Apollo Blue Ρόδος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και επιδότησης παγίων στον Τουρισμό | Αυτές είναι οι προϋποθέσεις | Ποιά είναι τα ποσά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εντός του Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα του μήνα, θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τα προγράμματα επιδότησης παγίων και μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Πρώτα θα ανοίξει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων (σ.σ. το θέμα που ανέδειξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ από τον περασμένο Οκτώβριο) και αμέσως μετά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Προς τούτο σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα, με το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλεται το Ε3 για να προχωρήσει η αξιολόγηση και εκταμίευση της επιχορήγησης.

ksd PRIMAGEL επιχορήγησης
adv

Σύμφωνα με πληροφορίες, προαπαιτούμενο για την ένταξη στα προγράμματα θα είναι η ύπαρξη ζημιών στην χρήση 2020, προϋπόθεση που αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις σε πολλές επιχειρήσεις. Και βέβαια ενώ ο Τουρισμός έχει ξεκινήσει, ουδεμία στήριξη έχει παρεσχεθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους, αν και το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωνε ότι το πρόγραμμα στήριξης θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα..

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στην Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, θα δοθεί με τη μορφή επιχορήγησης στα τουριστικά καταλύματα, μέρος του κεφαλαίου κίνησης που χρειάζονται για την αγορά πρώτων υλών προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

Η συγκεκριμένη δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) που ανέρχονται καταρχήν σε τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (350.000.000€), ποσό που στη συνέχεια θα μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη ζήτηση.

konsolasΣε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019.

Ξεχωριστή μέριμνα επιχορήγησης θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν κύκλο εργασιών στο έτος 2019.

Στόχος είναι η γρήγορη απόδοση των χρημάτων στις επιχειρήσεις και μέσω αυτών στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξουν άμεσες και ευέλικτες διαδικασίες αξιολόγησης.

Είναι δεδομένο ότι η επιχορήγηση αυτή θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Δικαιούχοι της επιχορήγησης με μη επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι:

– όσοι δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας

– όσοι λειτουργούν νόμιμα

– όσοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία

– όσοι απασχολούσαν το έτος 2019 προσωπικό με μισθωτή εργασία και προτίθενται να λειτουργήσουν και να απασχολήσουν προσωπικό με μισθωτή εργασία και το έτος 2021

– όσοι θα διαθέσουν την ληφθείσα επιχορήγηση σε λειτουργικές δαπάνες επανέναρξης δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Απριλίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι ξενοδόχοι

Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΟΞ την προηγούμενη Παρασκευή, εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.
Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31102021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31122021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.
Παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.
Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.
Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).

Ο Γρηγόρης Τάσιος

money tourism copyright επιχορήγησης
money tourism copyright photo

Σε δήλωσή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει: “Ζητάμε στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με την κυβέρνηση, μέτρα με βάθος χρόνου τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας, καθώς αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις και οι πληρότητες δεν επαρκούν ούτε για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων”.

Αναφορικά δε με το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και “τρέχει” το τελευταίο δίμηνο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει: “Οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχικότητας στον Τουρισμό λόγω χαμηλών πληροτήτων και αβέβαιου μέλλοντος για τις κρατήσεις, θα έχει μικρό ενδιαφέρον και εύρος εφαρμογής, διότι έχει 6 μήνες υποχρεωτικής απασχόλησης και συγχρόνως διατήρηση του μέσου όρου των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση τον Σεπτέμβριο 2020”.

Η FedHATTA

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση της FedHATTA, θα ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία.

Σχετική επιστολή απέστειλε η ηγεσία της FedHATTA στα μέλη της και η οποία έχει ως εξής:

tsilidis lisandros“Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η FedHATTA διεκδικεί εδώ και καιρό χρηματοδότηση για τον κλάδο των Τουριστικών γραφείων και λεωφορείων , η οποία θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του τουρισμού. Τελευταία έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας με αφορμή και το άνοιγμα του τουρισμού και την αναγκαιότητα για ρευστότητα, με νέες σχετικές επιστολές στις 16/4, 10/05 και στις 19/05.

Επίσης στις 10/05 επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε το αίτημά μας στα ΜΜΕ, ως μια μορφή πίεσης στην αρμόδια πολιτική ηγεσία, αλλά και για την ενημέρωση του ευρύ κοινού.

Όσο οι μέρες περνούσαν, ασκούσαμε συνεχή πίεση και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λ. Τσιλίδης χειριζόταν το θέμα σε προσωπικό επίπεδο με τους αρμόδιους Υπουργούς προσπαθώντας να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους ο κλάδος μας δεν θα έπρεπε να λείπει από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την επιστολή που λάβαμε από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη αλλά και τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχουμε από την ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Είναι μία ακόμα μάχη της Ομοσπονδίας μας για στήριξη και αναγνώριση του κλάδου μας.

Θα σας ενημερώσουμε μόλις οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων του κλάδου μας (μικρών ή μεγάλων, οικογενειακών ή Α.Ε., στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια).

Όπως κάθε φορά είμαστε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων αλλά και της προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων για τον κλάδο μας”.

Η απάντηση

Η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στο Μάνο Κόνσολα με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Εισήγηση για απάντηση στην υπ’ αριθ. 6261/23-4-2021 Ερώτηση του βουλευτή
ΝΔ κου Εμμ. Κόνσολα με θέμα «Στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών
τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων».
Σχετ.: Το υπ’ αριθ. 48754/26-4-2021 Υπηρεσιακό Σημείωμα του ΥΠΑΝΕ/Γραφείο Νομικών και
Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.
Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 6261/23-4-2021 Ερώτησης του θέματος, σημειώνονται τα εξής:
Η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις συνθήκες που
διαφέρουν σημαντικά από τις συνήθεις συνθήκες στις οποίες λειτουργούν κανονικά, σε
βαθμό που να υπονομεύεται η βιωσιμότητά τους. Αναντίρρητα, οι τουριστικές
επιχειρήσεις φιλοξενίας είναι από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς παραμένουν
ουσιαστικά κλειστές όσο η χώρα δεν ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό ενώ, λόγω της
φύσης της δραστηριότητάς τους (υπηρεσίες που παρέχονται δια ζώσης), αδυνατούν να
λειτουργήσουν εναλλακτικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της Κυβέρνησης, το
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά άμεσα στην προκήρυξη στοχευμένης
δράσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις.
Μέσω της νέας δράσης θα αποδίδεται στις τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας μέρος του
κεφαλαίου κίνησης που χρειάζονται για την αγορά πρώτων υλών ώστε να λειτουργήσουν
εκ νέου, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και με τα μέτρα
προστασίας που θα προβλεφθούν. Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο
παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή
απώλειας θέσεων εργασίας.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει:
 να δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα
μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας
 να λειτουργούν νόμιμα
 να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία
 να απασχολούσαν στο έτος 2019 Προσωπικό με μισθωτή εργασία
 να λειτουργήσουν και να απασχολήσουν Προσωπικό με μισθωτή εργασία και το έτος
2021
 να αναλώσουν την ληφθείσα επιχορήγηση σε λειτουργικές δαπάνες επανέναρξης
δραστηριοτήτων εντός της περιόδου 1/4/2021 – 31/12/2021.
Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) που ανέρχονται καταρχήν (δύναται
να αυξηθούν ώστε να καλυφθεί τυχόν μεγάλη ζήτηση) σε τριακόσια πενήντα εκατομμύρια
ευρώ (350.000.000€). Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα
επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019.
Ξεχωριστή μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν
Κύκλο εργασιών στο έτος 2019.
Στόχος του Υπουργείου είναι η γρήγορη απόδοση των πόρων στις επιχειρήσεις και, μέσω
αυτών, στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, στην δράση θα εφαρμοσθεί Άμεση διαδικασία
Αξιολόγησης. Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις θα λαμβάνουν μοναδικό ενάριθμο ανάλογα με
την ημερομηνία και ώρα υποβολής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών
ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και θα αξιολογούνται με χρονολογική σειρά προτεραιότητας.
Σημειώνουμε ότι το σύνολο των διαδικασιών στην δράση θα υλοποιηθεί μέσω του ΠΣΚΕ
και οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν σε επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων μέσω
διασταυρώσεων με στοιχεία που τηρούνται σε Εθνικές βάσεις δεδομένων.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη μεριμνήσει
για το Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που θα καταβληθεί στο
πλαίσιο της δράσης αυτής.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης
Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ
Γιώργος Ζερβός”.

Tagged

2 σχόλια στο “Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και επιδότησης παγίων στον Τουρισμό | Αυτές είναι οι προϋποθέσεις | Ποιά είναι τα ποσά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *