Με απεργία απειλούν οι πιλότοι της Lufthansa | Εν αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Καραδοκεί ο κίνδυνος απεργίας στη Lufthansa εν μέσω της περιόδου αιχμής των ταξιδιών, καθώς το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) ξεκινάει τη διαδικασία ψηφοφορίας μεταξύ των περίπου 5.000 πιλότων της μητρικής, γερμανικής, αεροπορικής εταιρίας και της θυγατρικής της Lufthansa Cargo.

Στην περίπτωση που από την ψηφοφορία βγει “λευκός καπνός” οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι αορίστους χρόνου. Αυτό προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο, που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο ειδήσεων dpa. Ο λόγος είναι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική, μισθολογική συμφωνία, μετά από έξι γύρους διαπραγματεύσεων, με το VC να απαιτεί, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών 5% κατά το τρέχον έτος και αυτόματη αντιστάθμιση του πληθωρισμού από το επόμενο έτος.

Το συνδικάτο είχε καταγγείλει την τρέχουσα σύμβαση στις 30 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος της Lufthansa εξήγησε ότι εξακολουθούν να προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Επιθυμία μας είναι να επεξεργαστούμε από κοινού βιώσιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη, τόσο τον αυξημένο πληθωρισμό, όσο και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας”, είπε.

Το VC με τη σειρά του τόνισε επίσης τη βούλησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Στο παρασκήνιο υποβόσκει επίσης μια σύγκρουση σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική της εταιρίας. Στο παρελθόν, το συνδικάτο των πιλότων VC είχε εγγυηθεί τον ακριβή αριθμό των 325 αεροσκαφών, τα οποία μπορούν να πετούν μόνο οι κυβερνήτες και οι πρώτοι αξιωματικοί που υπόκεινται στην ομαδική συλλογική σύμβαση. Κάτω από την επίδραση της υγειονομικής κρίσης, η Lufthansa είχε καταγγείλει την αντίστοιχη συμφωνία και άρχισε να δημιουργεί μια νέα πτητική επιχείρηση με χαμηλότερους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης υπό το λογότυπο Kranich. Η νέα αεροπορική εταιρία πρόκειται να αναλάβει βασικά καθήκοντα της προηγούμενης κύριας εταιρίας στην ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση.

Μια απεργία της μεγαλύτερης, γερμανικής, αεροπορικής εταιρίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο “μπλακ άουτ” στις πτήσεις και στις διακοπές εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών, δημιουργώντας το απόλυτο χάος στις αεροπορικές μετακινήσεις, σε όλη την Ευρώπη, με τραγικές συνέπειες στον τομέα των ταξιδιών.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Με απεργία απειλούν οι πιλότοι της Lufthansa | Εν αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *