skilakakis

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δύσκολη έως αδύνατη λόγω κόστους η μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αρνητικός λόγω δημοσιονομικού κόστους εμφανίστηκε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο ενδεχόμενο μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, σε χθεσινή σύσκεψη που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αλλά και πολλούς προέδρους τοπικών ενώσεων.

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν διαρροές για στοχευμένη ενίσχυση επιχειρήσεων, με βάση και τα διαθέσιμα κάθε επιχείρησης, καθώς θα προκύψει δυσμενείς διάκριση σε βάρος των νοικοκυρεμένων επιχειρήσεων.

pox ΦΠΑΠιο αναλυτικά, οι συνδικαλιστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της μείωσης του τουριστικού πακέτου στο 6%, πέριξ του οποίου κινούνται όλες οι ανταγωνίστριες χώρες στην Μεσόγειο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

sete ΦΠΑ
Οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε Εστίαση και Διαμονή στην Ευρώπη και σε ανταγωνίστριες χώρες προ Covid

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στην διανυκτέρευση στην Ελλάδα είναι 13%, στα Ποτά – Λοιπές Παροχές 24% (με εξαίρεση καφέ, αναψυκτικά και νερό που είναι στο 13% μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Μάϊο) και στο πακέτο all inclusive κινείται μεταξύ 15 και 16%. Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, έχει τεθεί ως αίτημα και από τον ΣΕΤΕ από την αρχή της πανδημίας και σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση, “παραμένει η μείζονα προτεραιότητα για τον Τουρισμό”, ενώ μείωση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 6% προτείνει και το Ελληνο-Aμερικανικό Επιμελητήριο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο 2019, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είχε δηλώσει ότι “στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία θα υπάρξει μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου, στον συντελεστή 13%, του ΦΠΑ”

Ρευστότητα

Η ηγεσία της ΠΟΞ απένειμε τα εύσημα στον Θόδωρο Σκυλακάκη για το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που ουσιαστικά είναι το μοναδικό πρόγραμμα αποτελεσματικής και άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου κρατικής ενίσχυσης ανά επιχείρηση στα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να δεσμευθεί για τον χρονικό ορίζοντα, καθώς και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιχειρηματικά δάνεια.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους εξέφρασαν αγωνία για το πως “μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ρυθμίσεις, με κλειστά ξενοδοχεία”.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με τα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ότι διαρροές κάνουν λόγω για εξέταση των διαθεσίμων κάθε επιχείρησης (ταμείο, καταθέσεις, γραμμές πίστωσης, κ.λπ.), εξέλιξη απολύτως αρνητική, αφού μια τέτοια παράμετρος θα δημιουργήσει διακρίσεις σε βάρος επιχειρήσεων που προγραμματίζουν προσεκτικά, διατηρώντας διαθέσιμα (μη διανομή μερίσματος, λελογισμένα έξοδα, καλή συνεργασία με τις τράπεζες), εν αντιθέσει με άλλες που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, προχωρώντας σε αλόγιστες και αχρείαστες, ενίοτε, δαπάνες.

ksd ΦΠΑ
adv

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δύσκολη έως αδύνατη λόγω κόστους η μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *