Αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής κατά της -σκανδαλώδους- απόφασης για τα αυτοκίνητα με οδηγό κατατέθηκαν στο ΣτΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, κατά της Απόφασης 154785/15-5-2023 του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, την οποία αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και με την οποία προβλέφθηκε η υποχρέωση ανάρτησης της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στο Ψηφιακό Μητρώο του ν. 4530/2018, τουλάχιστον δύο (2) ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής (άρθρο 2 παρ. 2) και η οποία στην ουσία μειώνει δραματικά το πεδίο λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση για ανάλογη περίπτωση κατά των αρχών της Βαρκελώνης, οι οποίες είχαν θεσπίσει αντίστοιχες απαγορεύσεις. Την απόφαση δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενοι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι δικηγόροι Δρ. Ιωάννης Α. Γκιτσάκης και Αλέξανδρος Ι. Φάρος, αφορούν σε:

1. Έλλειψη εξουσιοδοτικού ερείσματος – Υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης – Γενική και αόριστη νομοθετική εξουσιοδότηση.
2. Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της οικονομικής ελευθερίας και των ειδικότερων εκδηλώσεων αυτής (Επιχειρηματική ελευθερία – Επαγγελματική ελευθερία – Ελευθερία ανταγωνισμού – Ελευθερία των συμβάσεων), καθώς και της ελευθερίας εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ).
3. Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.
4. Παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου.
5. Παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 παρ. 1
του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
6. Προσβολή του δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού, στην προστασία και διατήρηση της καλής φήμης και της θέσης της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως και στην εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών του μεγάλου αριθμού τουριστών ιδίως στα νησιά.
7. Κατάχρηση εξουσίας, συνιστάμενη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξεως, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπροσθέτως, οι  προτεινόμενοι λόγοι αναστολής αφορούν σε:
1. Προδήλως βάσιμο των λόγων της αιτήσεως ακυρώσεως.
2. Πρόκληση ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς επανορθώσιμης υλικής και ηθικής βλάβης από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.
3. Μη συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος που αποκλείουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης απόφασης.
4. Συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης απόφασης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου που συμμετέχουν στις νομικές αυτές ενέργειες, ευχαριστούν τους νομικούς συμβούλους Δρ. Ιωάννη Α. Γκιτσάκη και Αλέξανδρο Ι. Φάρο για την άμεση ανταπόκρισή τους και να καλέσουμε εκ νέου όλους τους φορείς και τις ενώσεις του ελληνικού τουρισμού (σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο) να συνταχθούν και να συμπαρασταθούν εμπράκτως σε αυτόν τον αγώνα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *