησαν οι αεροπορικές εταιρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν 62.000 θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές έχουν χαθεί από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, σύμφωνα με έρευνα του συνδικάτου Unite.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, κατηγόρησε τις αεροπορικές εταιρίες για υπερπώληση πτήσεων σε σχέση με την ικανότητά τους να τις πραγματοποιούν.

Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν δώσει εντολή στις βρετανικές αεροπορικές εταιρίες να αρχίσουν να ακυρώνουν πτήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετούν, αντί να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αλλά από τότε, το προσωπικό εδάφους και οι χειριστές αποσκευών της British Airways ψήφισαν για απεργίες για τους μισθούς στο αεροδρόμιο Ηeathrow.

Η διαμάχη, η οποία αφορά 700 μέλη του συνδικάτου Unite και του συνδικάτου GMB, σχετίζεται με την άρνηση της BA να επαναφέρει αύξηση 10% στους μισθούς του προσωπικού εδάφους, στους οποίους είχε αφαιρεθεί μισθός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αεροπορική εταιρία προσφέρει αντ’ αυτού μια εφάπαξ αμοιβή για το τρέχον έτος.

Οι απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιουλίου για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αναστάτωση και να αυξηθεί η επιρροή των διαπραγματευτών του συνδικάτου στις συνομιλίες σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις.

Τα συνδικάτα GMB και Unite διαβουλεύονται επίσης με τους μηχανικούς και το προσωπικό των τηλεφωνικών κέντρων στα αεροδρόμια Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Νιούκαστλ, όπως και στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης, για τη λήψη μέτρων.

Η BA αντιμετωπίζει μια νέα απειλή για κινητοποιήσεις από τους πιλότους λόγω των μισθολογικών παραχωρήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μειωθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας.

Μια πρόταση της αεροπορικής εταιρίας τον περασμένο μήνα να κλείσει το πρόγραμμα μισθολογικών μειώσεων το 2028 καταψηφίστηκε από τους πιλότους, οι οποίοι έχουν την πρόθεση να συμφωνήσουν έναν νέο μισθολογικό γύρο, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις και όχι περικοπές μισθών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *