Απεβίωσε ο Πάνος Ζερίτης

Απεβίωσε ο Πάνος Ζερίτης

0
zeritis

Απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου ο Πάνος Ζερίτης. Ήταν πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας.

Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνώριζε καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ήταν ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Χατζηβαγγέλη – Ζερίτη διάσημο μοντέλο της δεκαετίας  του ’80 και απόκτησε δύο παιδιά τον Δημήτρη και τον Γιώργο, τα οποία συνεχίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

Ο Πάνος Ζερίτης[1][2] γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών και είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Μέλος του Technical Association of the Pulp and Paper Industry (TAPPI) από το 1974, έχει ασχοληθεί συμβουλευτικά ως μηχανικός με την εκπόνηση επιτυχών μελετών και την υλοποίηση εργοστασίων χαρτοποιίας tissue σε διάφορες χώρες, όπως Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, Κουβέιτ, Λίβανο, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν και άλλες. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον κλάδο της χαρτοποιίας, με σημαντικότερη συμβολή την ανάπτυξη του συστήματος Z-former το 1976, με το οποίο επιτυγχάνονταν η βελτιστοποίηση της παραγωγής χαρτιού με λιγότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας σε υψηλότερες ταχύτητες, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής. Έχει αναγνωρισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Αίγυπτο, για την οποία έχει διακριθεί και τιμηθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο. Το 1992, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση των Μεταλλείων Λαυρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), όπου αναπτύχθηκε το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτισμού.

1957-1972

Ο Πάνος Ζερίτης ξεκινά την καριέρα του το 1957 στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex) σαν εργοδηγός βάρδιας. Το 1961 αναλαμβάνει σαν επικεφαλής μηχανικός την ανάπτυξη και υλοποίηση της παραγωγής χαρτιού tissue της εταιρίας. Το 1972 η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex) είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαρτιού tissue στην Ευρώπη και μια από τις σημαντικότερες στην παραγωγή χαρτιού γραφής και χαρτονιού κυτιοποιίας.

1972

Το 1972 αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην ΠΑΚΟ ΑΕ και διατελεί χρέη συμβούλου στην Βιομηχανία Συσκευασιών (ΒΙΣ).

1975

Το 1975 ο Πάνος Ζερίτης ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα ιδρύοντας μαζί με τους κυρίους Κολιόπουλο και Πανόπουλο την Χαρτελλάς (Delica), η επιτυχημένη πορεία της οποίας οδηγεί στην εξαγορά της από την πολυεθνική εταιρία J.A. Mont το 1990 και αργότερα το 2013 από την SCA.

1976-1977

Ο Πάνος Ζερίτης συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρίες στο χώρο της xαρτοβιομηχανίας ανά τον κόσμο παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνοοικονομικές μελέτες και μελέτες εγκατάστασης χαρτοποιητικών μηχανών. Οι εταιρίες με τις οποιες συνεργάστηκε είναι: İpek Kağıt, Industrial Bank Of Kuwait, Premier Paper Mills, Sladkogorska, Gulf Paper Manufacturing Company, Harir Pars Co, Lebanon Paper, Cartiera Castelnuovo

Με την αναγνωρισμένη εμπειρία του ο Πάνος Ζερίτης ξεκινά να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες εκπονώντας τεχνοοικονομικές μελέτες και υλοποιώντας μελέτες εγκατάστασης για λογαριασμό μεγάλων εταιριών του χαρτοποιητικού κλάδου. Σε αυτό διάστημα αναλαμβάνει έργα όπως την αύξηση παραγωγής από 3.000 T/Y σε 10.000 T/Y σε καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού tissue της İpek Kağıt στηνΚωνσταντινούπολη και την μελέτη για την εγκατάσταση 2 χαρτοποιητικών μηχανών (6.000 T/Y M.G. tissue & 12.000 T/Y γραφής – duplex) και την συλλογή παλαιοχάρτου 5.000 T/Y για λογαριασμό της Industrial Bank of Kuwait στο Κουβέιτ. Εκπονεί και εκτελεί τεχνοοικονομική μελέτη για τη βελτιστοποίηση διεργασιών και την απομελάνωση σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής 12.000 T/Y της Premier Paper Mills στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα πραγματοποιεί την μελέτη εγκατάστασης χαρτοποιητικής μηχανής Erwepa παραγωγής 25.000 T/Y στο εργοστάσιο της Sladkogorska στην Γιουγκοσλαβία .

1979-1982

Το 1979 πραγματοποιεί τη μεγάλη επιχειρηματική του κίνηση, δημιουργώντας την Χαρτοποιία Θράκης (Diana), η οποία αποτελούσε νέα επένδυση στη Ξάνθη (Θράκη, Ελλάδα). Η εταιρία φτάνει να γίνει η Νο2 παραγωγός tissue paper στην Ελλάδα με μεγάλες εξαγωγές στο εξωτερικό. Το 2010 η εταιρία κλυδωνίζεται από την αύξηση του κόστους ενέργειας και της φορολογίας. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία επαρκούς χρημαδότησής της οδηγεί την επιχείρηση σε πτώχευση. Αυτή τη στιγμή η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της.
Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, συνεχίζει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες συνεργαζόμενος με τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει τη βελτιστοποίηση διεργασιών και την πραγματοποίηση τεχνοοικονομικής μελέτης εγκατάστασης χαρτοποιητικής μηχανής με παραγωγή 6.000 T/Y σε καθετοποιημένη εργοστασιακή μονάδα της Harir Pars Co στην Τεχεράνη του Ιράν. Επιπρόσθετα, συμβουλεύει την Papier Liban (Osman Ghandour) στην Τρίπολη του Λιβάνου, για την εγκατάσταση χαρτοποιητικής μηχανής της εταιρίας Walmsley παραγωγικής δυνατότητας 15.000 T/Y M.G. χαρτιού tissue.Ακόμα, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Cartiera Castelnuovo (F.Lli Carrara) στην Τοσκάνη της Ιταλίας για την παραγωγή 30.000 T/Y χαρτιού από χαρτοποιητική μηχανή με διπλό μεταλλόπλεγμα Over. Τέλος, ολοκληρώνει για λογαριασμό της Gulf Paper Manufacturing Company στοΚουβέιτ, την μελέτη και την εγκατάσταση ως την πλήρη λειτουργία δυο χαρτοποιητικών μηχανών Carcano, η πρώτη με παραγωγική δυνατότητα 6.000 – 9.000 T/Y M.G. χαρτί tissue και η δεύτερη με 12.000 – 15.000 T/Y χαρτί γραφής – duplex, με 100% κλειστό σύστημα νερού (5 Kg νερό/ Kg χαρτί).

1985

Ο Πάνος Ζερίτης πραγματοποιεί μια τεράστια άμεση επένδυση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο μαζί με την Misr Iran Development Bank και άλλους επενδυτές, εγκαθιστώντας το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού tissue στη χώρα. Η εταιρία Pyramids Paper Mills – (Flora) φτάνει να γίνει η 5η μεγαλύτερη παραγωγός στην Αφρική με παραγωγή πάνω από 50.000 τόνους ετησίως και δυναμικές εξαγωγές. Τα καταναλωτικά προϊόντα με την επωνυμία “Flora” γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς και της καθημερινότητας των Αιγυπτίων.

1994

Το 1994 πραγματοποιεί δυναμικό άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή αγορά. Με επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουγγαρία, ο Πάνος Ζερίτης πραγματοποιεί την εξαγορά της St. Andre Paper Mill S.A., που εξειδικεύεται στην παραγωγή φακέλων και ειδικών προϊόντων χαρτιού, και της Piszkei Paper Mill S.A. που αποτελεί την Νο1 παραγωγό χαρτιού tissue στη χώρα. Με την επένδυση αυτή κηρύσσεται ο μεγαλύτερος Έλληναςεπενδυτής στην χώρα.

1997

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πάνου Ζερίτη στον τομέα της χαρτοποιίας επεκτείνονται προς τα Βαλκάνια. Με επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων αποφασίζει να εισέλθει στην αγορά της Βουλγαρίας με στρατηγικό συνέταιρο μειοψηφίας την πολυεθνική SCA, εξαγοράζοντας το 68% της εταιρίας Belovo Paper Mill S.A. – (Belana). Με παραγωγή 58.000 τόνων το χρόνο αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό χαρτιού tissue της Βουλγαρίας, με το 50% της παραγωγής να διατίθεται προς εξαγωγές σε πάνω από 25 χώρες, τόσο σε προϊόντα jumbo rolls όσο και σε καταναλωτικά προϊόντα με την επωνυμία “Belana”.

2000

Η επέκταση στην Ουγγαρία συνεχίζεται εξαγοράζοντας το 51% της Budafok Recycling, που έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση και διαλογή ανακυκλώσιμου χαρτιού. Βλέποντας ότι η «πράσινη οικονομία» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, ο Πάνος Ζερίτης επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές πρώτης ύλης χαρτιού. Αυτή τη στιγμή η Budafok Recycling είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρίες του χώρου, με δυνατότητα διαλογής 60.000 τόνων χαρτιού ετησίως.

Βραβεύσεις

2000

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ουγγρικής Δημοκρατίας (Officer-Cross for Merit of the Hungarian Republic) απονεμηθείς τον Νοέμβριο του 2000 από τον Προέδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας κύριο Ferenc Madl.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Ferenc Madl

2001

Βραβείο «Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών απονεμηθέν στις 8 Μαΐου 2001 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

2008

Βραβείο «Εθνική Αναγνώριση Επιχειρηματικής Αρίστευσης» απονεμηθέν στις 2 Ιουνίου 2008 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Θέσεις που είχε διατελέσει

 • Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου
 • Πρόεδρος του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου
 • Πρόεδρος του Ελληνο-Ουγγρικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου
 • Πρόεδρος του Συνδέσμου Ακριτικών Επιχειρήσεων Θράκης
 • Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.)
 • Πρόεδρος του Επιστημονικού και Επιμορφωτικού Κέντρου Πανελληνίου Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών
 • Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Βουλγαρικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου
 • Αντιπρόεδρος της Εταιρείας για την Διαχείριση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
 • Mέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
 • Μέλος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE)
 • Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
 • Μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης (σε Ελλάδα και Γαλλία)
 • Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμποσίου Χάρτου (European Tissue Symposium)
 • Μέλος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
 • Μέλος του Δ.Σ. του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης

Σ.Σ.: Ένα προσωπικό σχόλιο. Γνώρισα τον Πάνο Ζερίτη στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Μου στάθηκε και με βοήθησε καθοριστικά. Ακάματος, εργασιομανής, τελειομανής, σκληρός, αλλά δίκαιος, ο Πάνος Ζερίτης, ήταν μια μεγάλη μορφή του ελληνικού επιχειρείν, που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά για να χτίσει έναν κολοσσό.
Έχω να θυμάμαι πολλά.
Καλό ταξίδι, τα πιο θερμά συλληπητήριά μου στην σύζυγο, τους γιους, που συνεχίζουν το έργο του και τους οικείους του.
Φίλτατε Πάνο, παρότι γνωρίζω ότι δεν σου άρεσαν οι ευχαριστίες, σε ευχαριστώ για όλα.
Κων. Δεριζιώτης