Κλέφτικο

Ελλάδα “ψήφισαν” οι Ολλανδοί το 2022 | Αίγυπτος και Κανάρια νησιά στις κορυφαίες προτιμήσεις τους για τον προσεχή χειμώνα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τις αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι Ολλανδοί θα αναζητήσουν και πάλι μαζικά τον ήλιο τον προσεχή χειμώνα, με πιο δημοφιλείς προορισμούς να αποτελούν, με βάση τις κρατήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή, η Αίγυπτος, τα Κανάρια Νησιά και το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Το περασμένο καλοκαίρι, οι Ολλανδοί παραθεριστές έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στην Τουρκία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει στην έρευνα Holiday Monitor της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Zoover, η οποία καταγράφει τις τάσεις και τη συμπεριφορά των Ολλανδών ταξιδιωτών βάσει των 30 εκατ. ετήσιων επισκεπτών της, περισσότερων από 3,8 εκατ. κριτικών και 15.000 πακέτων διακοπών από όλους τους παρόχους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Αίγυπτος είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής επιλογή στην ολλανδική αγορά, συγκεντρώνοντας το 46% των κρατήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προ-πανδημικό 2019, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των Ολλανδών που επέλεξαν αυτόν τον προορισμό ήταν 30%.

Όπως και τον χειμώνα του 2019, η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης στην κορυφή της κατάταξης των προορισμών με την καλύτερη βαθμολογία για τον χειμερινό ήλιο, με 9,5 στα δέκα. “Η Αίγυπτος είναι σχετικά φθηνή, έχει όμορφα θέρετρα, πολύ ήλιο και είναι σχετικά κοντά”, εξηγεί η Sterre Hoek από το Zoover.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα Κανάρια Νησιά, συγκεντρώνοντας το 40% των κρατήσεων, ποσοστό διπλάσιο, σε σχέση με το 2019. “Πάντα δημοφιλή στους Ολλανδούς και ένας από τους λίγους ηλιόλουστους προορισμούς στην Ευρώπη”, λέει η κα. Hoek.

Το Αλγκάρβε ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 5% των κρατήσεων, έναντι 9% το 2019. Η Πορτογαλία φαίνεται χάνει μερίδιο αγοράς από τους άλλους δύο προορισμούς, αλλά και από το Πράσινο Ακρωτήριο, το οποίο δεν είναι ότι προσελκύσει σημαντικό αριθμό Ολλανδών ταξιδιωτών, αλλά είναι εντυπωσιακή η αύξηση σε ποσοστό 300% του αριθμού των Ολλανδών που το επιλέγουν για διακοπές τον προσεχή χειμώνα, σε σχέση με το 2019.

Ακολουθούν η Τουρκία (8,8%), το Κουρακάο (8,7%) και η Ελλάδα (8,7%) αναδεικνύονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Ολλανδούς, κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρόλο που, όπως σημειώνει η πλατφόρμα, η Τουρκία και η Ελλάδα ειδικότερα δεν είναι ουσιαστικά χειμερινοί προορισμοί.

Το καλοκαίρι του 2022 οι πιο περιζήτητοι προορισμοί για τους Ολλανδούς, ήταν η Τουρκία (39,1%), η Ισπανία (30,5%) και η Ελλάδα (20,8%), λόγω των πλεονεκτημάτων των all-inclusive διακοπών, του συνδυασμού παραλίας και πολιτισμού και της εγγυημένης ηλιοφάνειας, σύμφωνα με την κα. Hoek.

Φέτος, οι Ολλανδοί ταξιδιώτες επέλεξαν να κάνουν διακοπές πιο κοντά στο σπίτι τους. Έτσι, χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και η Ινδονησία έμειναν εκτός… χάρτη, ενώ το 2019, εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών τους ή στην πρώτη εξάδα. Το 2022, η Αίγυπτος και οι ευρωπαϊκές χώρες πήραν αυτή τη θέση. Σύμφωνα με την κα. Hoek, προς το παρόν δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κρατήσεις για αυτούς τους μακρινούς προορισμούς.

“Τσιμπάει” το κόστος ταξιδιού

Σύμφωνα με την πλατφόρμα το κόστος ταξιδιού έχει αυξηθεί απότομα από το 2019, από 1.647 ευρώ κόστος, κατά μέσο όρο σε 1.939 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,7%.

Από τους επτά προορισμούς διακοπών με τις περισσότερες κρατήσεις, τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατέγραψε η Ελλάδα (+19,5%), ακολουθούμενη από την Τουρκία (+18,9%), την Αίγυπτο (+17,9%) και την Ισπανία (+16,2%). Μόνο για την Ιταλία οι τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων σημείωσαν μείωση κατά 1,1%.

Όπως και το 2019, οι Ολλανδοί ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των δημοφιλών διακοπών, κατά μέσο όρο 2.098 ευρώ ανά ταξίδι διακοπών. Αυτό τοποθετεί την Τουρκία στη δέκατη τρίτη θέση των πιο ακριβών προορισμών που πραγματοποιούνται κρατήσεις στην ολλανδική αγορά.

Η κα. Hoek αναμένει άνοδο των τιμών το επόμενο έτος, εν μέρει λόγω του φόρου των πτήσεων, του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. “Ίσως γι’ αυτό παρατηρείται να γίνονται κρατήσεις λίγο νωρίτερα φέτος”, υπογραμμίζει.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *