thomascook

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτές είναι οι οφειλές της Thomas Cook στα ξενοδοχεία της Μεσογείου|Προηγούνται τα ισπανικά ξενοδοχεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως είχαμε υποσχεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύπτουμε κατ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, τα χρέη που έχει αφήσει η Thomas Cook στα ξενοδοχεία της Μεσογείου, αλλά και παγκοσμίως.

Όπως είναι γνωστό το money-tourism.gr, αποκάλυψε και το ακριβές ύψος των ποσών που οφείλει ο κολοσσιαίος ταξιδιωτικός οργανισμός στην ελληνική αγορά και στα ελληνικά ξενοδοχεία, προσπαθώντας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς εντυπωσιασμούς και με ακριβή στοιχεία, συμβάλλοντας στην πραγματική αποτίμηση της κατάστασης, που είναι χρήσιμη για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από πλευράς επιχειρήσεων.

Οι συνολικές οφειλές στα ξενοδοχεία της Μεσογείου, που έχουν τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και οι οποίες αφορούν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 553,81 εκατομμυρίων ευρώ.

Την μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία της Ισπανίας, με τα ξενοδοχεία της να έχουν απαιτήσεις 248,2 εκατ. € από τον χρεωκοπημένο όμιλο και ακολουθούν πολύ κοντά μεταξύ τους, με τα μισά ποσά σχεδόν Τουρκία και Ελλάδα, με 126,2 και 121,925 εκατ. €, αντιστοίχως.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Τυνησία με 24,1 εκατ. € και ακολουθούν η Αίγυπτος με 16, η Πορτογαλία με 12 και το Μαρόκο με 5,2 εκατ. €.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία με άμεσες οφειλές στα ξενοδοχεία της μόλις 12 εκατ. €, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός προγράμματος πιστοδότησης του Τουρισμού, με ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. €.

Thomas Cook
money tourism copyright

Οι συνολικές οφειλές παγκοσμίως, της Thomas Cook, ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύρια €, ποσό από το οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τα early bookings που έχουν ήδη καταβληθεί και το υπόλοιπο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 900 εκατ. €.

Η συνολική επίπτωση

Η συνολική επίπτωση στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως γράψαμε στις 26 Σεπτεμβρίου, “…Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, που προέρχονται από τον χρεωκοπημένο tour operator, αλλά και τεκμηριωμένους υπολογισμούς αναλυτών της αγοράς, το «φέσι» στην ελληνική τουριστική αγορά (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεταφορές, λεωφορεία, εστίαση, κ.λπ.) από την χρεωκοπία του Thomas Cook, προσδιορίζεται σε επίπεδο γύρω στα 200 εκατ. €. Από το ποσό αυτό, τα 123 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν σε ξενοδοχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν οφειλές 90 ημερών (από τα τέλη Ιουνίου) και τα υπόλοιπα είναι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ενοικιαζόμενα, που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι διανυκτερεύσεις που χάθηκαν μέχρι τα τέλη της σαιζόν”.

Παράλληλα, αποκαλύψαμε ότι:

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται τις επόμενες ημέρες, οι αποφάσεις της κυβέρνησης, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεωκοπία του κολοσσιαίου τουριστικού οργανισμού.

σ.σ.: για όσους παρατηρητικούς αναρωτηθούν γιατί γράψαμε στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ για τα χρέη στα ελληνικά ξενοδοχεία ότι το ποσό είναι 123 εκατ. € και τώρα γράφουμε 121,9 εκατ., ο λόγος ήταν ότι επειδή γνωρίζαμε ότι θα μας αντιγράψουν, χωρίς να αναφέρουν την πηγή, γι’ αυτό επιλέξαμε να γράψουμε ένα “κοντινό νούμερο”.
Κάποιοι έχουν κάνει copy paste σε ολόκληρες παραγράφους μας και τις έχουν δημοσιεύσει σε εφημερίδες και ιστοσελίδες ως “ρεπορτάζ”.
Δυστυχώς αυτά που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες δεν περιποιούν τιμή…
Έγκριτη ιστοσελίδα έγραψε ότι οι Ισπανοί ξενοδόχοι, είχαν περιορίσει την πίστωση στον Thomas Cook στην μία εβδομάδα (!!!) και γι αυτό οι Ισπανοί ξενοδόχοι δεν έχουν  μεγάλα υπόλοιπα και είναι πιο…έξυπνοι από τους Έλληνες.
Άλλη εφημερίδα και ιστοσελίδα έγραψε ότι η Fosun είχε ήδη επενδύσει 450 εκατ. λίρες στον Thomas Cook και θα επένδυε ακόμη 900 δισ (!!!) στερλίνες.
Το ίδιο έχουμε κάνει και για τις αεροπορικές θέσεις…
Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης

Tagged

2 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτές είναι οι οφειλές της Thomas Cook στα ξενοδοχεία της Μεσογείου|Προηγούνται τα ισπανικά ξενοδοχεία

  1. Ίσως πρέπει να υπολογίσουμε και τις οφειλές σε πρακτορεία που αντιπροσώπευαν την Thomas Cook στην Ελλάδα που έχουν εκτεθεί και αυτά με την σειρά τους και οφείλουν σε μεταφορείς σε εκδρομές σε διανυκτερεύσεις κλπ.
    Ευχαριστώ

    1. Βεβαιως. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τιμολογημένες οφειλές ξενοδοχείων. Το γενικό σύνολο το έχουμε γράψει είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ. Το έχουμε γράψει στις 26 Σεπτεμβρίου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *