money tourism copyright photo
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στη νομοθεσία για τις πισίνες|Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τον Καταδυτικό Τουρισμό|ΚΕΙΜΕΝΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το πλήρες Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις», αποκαλύπτει σήμερα το money-tourism.gr.

Το νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, καθώς Έχει εγκριθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στα 66 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές διατάξεις για τον Τουρισμό, που ρυθμίζουν σημαντικά προβλήματα. Πέραν της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις κολυμβητικές δεξαμενές, υπάρχουν διατάξεις για:

 • ΠΟΤΑ, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης
 • Γήπεδα γκολφ
 • Καταλύματα
 • Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό
 • Τουριστικές Λιμενικές Εγκαταστάσεις
 • Πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις
 • Ανέγερση κατασκηνώσεων σε ξενοδοχεία
 • Condo hotels
 • Αιγιαλό
 • Χορήγηση σήματος Glamping
 • Πισίνες
 • Προθεσμία κατάταξης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων
 • Κατάργηση καρτέλας ενημέρωσης πελάτη
 • Ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής από τουριστικά γραφεία
 • Άγρα πελατών και κατευθυνόμενες αγορές
 • Θεσμοθέτηση πρεσβευτή ελληνικού Τουρισμού
Το σχέδιο νόμου

To σχέδιο νόμου, έχει ως εξής:

ΜΕΡΟΣ 1

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΣΚΟΠΟΣ – ΟΡΙΣΜΟΙ

Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού (ΣΚΤ)

Άρθρο 1

Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη, ανάδειξη και περαιτέρω προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της προστασίας, διατήρησης και αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού υποθαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας με βάση τις αρχές της αειφορίας.

gnto
Κατάδυση στο Καταδυτικό Κέντρο Κέρβελη Σάμου

Άρθρο 2

Ορισμοί 

Καταδυτικός Τουρισμός Αναψυχής είναι η υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων της θάλασσας, των προστατευμένων υποθαλάσσιων χώρων, των καταδυτικών πάρκων και των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, ναυαγίων νεοτέρων ή μεγαλύτερων των 50 ετών από τη βύθισή τους (μνημεία), των Ελεύθερων Τεχνητών Υποβρύχιων Αξιοθέατων, που επιλέγουν οι επισκέπτες-τουρίστες συνδυάζοντας τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές καθώς και η εκμάθηση ή η καθοδήγηση κατάδυσης  ή η περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

Η άσκηση υποβρύχιας δραστηριότητας στη θάλασσα, με αναπνευστικές συσκευές ή άλλα υποθαλάσσια μέσα, χάριν αναψυχής, επιτρέπεται σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης, ενώ απαγορεύεται: α) σε προσδιορισμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θαλάσσιες περιοχές ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 12 και 15 του ν.3028/2002 (Α’ 153), β) σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα σύμφωνα με τους νόμους 1650/1986 (Α’ 160), 3044/2002 (Α’ 197), 3937/2011 (A’ 60) καθώς και την 33318/3028/1998 ΚΥΑ (Β’ 1289) και γ) σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ή περιοχές ανάπτυξης στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων ή αγκυροβόλια πλήρωσης αγωγού καυσίμων ή υδάτινα τμήματα της Ζώνης Ασφαλείας Φάρου, όπως αυτή καθορίζεται στην περίπτ. η΄ του άρθρου 1 και στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 5 του ν. 4278/2014 (Α΄157), ή εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει ή εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 17 του ν. 2971/2001 (Α΄285) ή έχουν καθορισθεί ως αμυντικές περιοχές ή ναυτικά οχυρά κατά τον α.ν. 376/1936 (Α΄ 546), ή περιοχές στις οποίες υπάρχουν ναύδετα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού: Μόνιμο, επταμελές, συμβουλευτικό όργανο που εδρεύει στο Υπουργείο Τουρισμού και στελεχώνεται από επιστήμονες με γνώση και εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται του Καταδυτικού Τουρισμού, στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έναν έναν (1) πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής εγγεγραμμένο στο μητρώο του άρθρου 8 του ν. 3409/2005.

Πάροχος Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Οργανισμού από τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί ή οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης ή/και εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού, κατά την έννοια του Άρθρου 6 του ν. 3409/2005.

Αξιοθέατα Καταδυτικού Τουρισμού: Τα υποθαλάσσια αξιοθέατα που ευρίσκονται ή μπορούν να κατασκευασθούν εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόλοι έλξης τουριστών που ταξιδεύουν στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, όπως είναι οι Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (EEAX), τα Νεότερα Ναυάγια, τα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα και τα Καταδυτικά Πάρκα.

Εθνικό Δίκτυο Καταδυτικών Αξιοθέατων: Το σύνολο των οργανωμένων επισκέψιμων υποθαλάσσιων αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού της χώρας

Προϊόντα Καταδυτικού Τουρισμού: Νοούνται ιδίως η αυτόνομη ή καθοδηγούμενη κατάδυση, η ελεύθερη κατάδυση, η περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), η καταδυτική κρουαζιέρα/live aboard, η υποθαλάσσια περιήγηση με σκάφη υποβρύχιας περιήγησης, η παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα (glass bottom σκάφη) ή με άλλα τεχνικά μέσα με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών. 

Άρθρο 3

Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού

Συστήνεται  διαρκής επιτροπή με συμβουλευτικό χαρακτήρα με την ονομασία Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η διαρκής ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού και η μέριμνα για την προώθηση και προβολή των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού της χώρας υπό το πρίσμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον Καταδυτικό Τουρισμό. Εδρεύει στο Υπουργείο Τουρισμού και αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό Τουρισμού.

Άρθρο 4

Σύνθεση Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού

 1. Το Συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από δύο (2) επιστήμονες με αναγνωρισμένη γνώση και εμπειρία σε θέματα που άπτονται του καταδυτικού τουρισμού, έναν (1) υπάλληλο του Υπουργείου Τουρισμού που υπηρετεί ή έχει υπηρετήσει σε συναφές αντικείμενο, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έναν (1) πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής εγγεγραμμένο στο μητρώο του άρθρου 8 του ν. 3409/2005. Στο Συμβούλιο συμμετέχει κατά περίπτωση και εκπρόσωπος του ΓΕΝ σε περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 2. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, στην οποία ορίζονται τα μέλη με τους αναπληρωτές τους, καθώς και ο Πρόεδρος με τον αναπληρωτή του.
 3. Για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου δεν καταβάλλεται αμοιβή.
 4. Το Συμβούλιο υποστηρίζεται γραμματειακά από δύο (2) υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Άρθρο 5

Αρμοδιότητες Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού 

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι οι εξής:

 1. Εισηγείται την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού, με βάση τα προϊόντα καταδυτικού τουρισμού που κρίνει ότι πρέπει να προωθηθούν ανάλογα με τις δεδομένες τρέχουσες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή άλλες συνθήκες.
 2. Ενημερώνει/ συμβουλεύει τον Υπουργό Τουρισμού για τις ενδεδειγμένες σχετικές ρυθμίσεις και δράσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού.
 3. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού ή και άλλων Υπουργείων για την επίτευξη της ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού.
 4. Συνεργάζεται με τις Περιφέρειες για την διαμόρφωση κατάλληλων δράσεων για την υλοποίηση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού και την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Αξιοθέατων.
 5. Συνεργάζεται με τους σχετικούς επαγγελματικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς.
 6. Συνεργάζεται με ιδρύματα/ φορείς εκπαίδευσης για την δημιουργία και ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνείδησης σε θέματα θαλάσσιου και δη καταδυτικού τουρισμού.
 7. Συνεργάζεται με αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων κρατών και με ευρωπαϊκούς ή/και διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή δεδομένων και καλών πρακτικών, την υλοποίηση προγραμμάτων και την διοργάνωση κοινών ενημερωτικών δράσεων.
 8. Προτείνει και πραγματοποιεί δράσεις για την προβολή του Ελληνικού Καταδυτικού Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τα αντίστοιχα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού.
 9. Παρακολουθεί την πορεία της ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού και εισηγείται βελτιωτικές παρεμβάσεις.
 10. Συλλέγει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την λειτουργία, την κατάσταση και ιδίως με τους επισκέπτες των ΕΕΑΧ και των Καταδυτικών Πάρκων της χώρας προς παρακολούθηση και αξιολόγηση εκάστου Καταδυτικού Αξιοθέατου και προς γενικότερο σχεδιασμό ως προς τα ζητήματα Καταδυτικού Τουρισμού.
 11. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος στις περιοχές ανάπτυξης του Καταδυτικού Τουρισμού.

Το Συμβούλιο έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο που είναι απαραίτητο για την επιτυχή άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς διαχείρισης των ΕΕΑΧ και των Καταδυτικών Πάρκων διευκολύνουν την ακώλυτη πρόσβασή του σε αρχεία και βάσεις δεδομένων και συνδράμουν με την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, μετά από αίτηση, και με κάθε νόμιμη επιφύλαξη για την προστασία προσωπικών δεδομένων σύμφωνα τις οικείες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Καταδυτικού Τουρισμού 

Άρθρο 6

Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (ΕΕΑΧ)

 1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να χαρακτηρίζονται ως Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (ΕΕΑΧ).
 2. Με την ίδια απόφαση μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων πολιτισμικής ανάπτυξης κατ` εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α` 87), με τις οποίες θα εξειδικεύονται τα έργα, προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα εντός των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και τα ζητήματα οργάνωσης, διαχείρισης, επίβλεψης και εκμετάλλευσης των επιτρεπόμενων στους χώρους αυτούς δραστηριοτήτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 3. Εάν για τους ιδρυόμενους ΕΕΑΧ δεν έχει ορισθεί Φορέας Διαχείρισης με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού ή με προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν.3852/2010, ως Φορέας Διαχείρισης νοείται η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
 4. Η φύλαξη στους ΕΕΑΧ γίνεται από προσωπικό της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή.
 5. Στους ΕΕΑΧ επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον καθοδηγούμενη κατάδυση ή περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) με συνοδεία προσωπικού νομίμως αδειοδοτημένων Παρόχων Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, η περιήγηση και παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα ή άλλα μέσα παρατήρησης του βυθού, καθώς και η αρχαιολογική ή άλλη διενεργούμενη υπό τους όρους του π.δ. 67/1981 (Α` 23) και των λοιπών οικείων διατάξεων επιστημονική έρευνα.
 6. Οι επισκέπτες και τα καταδυτικά ή/και περιηγητικά σκάφη μεταφοράς τους, αν χρησιμοποιούνται, αναχωρούν για την κατάδυση ή περιήγηση από συγκεκριμένο σημείο ή σημεία αφετηρίας και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο, χωρίς κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον ΕΕΑΧ να προσεγγίζουν άλλο σημείο της ξηράς ή άλλο σκάφος. Τα σημεία αναχώρησης και επιστροφής μπορούν να φυλάσσονται από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία ή κατ’ εντολή της από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.
 7. Τα όργανα φύλαξης μπορούν να πραγματοποιούν οποτεδήποτε κατά την κρίση τους σωματικό έλεγχο και έλεγχο στις αποσκευές των επισκεπτών και των συνοδών τους, καθώς και στα χρησιμοποιούμενα για την μεταφορά των επισκεπτών σκάφη, τόσο στο σημείο αναχώρησης και επιστροφής, όσο και εντός του χώρου του ΕΕΑΧ ή και κατά τον πλου από και προς αυτόν.

Άρθρο 7

Νεότερα  Ναυάγια

 1. Στα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών, που έχουν βυθισθεί προ των τελευταίων πενήντα ετών, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η καθοδηγούμενη από Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής ελεύθερη ή αυτόνομη κατάδυση ή περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), καθώς και η παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα ή άλλα μέσα παρατήρησης του βυθού.
 2. Κατά την κατάδυση στα ναυάγια της προηγούμενης παραγράφου απαγορεύεται στους καταδυόμενους η οποιαδήποτε επέμβαση ή αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οποιωνδήποτε αντικειμένων από τα ναυάγια ή τον βυθό πέριξ αυτών.
 3. Επιτρέπεται η πρόσδεση στα ναυάγια της πρώτης παραγράφου πλωτήρα χρώματος πορτοκαλί με το ειδικό σήμα ή της διεθνώς αναγνωρισμένης σημαίας υποδήλωσης καταδύσεων (κόκκινη με άσπρη διαγώνια γραμμή).
 4. Με άδεια της Λιμενικής Αρχής κατόπιν υποβολής μελέτης αγκύρωσης και τοπογραφικού διαγράμματος κατά ΕΓΣΑ 87 επιτρέπεται η πόντιση πλησίον των νεότερων ναυαγίων ή η πρόσδεση σε αυτά ναυδέτων για χρήση από τα καταδυτικά σκάφη, ώστε να αποφεύγεται η αγκυροβολία, υπό τον όρο να μην επέρχεται οποιαδήποτε αλλοίωση ή κίνδυνος αλλοίωσης στα ναυάγια. Τα ναύδετα θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Φάρων.».ikaria

Άρθρο 8

Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα 

 1. Επιτρέπεται η χωρίς αντάλλαγμα πόντιση σε θαλάσσιους χώρους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 3153/2003 (Α` 153) και του ν. 4014/2011 (Α` 209) καθαρισμένων πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών ή έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή/και την εν γένει βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου με την διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθέατων. Οι ελεύθερες ή αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής και η επιφανειακή παρατήρηση του βυθού στα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα είναι ελεύθερες για όλους και δεν επιτρέπεται να εισπράττεται αντάλλαγμα για την είσοδο και χρήση του θαλάσσιου χώρου, όπου ευρίσκονται.
 2. Η ιδιοκτησία στα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα παραμένει στον πριν την πόντιση ιδιοκτήτη τους ή τον τυχόν διάδοχο αυτού, ο οποίος δικαιούται να τα ανασύρει και αποκομίσει οποτεδήποτε με υποχρέωση να αποκαταστήσει άμεσα πλήρως το υποθαλάσσιο περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση.
 3. Με άδεια της Λιμενικής Αρχής κατόπιν υποβολής μελέτης αγκύρωσης και τοπογραφικού διαγράμματος κατά ΕΓΣΑ 87 επιτρέπεται η πόντιση πλησίον Ελεύθερων Τεχνητών Υποβρυχίων Αξιοθέατων ή η πρόσδεση σε αυτά ναυδέτων για χρήση από τα καταδυτικά σκάφη, ώστε να αποφεύγεται η αγκυροβολία, υπό τον όρο να μην επέρχεται οποιαδήποτε αλλοίωση ή κίνδυνος αλλοίωσης στα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα. Τα ναύδετα θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Φάρων.»

Άρθρο 9

Ενημέρωση Αρχής για καταδύσεις σε Καταδυτικά Αξιοθέατα 

 1. Τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την διενέργεια καταδύσεων ή περιήγησης σε Καταδυτικά Πάρκα του άρθρου 13 του ν. 3409/2005, Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους και Νεότερα Ναυάγια, οι Πάροχοι Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, έντυπα ή ηλεκτρονικά, τον Φορέα Διαχείρισης στις δύο πρώτες περιπτώσεις και την τοπική Λιμενική Αρχή στην τελευταία.
 2. Η ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής της προηγούμενης παραγράφου δεν απαιτείται, εφόσον το καταδυτικό ή περιηγητικό σκάφος ή καταδυτικό σκάφος διαμονής και διανυκτέρευσης (live aboard) που χρησιμοποιείται, φέρει σύστημα διαρκούς παρακολούθησης και εντοπισμού (Vessel Monitoring System, VMS) με διαρκή εκπομπή του στίγματος και της ταυτότητας του σκάφους, ώστε τα στοιχεία αυτά να μπορούν να είναι ευχερώς γνωστά στην Λιμενική Αρχή μέσω δορυφόρου, διαδικτύου, δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή άλλου διαθέσιμου στις άνω Αρχές μέσου, όπως ισχύει για τα αλιευτικά σκάφη σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΚ) 1224/2009 του Ευρ. Συμβουλίου.

Άρθρο 10

Κίνητρα για την Ίδρυση και Λειτουργία Καταδυτικών Αξιοθέατων

 1. Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, Καταδυτικών Πάρκων, Ελεύθερων Τεχνητών Θαλάσσιων Αξιοθέατων θεωρούνται επενδύσεις αναπτυξιακού, τουριστικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και μπορούν να επιδοτούνται από Εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.
 2. Χορηγίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την χωροθέτηση, αδειοδότηση, ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, Καταδυτικών Πάρκων και Ελεύθερων Τεχνητών Θαλάσσιων Αξιοθέατων απαλλάσσονται του φόρου δωρεάς και ισχύει γι’ αυτές και οποιαδήποτε άλλη απαλλαγή ή ευνοϊκή διάταξη της ισχύουσας για τις χορηγίες νομοθεσίας.
 3. Οι χορηγίες της προηγούμενης παραγράφου, που γίνονται από επιχειρήσεις, θεωρούνται ως δαπάνες, που γίνονται στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους, ως δαπάνες κοινωνικής ευθύνης και συνυπολογίζονται στα έξοδα για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος μόνον, όμως, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και κατά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του επιχορηγούμενου Καταδυτικού Αξιοθέατου.

Άρθρο 11

Καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (Καταδυτικές Κρουαζιέρες, live aboard)

 1. Για την διενέργεια καταδύσεων αναψυχής ή/και οργανωμένων συνοδευόμενων θαλάσσιων περιηγήσεων επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) μπορούν να χρησιμοποιούνται σκάφη με δυνατότητα διαμονής και διανυκτέρευσης ή και διατροφής των καταδυόμενων επάνω σε αυτά (live aboard).
 2. Τα καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα έγγραφά τους να είναι σε ισχύ.
 3. Οι επί μέρους εκμεταλλεύσεις καταδυτικού πλοίου διαμονής και διανυκτέρευσης, (διαχείριση πλοίου, σίτιση, καταδυτικές υπηρεσίες ή παροχή άλλων υπηρεσιών), μπορούν να ασκούνται και από χωριστές επιχειρήσεις και φορείς, που μπορούν να έχουν την έδρα τους επί του σκάφους με βάση την πλοιοκτησία ή ολική ή μερική μίσθωση ή άλλου είδους νόμιμη παραχώρηση από τον πλοιοκτήτη ή τον με άλλο νόμιμο τρόπο διαθέτοντα το σκάφος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

Βελτιώσεις Ισχυουσών Ρυθμίσεων

Άρθρο 12 

Η παράγραφος 1α του άρθρου 7 του ν. 3409/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Ύστερα από άδεια της Λιμενικής Αρχής του τόπου δραστηριοποίησής του και ασκούνται στις περιοχές αρμοδιότητας όλων των Λιμενικών Αρχών της χώρας υπό τον όρο τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και των προϋποθέσεων του παρόντος άρθρου στην περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής δραστηριοποίησής του»

Άρθρο 13

Τροποποίηση άρθρου 10 του ν.3409/2005

 1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν. 3409/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. (α) Κάτοχοι επί δύο τουλάχιστον χρόνια άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους ή άδειας διακυβέρνησης ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, επιτρέπεται να κυβερνούν επιβατικά πλοία ή μικρά σκάφη, ολικού μήκους μέχρι δώδεκα μέτρων, αποκλειστικά για τη μεταφορά αυτοδυτών, δυτών ελεύθερης κατάδυσης και συμμετεχόντων σε οργανωμένη συνοδευόμενη περιήγηση επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) καθώς και εξοπλισμού καταδύσεων, εφόσον δεν απομακρύνονται από τις ακτές σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι ναυτικών μιλίων. Περιορισμός απόστασης από το σημείο εκκίνησης δεν υφίσταται, αρκεί το σκάφος να μην υπερβαίνει την απόσταση των 6 ναυτικών μιλίων από οποιαδήποτε ξηρά. Στα σκάφη, που χρησιμοποιούνται από τους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών για την μεταφορά των ως άνω προσώπων – πελατών τους, επιτρέπεται να μεταφέρονται, χωρίς αντίτιμο για την μεταφορά, και επιβάτες που συνοδεύουν τους ανωτέρω, πελάτες των Παρόχων. Ο αριθμός των επιβαινόντων στα ανωτέρω καταδυτικά σκάφη θα καθορίζεται βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή και θα αναγράφεται αναλόγως στην επαγγελματική άδεια εκτέλεσης. Κατά την κατάδυση αυτοδυτών, δυτών ελεύθερης κατάδυσης και συμμετεχόντων σε οργανωμένη συνοδευόμενη περιήγηση επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling)  θα πρέπει να παραμένει στο σκάφος και συνοδός των επιβατών που δε συμμετέχουν στην κατάδυση. (β)Τα καταδυτικά σκάφη και τα πλοία αναψυχής, όπου παρέχονται υπηρεσίες καταδύσεων αναψυχής, όπως και τα καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης, επιτρέπεται να φέρουν και να χρησιμοποιούν και κατά την διάρκεια των πλόων σε κατάλληλα διαμορφωμένο χωριστό τμήμα τους εγκαταστάσεις πλήρωσης φιαλών καταδύσεων και φύλαξης του καταδυτικού εξοπλισμού τηρώντας τις διατάξεις ασφαλείας, που ισχύουν και για την αντίστοιχη χερσαία δραστηριότητα. Επίσης πρέπει να διαθέτουν:

 1. i. τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους εφόδια, φαρμακείο με το απαραίτητο φαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό.
 2. ii. υποχρεωτικά μία φιάλη παροχής ιατρικού οξυγόνου με μάσκα και ένα πτυσσόμενο φορείο για την μεταφορά τυχών τραυματιών,

iii. Προστατευτικό κλωβό του έλικα (προπέλα) του πλοίου/σκάφους για την αποφυγή ατυχημάτων

 1. iv. πλατφόρμα ή κλίμακα ανόδου των αυτοδυτών από τη θάλασσα και
 2. v. κατάλληλους χώρους ασφαλούς τοποθέτησης του μεταφερόμενου καταδυτικού εξοπλισμού χωρίς επικίνδυνη έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία ή εστίες θέρμανσης και χωρίς να επηρεάζεται η ευστάθεια του σκάφους.

Άρθρο 14

Τροποποίηση του άρθρου 13 του ν. 3409/2005

Το άρθρο 13 του ν. 3409/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

1.         Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1.(i) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έπειτα από απλή γνώμη των Υπουργείων Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι δυνατόν θαλάσσια έκταση μαζί με τον αντίστοιχο πυθμένα, να χαρακτηρίζεται ως περιοχή Καταδυτικού Πάρκου και να παραχωρείται για την ίδρυση και λειτουργία Καταδυτικού Πάρκου. (ii) Με την ίδια απόφαση μπορεί, επίσης, να παραχωρούνται τμήματα αιγιαλού και παραλίας και να ορίζονται οι τυχόν επιτρεπόμενες στον Φορέα Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου επί αυτών κατασκευές για την εξυπηρέτηση του καταδυτικού πάρκου, σύμφωνα με τους ουσιαστικούς περιορισμούς των διατάξεων του ν.2971/2001 και των κατ` εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων.(iii) Για την εκτέλεση έργων επί του αιγιαλού και της παραλίας προσκομίζονται, κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του παρόντος, τα απαιτούμενα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2971/2001 για κάθε κατηγορία έργου, δικαιολογητικά.(iv) Πέριξ του χώρου του Καταδυτικού Πάρκου μπορεί να προβλέπεται ζώνη ελεγχόμενης ήπιας επαγγελματικής παράκτιας αλιείας με τους όρους, που θα ορίζει η απόφαση χαρακτηρισμού και παραχώρησης του Καταδυτικού Πάρκου.(v) Σε περίπτωση, που εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή αίτησης για παραχώρηση χώρων για την ίδρυση Καταδυτικού Πάρκου υποβληθούν αιτήσεις με πλήρη φάκελο άλλων προσώπων για τον ίδιο ολικά ή μερικά θαλάσσιο ή χερσαίο χώρο, ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί κατά την κρίση του:(α) να διευθετεί ο ίδιος σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τους παραχωρούμενους σε κάθε πρόσωπο χώρους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωση αυτή κάθε ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος να αποφασίζει αν θα εμμείνει ή όχι στην αίτησή του παραχώρησης.(β) να διεξάγει διαγωνισμό σύμφωνα με τις διατάξεις για την εκμίσθωση Δημοσίων Κτημάτων, κατά τον οποίο για την επιλογή του μεταπαραχωρησιούχου και το ύψος της τιμής εκκίνησης τού ανταλλάγματος εφαρμόζονται τα κριτήρια του παρόντος άρθρου. (γ) να παραχωρεί τον χώρο σ’ αυτόν, που τον ζήτησε κατά προτεραιότητα.  1α. (α) Δημόσιοι Φορείς, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κάθε βαθμού μπορούν να ζητούν χωριστά ή από κοινού την παραχώρηση χώρων για την χωροθέτηση και αδειοδότηση Καταδυτικών Πάρκων είτε χωρίς αντάλλαγμα και την εν συνεχεία ολική ή μερική ανάθεση της κατασκευής ή/και της λειτουργίας ή/και της διαχείρισης αυτών σε άλλους ενδιαφερόμενους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα Δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, είτε έπειτα από διενέργεια διαγωνισμού, κατά τον οποίο για την επιλογή του μεταπαραχωρησιούχου και το ύψος και το ύψος της τιμής εκκίνησης τού ανταλλάγματος εφαρμόζονται τα κριτήρια του επόμενου άρθρου. (β) Κάθε παραχωρησιούχος Δημοσίου Δικαίου από τους αναφερόμενους στην προηγούμενη υποπαράγραφο (α), στον οποίο έχουν παραχωρηθεί χώροι για την ίδρυση και λειτουργία Καταδυτικού Πάρκου με απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί και μετά την παραχώρηση να δηλώνει προς τον Υπουργό Οικονομικών, ότι επιθυμεί να υπαχθεί στην εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης υποπαραγράφου (α). Στην περίπτωση αυτήν η μορφή του Φορέα Διαχείρισης αποφασίζεται από τον αρχικό Δημοσίου Δικαίου παραχωρησιούχο, παύει η υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος από τον αρχικό Παραχωρησιούχο Δημοσίου Δικαίου και κάθε καταβαλλόμενο από τον μεταπαραχωρησιούχο αντάλλαγμα αποδίδεται εξ ημισείας στο Δημόσιο και τον αρχικό Δημοσίου Δικαίου παραχωρησιούχο.

(γ) Η παραχώρηση στους παραχωρησιούχους Δημοσίου Δικαίου, που αναφέρονται στην υποπαράγραφο (α), μπορεί να γίνεται και με κατάρτιση  προγραμματικών συμβάσεων κατ` εφαρμογή του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 Καλλικράτης (Α` 287), με τις οποίες θα εξειδικεύονται τα έργα, καθώς και τα ζητήματα οργάνωσης, διαχείρισης, επίβλεψης και εκμετάλλευσης του Καταδυτικού Πάρκου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.».

2.         Η παρ. 4 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «4. Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας Καταδυτικού Πάρκου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο (2) τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να αποτελείται και από χωριστά τμήματα θαλάσσιου χώρου.». 3.         Το δεύτερο εδάφιο της περ. α της παρ. 5 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Πάσης φύσεως σκάφη εντός των καταδυτικών πάρκων θα τηρούν τις διατάξεις των Διεθνών Κανονισμών Αποφυγής Συγκρούσεων (Δ.Κ.Α.Σ.), σύμφωνα με το ν.δ. 93/74 (Α’ 293), ενώ ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις ασφαλούς ναυσιπλοΐας για τα σκάφη αυτά, δύνανται να καθορίζονται με την απόφαση παραχώρησης ως μέρος του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου. Σε συντρέχουσα περίπτωση αντιμετώπισης ή ρύθμισης ζητημάτων έκτακτης ή ειδικής φύσης, που έχουν σχέση με την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας πέριξ των καταδυτικών πάρκων, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα κάθε Λιμενικής Αρχής». 4.         Το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Ο κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου χαρακτηρισμός είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ή να αναφέρεται σε θαλάσσια περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4014/2011 και τις λοιπές σχετικές διατάξεις ή σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο ή άλλη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή ή σε τμήματα τέτοιων περιοχών. Ο κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου χαρακτηρισμός είναι δυνατόν να περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί και λειτουργούν θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες για τον σκοπό της αναψυχής με ταυτόχρονη ανάδειξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας και του προϊόντος της ως καταδυτικού. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού τα καταδυτικά πάρκα επιτρέπεται να περιλαμβάνουν στο θαλάσσιο χώρο τους και κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους θα απαγορεύονται η είσοδος και οι καταδύσεις, καθώς και Ενάλιους Επισκέψιμους Αρχαιολογικούς Χώρους (ΕΕΑΧ), εφόσον η λειτουργία αυτών των χώρων διέπεται από ειδικό κανονισμό σύμφωνο με τις προβλέψεις της εν λόγω διάταξης.».

5.         Η παρ. 11 αντικαθίσταται ως εξής: «11. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 1 οριοθετείται το Καταδυτικό Πάρκο με συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ `87 και με σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ αναφέρεται και η θέση του Πάρκου και το εμβαδόν της επιφάνειας του. Με την ίδια απόφαση παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης, κατά τον προορισμό του παραχωρούμενου χώρου και η διαχείριση του Πάρκου και καθορίζεται η ετήσια αποζημίωση (μίσθωμα). Αν ο αιτών υπαναχωρήσει, ο χαρακτηρισμός μπορεί να χωρήσει ούτως ή άλλως και η παραχώρηση να γίνει προς άλλον ενδιαφερόμενο, χωρίς ανάγκη επαναπροσκόμισης των εγγράφων, που άπτονται της καταλληλότητας του χώρου για την χρήση Καταδυτικού Πάρκου, εφόσον το επιθυμεί ο νέος παραχωρησιούχος, ο οποίος στην περίπτωση αυτήν οφείλει μετά την παραχώρηση να αποδώσει σε αυτόν, που υπέβαλε την αρχική αίτηση, τις πραγματικές δαπάνες, που απαιτήθηκαν για την έκδοση των χρησιμοποιηθέντων από τον παραχωρησιούχο εγγράφων, όπως θα αποδεικνύονται από επίσημα παραστατικά. Η παραχώρηση έχει διάρκεια είκοσι (20) ετών και είναι  δυνατόν να ανανεώνεται για δέκα (10) έτη κάθε φορά με  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α`, β` και ζ της παραγράφου 8. Ο φορέας υποχρεούται μετά το πέρας της δεκαετίας να προσκομίσει ανανέωση της ΑΕΠΟ που έχει υποβάλει. Δεδομένου του περιβαλλοντικού και ευρύτερου αναπτυξιακού χαρακτήρα, των ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και της ήπιας κερδοφορίας των καταδυτικών πάρκων, το ετήσιο αντάλλαγμα (μίσθωμα) για την παραχώρηση αμιγώς του θαλάσσιου χώρου του καταδυτικού πάρκου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσόν αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κάθε ανανέωση της παραχώρησης με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και μέχρι το διπλάσιο του εκάστοτε καταβαλλόμενου. Το συνολικό μίσθωμα μπορεί να συνίσταται σε ετήσια καταβολή χρηματικού ποσού, ποσοστό επί των ετήσιων κερδών ή του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου) ή συνδυασμό αυτών. Για την καταβολή του μισθώματος δίδεται περίοδος χάριτος δύο ετών από την παραχώρηση. Κατά τον καθορισμό του συνολικού μισθώματος λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες κάθε καταδυτικού πάρκου, τα οφέλη της παρ. 10δ και η προβλεπόμενη κερδοφορία του, ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητά του ως ευεργετικού περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού μέτρου. Tο ύψος και το είδος του μισθώματος εισηγείται η κατά τόπον αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων. Η εισήγηση διατυπώνεται για μεν το τμήμα αιγιαλού και παραλίας -εφόσον ζητείται και χώρος αιγιαλού ή παραλίας- μετά από εξέταση και συγκριτικών μισθωτικών στοιχείων της περιοχής, αν υπάρχουν, τα οποία προσκομίζει ο Προϊστάμενος της αρμόδιας κατά τόπον Κτηματικής Υπηρεσίας, που μετέχει σε αυτήν ως εισηγητής, για δε τη θαλάσσια περιοχή και τον πυθμένα, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Το καθοριζόμενο μίσθωμα εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Η κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 13 απόφαση περιλαμβάνει τους όρους, που κρίνεται σκόπιμο να περιληφθούν βάσει των γνωμοδοτήσεων των λοιπών αρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων της Διοίκησης της περίπτωσης γ` της παραγράφου 9. Οι όροι αυτοί και το ως άνω μίσθωμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κάθε απόφαση ανανέωσης. Η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 13 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μαζί με το τοπογραφικό διάγραμμα της περίπτωσης στ` της παραγράφου 5. Σε περίπτωση μεταβολής ή τροποποίησης επί το ευνοϊκότερο για τον αιτήσαντα την παραχώρηση, εφαρμόζονται με αίτησή του και διέπουν το Καταδυτικό Πάρκο οι νέες ευνοϊκές διατάξεις».6.         Οι παρ. 12 και 13 αντικαθίστανται ως εξής: «12. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ή πλημμελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρησης εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατή η λήξη και άρση της κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 13 παραχώρησης της χρήσης και της διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου στον Φορέα Διαχείρισης αυτού με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. 13. Η από οποιαδήποτε αιτία λήξη της παραχώρησης Καταδυτικού Πάρκου στον Φορέα Διαχείρισης αυτού δεν αίρει τον κατά την παράγραφο 1 του παρόντος χαρακτηρισμό ως Καταδυτικού Πάρκου της σχετικής θαλάσσιας περιοχής, διατηρούνται σε πλήρη ισχύ οι απαγορεύσεις και λοιποί όροι της αλιείας εντός αυτού και ο χώρος μπορεί να παραχωρηθεί ως Καταδυτικό Πάρκο σε άλλον ενδιαφερόμενο, χωρίς ανάγκη επαναπροσκόμισης των εγγράφων, που άπτονται της καταλληλότητας του χώρου για την συγκεκριμένη χρήση. Ο χαρακτηρισμός του χώρου ως Καταδυτικού Πάρκου μπορεί να αίρεται ολικά ή μερικά μετά την λήξη υπάρχουσας παραχώρησης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έπειτα από σύμφωνες γνώμες των Υπουργείων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.».7.         Η παρ. 14 αντικαθίσταται ως εξής: «14. Ο Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ασκεί αποκλειστικά και μόνο τη διαχείριση, οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και εκμετάλλευση του Πάρκου, ως επισκέψιμου υποβρύχιου χώρου αναψυχής και δεν παρέχει υπηρεσίες καταδύσεων αναψυχής, που παρέχονται αποκλειστικά από τους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών του παρόντος νόμου. Ο Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου  επιτρέπεται να παράγει και να εμπορεύεται σχετικό με το Πάρκο ενημερωτικό, διδακτικό, πληροφοριακό και τουριστικό υλικό, σε έντυπη, φωτογραφική, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή,  καθώς και να εισπράττει ανταλλάγματα για την παραχώρηση δικαιωμάτων επαγγελματικής φωτογράφησης ή κινηματογράφησης εντός του χώρου του Πάρκου ή δημόσιας χρήσης του ονόματος, των διακριτικών σημάτων και εν γένει στοιχείων του Πάρκου εντός και εκτός αυτού σε συνδυασμό με το όνομα και τα εν γένει χαρακτηριστικά των αποδεκτών της υπηρεσίας αυτής.».8.         Στην παρ. 16 προστίθεται εδάφιο ως εξής:«Κατ΄ εξαίρεση ο Φορέας Διαχείρισης μπορεί να απαγορεύει προσωρινά ή μόνιμα την είσοδο στο Πάρκο σε συγκεκριμένο Πάροχο Καταδυτικών Υπηρεσιών ή επισκέπτη σε περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης του νόμου, της απόφασης παραχώρησης και των κανονισμών λειτουργίας και ασφαλείας του Πάρκου.».9.         Η παρ. 20 αντικαθίσταται ως εξής:«20. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι δυνατή η συμπλήρωση και εξειδίκευση των δικαιολογητικών της παραγράφου 8 και των διαδικασιών του παρόντος άρθρου, καθώς και η ρύθμιση κάθε ειδικότερου, τεχνικού ή λεπτομερειακού ζητήματος σχετικού με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο χωρίς να επιβάλλονται περισσότερες υποχρεώσεις ή περιορισμοί.».  

Άρθρο 15

Κυρώσεις

1.              Η παράγραφος 3 του άρθρου 15 του ν.3409/2005 αντικαθίσταται ως εξής:«3. Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των προηγούμενων παραγράφων, στους Οργανισμούς, στους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και στους αυτοδύτες και σε οποιουσδήποτε άλλους, που παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται με εξουσιοδότησή του, επιβάλλονται κατά  περίπτωση, οι κυρώσεις των άρθρων 28, 29 και 30 του ν.1650/1986, όπως ισχύει και των άρθρων 27 και 29 του ν.2971/2001, όπως ισχύει.»2. α) Στους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών ή/και σε μέλη του προσωπικού τους, που παραβαίνουν τις διατάξεις του ν. 3028/2002 για τις αρχαιότητες ή τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του παρόντος νόμου ή της απόφασης χαρακτηρισμού ή του κανονισμού λειτουργίας ΕΕΑΧ πέρα από τις άλλες κυρώσεις, μπορεί με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού να επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους ΕΕΑΧ ή η κατάδυση σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ναυάγια για χρονικό διάστημα από 10 ημέρες μέχρι ένα έτος ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης ή τυχόν υποτροπής.β) Σε περίπτωση υποτροπής ή διάπραξης αρχαιοκαπηλίας ή σκόπιμης καταστροφής Αρχαίων επιβάλλεται στον παραβάτη Πάροχο ή/και μέλος του προσωπικού αυτού με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους ή και όλους τους ΕΕΑΧ ή κατάδυση σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ή και σε όλα τα  νεότερα ναυάγια για χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 5 έτη ή και οριστική απαγόρευση εισόδου ή κατάδυσης αντιστοίχως ανάλογα με τον αριθμό υποτροπών ή την βαρύτητα της παράβασης.3. α) Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις, που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, ειδικά στους παραβάτες του άρθρου 13 του παρόντος νόμου και των όρων της κατά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου απόφασης χαρακτηρισμού Καταδυτικού Πάρκου ή του κανονισμού λειτουργίας Καταδυτικού Πάρκου επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 28, 29 και 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει. Επιπλέον, ειδικά η άσκηση απαγορευμένης δραστηριότητας εντός του Καταδυτικού Πάρκου υπόκειται και στις κυρώσεις της παρ. 7 του άρθρου 27 και του άρθρου 29 του ν. 2971/2001, όπως αυτός ισχύει.β) Ειδικά στους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών ή/και σε μέλη του προσωπικού τους, που παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 13 του παρόντος νόμου ή της απόφασης χαρακτηρισμού ή του κανονισμού λειτουργίας Καταδυτικού Πάρκου πέρα από τις άλλες κυρώσεις, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο μπορεί με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής να επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα Καταδυτικά Πάρκα για χρονικό διάστημα από 10 ημέρες μέχρι ένα έτος ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης ή τυχόν υποτροπής.γ)Σε περίπτωση υποτροπής ή διάπραξης αλιείας εντός του Καταδυτικού Πάρκου επιβάλλεται στον παραβάτη Πάροχο ή/και μέλος του προσωπικού αυτού με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ή και όλα τα Καταδυτικά Πάρκα για χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 5 έτη ή και οριστική απαγόρευση εισόδου ανάλογα με τον αριθμό υποτροπών ή την βαρύτητα της παράβασης.

ΜΕΡΟΣ 2

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Άρθρο 16

Εναρμόνιση του πλαισίου σχετικά με τις προϋποθέσεις για την έγκριση μεταβολής των ορίων των Π.Ο.Τ.Α. προς το αντίστοιχο πλαίσιο των ΕΣΧΑΔΑ/ΕΣΧΑΣΕ

Η περίπτωση β της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 (Α’ 254) αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Η μεταβολή της έκτασης και των ορίων της Π.Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνον εφόσον τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου για την ίδρυση της. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού επιτρέπονται, μετά την έκδοση του π.δ., μεταβολές της έκτασης και των ορίων της Π.Ο.Τ.Α., χωρίς μεταβολή των προβλεπόμενων συνολικών χρήσεων ή της μέγιστης ανά χρήση εκμετάλλευσης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: αα. η προκύπτουσα, λόγω της μεταβολής των ορίων, μετά την έκδοση του π.δ. χαρακτηρισμού και οριοθέτησης, μείωση ή αύξηση της έκτασης της Π.Ο.Τ.Α. δεν θα υπερβαίνει αθροιστικά το 15% της αρχικώς οριοθετηθείσας έκτασης και ββ. δεν περιλαμβάνονται στην περιοχή επέκτασης της Π.Ο.Τ.Α. εκτάσεις υπαγόμενες σε ειδικά νομικά καθεστώτα ή εκτάσεις για τις οποίες έχουν καθοριστεί μη συμβατές με την Π.Ο.Τ.Α. χρήσεις γης.

Δεν θεωρείται μεταβολή χρήσεως η αντικατάσταση μέρους της επιτρεπόμενης εντός Π.Ο.Τ.Α. συνολικής δυναμικότητας κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 με σκοπό τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων».costa navarino

Άρθρο 17

Μεταβολή του φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.)

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 προστίθεται περίπτωση δ ως εξής:

«δ. Η μεταβολή του φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης Π.Ο.Τ.Α. επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, η οποία εκδίδεται κατόπιν κοινού αιτήματος του ήδη εγκριθέντος φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης Π.Ο.Τ.Α. και του προτεινόμενου νέου φορέα, μετά από αξιολόγηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού της καταλληλότητας και επιχειρηματικής επάρκειας του νέου φορέα, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 339/13.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού (Β’ 1209). Για την έγκριση της μεταβολής του φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης υποβάλλονται προς την αρμόδια υπηρεσία τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β και ια του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 339/13.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου  μπορεί να χορηγείται προθεσμία μέχρι έξι (6) μήνες  για τη μεταβίβαση του συνόλου των εκτάσεων της Π.Ο.Τ.Α. στο νέο φορέα. Για τη διαπίστωση της μεταβίβασης των εκτάσεων της Π.Ο.Τ.Α. στο νέο φορέα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του άρθρου 12 του ν. 4002/2011 (Α’ 180). Σε περίπτωση μεταβολής του Φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια ισχύουν τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, τα δικαιώματα δε που απολαμβάνει ο αρχικός Φορέας, καθώς και οι υποχρεώσεις που τον βαρύνουν συνεχίζονται στο πρόσωπο του νέου Φορέα».

Άρθρο 18

Απόσπαση τμήματος ή τμημάτων ήδη οριοθετημένης Π.Ο.Τ.Α. και οριοθέτησης αυτού/ών ως αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α. 

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 προστίθεται περίπτωση ε ως εξής:

«ε. Ένα ή περισσότερα τμήματα ήδη εγκεκριμένης Π.Ο.Τ.Α., που έχει οριοθετηθεί και  χαρακτηρισθεί με βάση τις διατάξεις και τις διαδικασίες της παραγράφου 3, μπορούν να αποσπώνται, να χαρακτηρίζονται και να οριοθετούνται ως νέα αυτοτελής Π.Ο.Τ.Α., εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης α της παραγράφου 1 και εφόσον τόσο στα αποσπώμενα όσο και στα απομένοντα τμήματα της αρχικώς χαρακτηρισθείσας και οριοθετηθείσας Π.Ο.Τ.Α. απομένουν ενιαίες εκτάσεις με ελάχιστη επιφάνεια 800 στρεμμάτων.

Για την απόσπαση τμήματος ή τμημάτων οριοθετηθείσας Π.Ο.Τ.Α. και το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση αυτού/αυτών ως νέας αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α. υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού αίτημα από το Φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης της Π.Ο.Τ.Α. συνοδευόμενο από τα δικαιολογητικά των Ομάδων Β και Γ της υπ’ αριθμ. 339/13.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού (Β’ 1209), καθώς και τα στοιχεία του τυχόν προτεινόμενου νέου φορέα του αποσπώμενου τμήματος ή των αποσπώμενων τμημάτων Π.Ο.Τ.Α. Για την απόσπαση τμήματος ή τμημάτων οριοθετηθείσας Π.Ο.Τ.Α. και το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση αυτού/αυτών ως νέας αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α. εκδίδεται προεδρικό διάταγμα ύστερα από έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού. Εφόσον με το προεδρικό διάταγμα του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται διαφορετικός Φορέας ίδρυσης και εκμετάλλευσης της νέας αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α. παρέχεται προθεσμία μέχρι έξι (6) μήνες  για τη μεταβίβαση των εκτάσεων του αποσπώμενου τμήματος ή των αποσπώμενων τμημάτων  στο νέο φορέα. Για τη διαπίστωση της μεταβίβασης των παραπάνω εκτάσεων στο νέο φορέα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του άρθρου 12 του ν. 4002/2011 (Α’ 180). Σε περίπτωση απόσπασης τμήματος ή τμημάτων οριοθετηθείσας Π.Ο.Τ.Α. και χαρακτηρισμού και οριοθέτησης αυτού/αυτών ως νέας αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια ισχύουν τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, τα δικαιώματα δε που απολαμβάνει ο Φορέας της αρχικής Π.Ο.Τ.Α., καθώς και οι υποχρεώσεις που τον βαρύνουν συνεχίζονται στο πρόσωπο του Φορέα της νέας αποσπώμενης Π.Ο.Τ.Α.».

Άρθρο 19

Εναρμόνιση των χρήσεων εντός Π.Ο.Τ.Α. προς τις χρήσεις της κατηγορίας «τουρισμός- αναψυχή» του π.δ. 59/2018 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης»

Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ  της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 αντικαθίσταται ως εξής

«Στις Π.Ο.Τ.Α. επιτρέπεται να περιλαμβάνονται όλες οι χρήσεις του άρθρου 8 του από 23.2.1987 προεδρικού διατάγματος (Δ` 166), καθώς και οι νεότερες  του άρθρου 5 του π.δ/τος 59/2018 (Α’ 114), εφόσον δεν είναι αντίθετες και δεν απενεργοποιούν την ισχύ των αντίστοιχων διατάξεων του άρθρου 8 του από 23.2.1987 π.δ.».

Άρθρο 20

Εναρμόνιση των Π.Ο.Τ.Α. προς το σύστημα χωρικού σχεδιασμού του ν. 4447/2016

Στο τέλος της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Οι Π.Ο.Τ.Α. αποτελούν Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α’ 241). Για τη χωρική οργάνωσή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και η διαδικασία της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016».

β. Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 καταργείται και η περίπτωση γ της  παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 αναριθμείται σε περίπτωση β.

Άρθρο 21

Εναρμόνιση της διαδικασίας έγκρισης πολεοδόμησης των Π.Ο.Τ.Α. προς την αντίστοιχη διαδικασία των ΕΣΧΑΔΑ/ΕΣΧΑΣΕ

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 αντικαθίσταται ως εξής:

«Στην περίπτωση που η Π.Ο.Τ.Α. ή τμήμα Π.Ο.Τ.Α. πολεοδομείται, η πολεοδόμηση εγκρίνεται, μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης και χαρακτηρισμού της παραγράφου 3, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, ύστερα από τη σύνταξη κοινού πρακτικού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών  του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί επιπλέον να εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι  των έργων και δραστηριοτήτων  που θα πραγματοποιηθούν στην υπό πολεοδόμηση περιοχή ή τμήμα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων έργων υποδομής, ύστερα από την υποβολή ενιαίας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για το σύνολο των υπό πραγματοποίηση έργων».

Άρθρο 22

Εναρμόνιση των διατάξεων για τη μετατόπιση ή κατάργηση με ενσωμάτωση οδών στις εκτάσεις των Π.Ο.Τ.Α. προς τις αντίστοιχες των άλλων οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων

Τα δύο τελευταία εδάφια της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 αντικαθίστανται ως εξής:

«Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα, το οποίο στην περίπτωση αυτή προτείνεται και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, οδοί που διασχίζουν τις Π.Ο.Τ.Α. μπορούν να μετατοπίζονται κατά το σχήμα, την έκταση και τη θέση τους για την καλύτερη λειτουργική εξυπηρέτηση της Π.Ο.Τ.Α. και εξασφάλιση της συνέχειας των εκτάσεών της, καθώς και να καθορίζονται τα απαραίτητα έργα για τη εξασφάλιση της πρόσβασης τρίτων ιδιοκτητών και άλλων χρηστών που εξυπηρετούνταν από τις μετατοπιζόμενες οδούς. Τα εντός των ορίων της ΠΟΤΑ τμήματα των οδών αυτών, εφόσον κρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η διατήρησή τους δεν είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση του κοινού ή τρίτων, μπορούν να καταργούνται και να ενσωματώνονται στην έκταση της Π.Ο.Τ.Α.. Για την ιδιοκτησιακή ενσωμάτωση των καταργούμενων οδών στην έκταση της Π.Ο.Τ.Α. τηρείται η διαδικασία των άρθρων 13 και 14 του Ν. 4377 της 13/16 Αυγ. 1929 «Περί κυρώσεως του από 23 Μαρτίου 1929 Ν.Δ. περί Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», η δε τιμή μονάδας για την περίπτωση αυτή καθορίζεται κατά τις περί απαλλοτριώσεων διατάξεις».

Άρθρο 23

Εναρμόνιση του υφιστάμενου πλαισίου των Π.Ο.Τ.Α. για τις ελάχιστες αποστάσεις των μη συμβατών χρήσεων προς το πλαίσιο των Π.Ο.Α.Π.Δ. για τον καθορισμό ειδικών ζωνών προστασίας περιμετρικά των ορίων τους

Στην περίπτωση α της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997 προστίθεται νέα υποπερίπτωση δδ ως εξής: «δδ. Ειδικές ζώνες προστασίας περιμετρικά της οριοθετούμενης Π.Ο.Τ.Α., στις οποίες μπορεί να καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης, στους όρους δόμησης και στην εν γένει άσκηση δραστηριοτήτων και λειτουργιών».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Άρθρο 24 

Η περίπτωση β’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α’ 118), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του Ν. 4276/2014 (Α’ 155), αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Για τη χωροθέτηση μαρινών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού και του άρθρου 29. Ειδικώς, η χωροθέτηση μαρινών, οι οποίες εμπίπτουν εντός αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών ή εντός περιοχών του άρθρου 19 του Ν. 1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύει, ή βρίσκονται εντός της παραλιακής ζώνης της Αττικής, η οποία ρυθμίζεται από τις διατάξεις του από 1/3.5.2004 προεδρικού διατάγματος «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (Δ’ 254), ή έχουν χερσαία ζώνη που υπερβαίνει τα 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει δύο στάδια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου.

Αιτήσεις για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί φάκελος ΣΜΠΕ και εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ολοκληρώνονται ως προς την αξιολόγησή τους και εκδίδονται αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις».

Άρθρο 25 

Το τρίτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α’ 118) όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«Εάν παρέλθει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, ο Υπουργός Τουρισμού δύναται να προχωρήσει στη διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 31 του ν.2160/93.»

Άρθρο 26

Μετά την παράγραφο 4α του άρθρου 34 του ν.2160/93 (Α΄118) προστίθεται το εξής εδάφιο:

«Μετά την υπουργική απόφαση ανάκλησης παραχώρησης και εφόσον η εγκεκριμένη χωροθέτηση  του καταφυγίου διατηρείται, ο Υπουργός Τουρισμού δύναται να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία που διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 31 του ν.2160/93 για την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της ίδιας ζώνης αγκυροβολίου ή του ίδιου καταφυγίου τουριστικών σκαφών».

Άρθρο 27 

Μετά το ακροτελεύτιο εδάφιο της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2160/93 (Α΄118) προστίθεται το εξής εδάφιο:

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ) ενεργεί ως «Αρχή Σχεδιασμού» για τους τουριστικούς λιμένες που αξιοποιούνται αυτοτελώς από αυτό. Το ίδιο ισχύει, μέχρι την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, και για τον κατά νόμο φορέα διαχείρισής τους, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του ΤΑΙΠΕΔ.

Άρθρο 28

Ρύθμιση για προβλήτες ενώπιον τουριστικών εγκαταστάσεων

Στο άρθρο 5 του ν. 4179/2013 (Α’ 175) προστίθεται παράγραφος 5Α ως εξής:

«5Α. Στις περιπτώσεις αβαθών θαλάσσιων χώρων, προβλήτες επί πασσάλων της παραγράφου 5, που κατασκευάζονται ή μετασκευάζονται σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία των παραγράφων 5 και 6Α του παρόντος  για την επιβίβαση και αποβίβαση πελατών του τουριστικού καταλύματος, μπορούν να έχουν και μήκος μεγαλύτερο των 30 μέτρων, αλλά πάντως μικρότερο των 80 μέτρων, ώστε να φθάνουν έως 1,5 μέτρα βάθος στο σημείο απόληξής τους». 

Άρθρο 29

Ρύθμιση για τον καθορισμό αιγιαλού σε τουριστικούς λιμένες με εσωτερική λιμενολεκάνη

Η παράγραφος 10.4 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 10 του ν. 4179/2013,  αντικαθίσταται ως εξής:

«10.4. Σε περίπτωση διάνοιξης εσωτερικών λιμενολεκανών, καναλιών ή/και διαμόρφωσης προστατευτικών νησίδων για τη δημιουργία τουριστικών λιμένων, όπως ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.2160/93, τα παραπάνω έργα ανήκουν αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δημιουργούμενη ως αποτέλεσμα της εκσκαφής υδάτινη έκταση καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα, περιλαμβάνεται στη ζώνη του τουριστικού λιμένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις εν γένει ανάγκες του και να παραχωρηθεί χωρίς δημοπρασία στο φορέα διαχείρισης της μαρίνας έναντι ανταλλάγματος με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού ή με σχετική σύμβαση παραχώρησης για χρονικό διάστημα που δεν θα εκτείνεται πέραν του χρονικού ορίου της παραχώρησης του τουριστικού λιμένα. Με την ολοκλήρωση των έργων της μαρίνας ο φορέας διαχείρισης οφείλει να μεριμνήσει για τον επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τις κείμενες διατάξεις. Ο επανακαθορισμός του αιγιαλού δεν γίνεται περιμετρικά της διανοιχθείσας λιμενολεκάνης αλλά κατά μήκος τεχνικού έργου γεφύρωσης ή ζεύξης, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η συνέχεια του αιγιαλού».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Άρθρο 30

Εισαγωγή ρύθμισης για την πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις

 1. Οδικά δίκτυα που διατρέχουν εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, (Α΄155),   ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής που ανεγείρονται σε γήπεδα τουλάχιστον 50 στρεμμάτων και σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και εκτός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών, και δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.
 2. Για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και εκμετάλλευσης, καθώς και της πυκνότητας κλινών ανά στρέμμα, η έκταση του ακινήτου νοείται ως ενιαίο σύνολο. Οι απαιτούμενες άδειες δόμησης και οι λοιπές προβλεπόμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σύνολο της έκτασης, η δε υλοποιούμενη δόμηση μπορεί να τοποθετείται σε οποιοδήποτε τμήμα του ακινήτου, εφόσον τηρούνται οι υπόλοιποι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και οι διατάξεις περί προστασίας αιγιαλού και παραλίας.
 3. Για τη διατήρηση του ενιαίου της έκτασης, και εφόσον φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο παρουσιάζει στοιχεία υψηλής επικινδυνότητας (ποταμοί, χείμαρροι κ.λπ.) πρέπει να διασφαλίζεται η λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων του ακινήτου μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων. Η ενοποίηση του ακινήτου μπορεί να υλοποιείται και με υπέργεια ή και υπόγεια ζεύξη εφαρμοζόμενης αναλογικά της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν. 4067/2012.

Άρθρο 31

Ενιαίο της έκτασης και τη διατήρηση της αρτιότητας σε εκτάσεις μικτού χαρακτήρα (αγροτικές και δασικές), εντός των οποίων δημιουργούνται τουριστικές εγκαταστάσεις

 1. Δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς και δημόσιες δασικές εκτάσεις των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, που τέμνουν, διαχωρίζουν ή εμπεριέχονται σε ιδιωτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄155), ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 ή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δεν διακόπτουν το ενιαίο της έκτασης και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου ως προς την αρτιότητά του, μόνο εφόσον συμπεριλαμβάνονται στη συνολική δασικού χαρακτήρα έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης. Οι εκτάσεις του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται στην αξιοποιήσιμη έκταση αυτού, παρά μόνο εάν και κατά το μέτρο που έχει εγκριθεί επέμβαση σε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 49 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014. (Α’ 159).  Η συνολική έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων.
 2. Ιδιωτικά δάση και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, που τέμνουν, διαχωρίζουν ή εμπεριέχονται σε ιδιωτικές εκτάσεις που είτε  ανήκουν στην κυριότητα του φορέα που υλοποιεί την επένδυση είτε τις διαχειρίζεται κατόπιν νομίμου δικαιώματος και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί έγκριση επέμβασης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄155), ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 ή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δεν διακόπτουν το ενιαίο της έκτασης και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου ως προς την αρτιότητά του. Οι εκτάσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται στην αξιοποιήσιμη έκταση του γηπέδου, παρά μόνο εάν και κατά το μέτρο που έχει εγκριθεί επέμβαση σε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 49 του ν. 998/1979, όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014. Η συνολική έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων.

Άρθρο 32

Ανέγερση  οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε συνδυασμό με ξενοδοχεία

Επιτρέπεται η λειτουργική ενοποίηση οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων με ή χωρίς οικίσκους (camping) και ξενοδοχείων, υπό την προϋπόθεση α) ότι έχουν αδειοδοτηθεί επί μέρους σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και περιορισμούς δόμησης β) το ελάχιστο εμβαδόν του ενοποιημένου γηπέδου είναι μεγαλύτερο από 18 στρέμματα, γ) το ένα τουλάχιστον από τα επί μέρους γήπεδα να έχει πρόσωπο σε δρόμο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Άρθρο 33

Εναρμόνιση της διάταξης για τις επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις με σκοπό τη δημιουργία γηπέδων γκολφ προς τις επεμβάσεις για τη δημιουργία άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων

 1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 49 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014 (Α’ 159), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών – υδροθεραπευτηρίων, κέντρων θαλασσοθεραπείας και ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, καθώς και η δημιουργία γηπέδων γκολφ. Στις ανωτέρω εκτάσεις επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανισμών με συρματόσχοινα (σχοινοσιδηρόδρομοι, καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι και τηλεσκί) που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της παρούσας παραγράφου, με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται αισθητική αλλοίωση του τοπίου».

 1. Στο τέλος της περίπτωσης δ της παραγράφου 4 του άρθρου 49 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014 (Α’ 159), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Για τα γήπεδα γκολφ, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε  0,05 εφαρμοζόμενος επί του 10% της συνολικής δεσμευόμενης για την επένδυση έκτασης δασικού χαρακτήρα». forest

Άρθρο 34

Υπολογισμός ανταλλάγματος και υποχρέωση αναδάσωσης για επεμβάσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων

Στο άρθρο 49 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014 (Α’ 159), προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Στην περίπτωση των επιτρεπτών επεμβάσεων των παραγράφων 1 και 4 του παρόντος άρθρου το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 45 του παρόντος νόμου αντάλλαγμα χρήσης για επιτρεπτές επεμβάσεις υπολογίζεται επί της συνολικής εντός της επένδυσης έκτασης δασικού χαρακτήρα, εφόσον αυτή δεσμεύεται συνολικά υπέρ του δικαιούχου, η υποχρέωση όμως δάσωσης, αναδάσωσης ή εκτέλεσης δασοτεχνικών εργασιών βάσει των προβλέψεων του νόμου υπολογίζεται για έκταση ίση με εκείνη, η οποία καταλαμβάνεται από τις εγκρινόμενες επεμβάσεις εντός του εκ του νόμου επιτρεπτού ποσοστού της συνολικής δεσμευόμενης έκτασης δασικού χαρακτήρα».

Άρθρο 35

Μεταβατική ρύθμιση για την ολοκλήρωση αιτημάτων απευθείας εξαγοράς τμημάτων παλαιού αιγιαλού που είχαν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4607/2019 με βάση τις διατάξεις περί δημοσίων κτημάτων

Τμήματα παλαιού αιγιαλού, για τα οποία υποβλήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4607/2019 (Α’65) αιτήματα απευθείας εξαγοράς σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14 του ν. 4377/1929 (Α’ 285), όπως ισχύουν, με σκοπό την επέκταση υφισταμένων τουριστικών εγκαταστάσεων ή την εξυπηρέτηση και δημιουργία νέων τουριστικών εγκαταστάσεων, των οποίων η  οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί μέχρι τις 24-4-2019, καταγράφονται ως δημόσια κτήματα και τα αιτήματα απευθείας εξαγοράς εξετάζονται και  ολοκληρώνονται με βάσει τις οικείες περί δημοσίων κτημάτων διατάξεις.

Άρθρο 36

Υπαγωγή γηπέδων γκολφ 9 οπών σε κίνητρα αναπτυξιακής νομοθεσίας

Η επενδυτική δαπάνη για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ 9 οπών επιτρέπεται να υπάγεται στα κίνητρα της αναπτυξιακής νομοθεσίας. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για επενδυτικά σχέδια δημιουργίας γκολφ 18 οπών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διατάξεις αναπτυξιακού νόμου, για τα οποία υποβάλλεται αίτημα τροποποίησης φυσικού αντικείμενου λόγω μείωσης της δυναμικότητας.

Άρθρο 37

Ρυθμίσεις για τις μεταβιβάσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels)

Στο άρθρο 18 του ν. 4276/2014, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 63 του ν. 4582/2018 (Α’ 208) προστίθενται παράγραφοι 11 και 12 ως εξής:

«11. H μεταβίβαση της κυριότητας ή η εκμίσθωση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας επιτρέπεται μόνο μετά: α) την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξενοδοχειακού καταλύματος και των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων που καλύπτουν με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές τις απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση της συνολικής δυναμικότητας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης και της δυναμικότητας των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση τμημάτων, και β) τη γνωστοποίηση λειτουργίας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας κατά τις διατάξεις του ν. 4442/2016 (Α’ 230).

 1. Οι προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση διηρημένες ιδιοκτησίες του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας προσμετρώνται στη δυναμικότητα του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας. Τα προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση δωμάτια και διαμερίσματα του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας μπορούν να χρησιμοποιούνται από το ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας με τη μορφή που έχουν (ως δωμάτια ή διαμερίσματα) και με την εγκεκριμένη δυναμικότητα. Η χρήση με τη μορφή αυτή μπορεί να συνεχιστεί με συμβατικούς όρους και μετά τη μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση σε τρίτους μέσω του φορέα του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας».

Άρθρο 38

Προϋποθέσεις μεταβιβάσεων και μακροχρόνιων μισθώσεων διηρημένων ιδιοκτησιών στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα

Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011 (Α’ 180), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η μεταβίβαση κατά κυριότητα ή η εκμίσθωση των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών, που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού είναι δυνατή μόνο μετά: α) την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη γνωστοποίηση λειτουργίας του ξενοδοχειακού καταλύματος και της ειδικής τουριστικής υποδομής και β) την έκδοση της οικοδομικής άδειας της τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Η λειτουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος γνωστοποιείται μόνο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξενοδοχειακού καταλύματος, της ειδικής τουριστικής υποδομής, καθώς και τουλάχιστον μίας τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας και τη σύνδεση του σύνθετου τουριστικού καταλύματος με τα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες μπορούν να κατασκευάζονται σταδιακά και να ενσωματώνονται στη γνωστοποίηση λειτουργίας, εντασσόμενες σταδιακά στη δυναμικότητα του σύνθετου τουριστικού καταλύματος με βάση τις οικείες προδιαγραφές και τις εκδιδόμενες οικοδομικές και λοιπές άδειες και εγκρίσεις.»

ΜΕΡΟΣ 3

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ 

Άρθρο 39

Ορισμοί

 1. Στην έννοια των κολυμβητικών δεξαμενών περιλαμβάνονται και τα συστήματα υδρομάλαξης ή/ και μηχανισμού παραγωγής κυμάτων που διαθέτουν συστήματα ανακυκλοφορίας, φίλτρανσης και χημικής επεξεργασίας (jacuzzi).
 2. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, οι όροι που χρησιμοποιούνται

έχουν την ακόλουθη έννοια:

α.  Σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος περί ίδρυσης και λειτουργίας σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης – χορήγησης άδειας ναυαγοσώστη -καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής πρόσληψης ναυαγοσώστη, σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στο θαλάσσιο χώρο, το οποίο εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999 (Α΄ 211).

β. Ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής/ πισίνας: Ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις του παρόντος σε ισχύ.

γ.   Ένωση: Η πλέον αντιπροσωπευτική Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, με κριτήριο τον αριθμό των μελών, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις του άρθρου αυτού.

Άρθρο 40

Προσωπικό καταλύματος στο οποίο λειτουργεί κολυμβητική δεξαμενή

 1. Υπεύθυνος Λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής είναι το φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου γνωστοποιείται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής. Στο προσωπικό που οφείλουν κατά τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις να απασχολούν τα τουριστικά καταλύματα στα οποία λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και ένας τουλάχιστον απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με βεβαίωση σε ισχύ επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις του Άρθρου 42 (Ναυαγοσώστης πισίνας), κατά τα αναφερόμενα στο παρόν Μέρος ή άδεια ναυαγοσώστη από Λιμενική Αρχή. Ο ναυαγοσώστης πισίνας, οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στο χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.hyatt

Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη πισίνα, ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους κατ’ αποκλειστικότητα, ενδεικτικά εντός τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών ή επαύλεων ή διαμερισμάτων ξενοδοχείων.  Στην περίπτωση αυτή, το τουριστικό κατάλυμα  αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον εκάστης δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους ανωτέρω κανόνες αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του. 

Άρθρο 41

Εκπαίδευση ναυαγοσώστη πισίνας

 1. Η διδασκόμενη ύλη για την εκπαίδευση του ναυαγοσώστη πισίνας καλύπτει, τουλάχιστον, την εξεταστέα ύλη του επομένου άρθρου. Η θεωρητική διδασκαλία γίνεται από πτυχιούχο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής, με δίπλωμα ειδίκευσης κολύμβησης ή άλλων αθλημάτων υγρού στίβου ή πτυχιούχο αντίστοιχης και ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή από τον ίδιο τον Διευθυντή της Σχολής (για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων αα) έως και αθ)) και από ιατρό, εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων αι) έως και αιε)). Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας γίνεται από κάτοχο πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου ΙΙ στην αγγλική, του ν. 2740/1999 (Α’ 186), όπως ισχύει ή ισότιμου πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η προετοιμασία των αθλητικών δοκιμασιών γίνεται από πτυχιούχο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – Πανεπιστημίου της ημεδαπής, με δίπλωμα ειδίκευσης κολύμβησης ή άλλων αθλημάτων υγρού στίβου ή πτυχιούχο αντίστοιχης και ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή από τον ίδιο τον Διευθυντή.

Η εκπαίδευση παρέχεται σε τμήματα που αποτελούνται από είκοσι (20), κατ’ ανώτατο όριο, εκπαιδευόμενους. Για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων αα) έως και αθ) διατίθενται τουλάχιστον δέκα (10) διδακτικές ώρες. Για τα αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων αι) έως και αιε) διατίθενται τουλάχιστον δέκα (10) διδακτικές ώρες. Για τη διδασκαλία της ορολογίας στην αγγλική γλώσσα διατίθενται τουλάχιστον πέντε (5) διδακτικές ώρες και για την προετοιμασία των αθλητικών δοκιμασιών διατίθενται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) διδακτικές ώρες. Η κάθε διδακτική ώρα διαρκεί σαράντα πέντε (45) λεπτά.

 1. Στο αρχείο της η σχολή τηρεί:

α)           Ατομικό φάκελο για κάθε εκπαιδευόμενο, στον οποίο περιλαμβάνεται:

αα)        Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου του εκπαιδευόμενου.

αβ)         Πρόσφατα (εντός τελευταίου μηνός από την ημερομηνία που έγινε δεκτός προς φοίτηση)  πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ιατρών ειδικότητας ψυχιάτρου, δερματολόγου, παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής ή ιατρικής εργασίας και καρδιολόγου, ιδιωτών ή από  δημόσια νοσοκομεία, από τα/τις οποία/-ες να προκύπτει ότι είναι ψυχικά υγιής, δεν πάσχει από μεταδοτική ασθένεια και είναι ικανός, από ιατρικής άποψης, να λάβει τη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Όταν το πιστοποιητικό υγείας/ ιατρική βεβαίωση χορηγείται από δημόσιο νοσοκομείο τότε υποβάλλεται είτε το πρωτότυπο είτε απλό, ευκρινές φωτοαντίγραφο εκ του πρωτοτύπου. Όταν το πιστοποιητικό υγείας/ ιατρική βεβαίωση χορηγείται από ιδιώτη γιατρό, τότε υποβάλλεται είτε το πρωτότυπο είτε απλό, ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο που έχει επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο.

αγ) Συνοπτικό μητρώο της επίδοσης του εκπαιδευόμενου.

β)      Βιβλίο, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των εκπαιδευόμενων, οι, ανά ώρα εκπαίδευσης, παρουσίες και απουσίες, καθώς και τα στοιχεία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το βιβλίο φυλλομετράται και υπογράφεται από τον Διευθυντή εκπαίδευσης της σχολής.

γ)      Όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα απασχόλησης  του εκπαιδευτικού προσωπικού.

 1. Στις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης γίνονται δεκτά προς φοίτηση άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους αποφοιτούν από τις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και αποκτούν πιστοποιητικό σπουδών. Στο πιστοποιητικό σπουδών, μεταξύ των άλλων, αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία της Βεβαίωσης Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης.

Άρθρο 42

Διαδικασία εξέτασης υποψηφίων ναυαγοσωστών πισίνας

 1. Οι απόφοιτοι των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης δύνανται να εργάζονται ως ναυαγοσώστες πισίνας εφόσον, προηγουμένως,

α)  κριθούν, ως επιτυχόντες, σε θεωρητικές (γραπτές) και πρακτικές εξετάσεις, στα ακόλουθα αντικείμενα:

αα)        Εφόδια κολυμβητικής δεξαμενης και ναυαγοσώστη.

αβ)         Χρησιμοποίηση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και των διαφόρων σωστικών μέσων.

αγ)         Τρόποι προσέγγισης θύματος.

αδ)         Λαβές αποφυγής.

αε)         Τρόποι έλξης (ρυμούλκησης) κινδυνεύοντος.

αστ)       Απαλλαγή από τα ρούχα εντός του νερού.

αζ)          Αντίδραση σε περίπτωση πανικού του κινδυνεύοντος.

αη)         Τρόποι διάσωσης θύματος, και ειδικά σε περίπτωση ατόμου με ειδικές ανάγκες.

αθ)         Σύνταξη αναφοράς συμβάντος.

αι)            Εξέταση θύματος (σφυγμός – αναπνοή κ.λπ.). Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Μέθοδος ΚΑΡ.Π.Α). Χρησιμοποίηση φορητού απινιδωτή.

αια)       Φυσιολογία πνιγμού.

αιβ)       Υποθερμία, κράμπα, λιποθυμία, εξάντληση κολυμβητή – εγκαύματα από τον ήλιο.

αιγ)        Χρησιμοποίηση φαρμακευτικού υλικού.

αιδ)       Αιμορραγία, επίδεση τραυμάτων, χρησιμοποίηση επιδεσμικού υλικού.

αιε)        Συμπτώματα ηλίασης, θερμοπληξίας και αντιμετώπιση αυτών.

αιστ)     Ορολογία αντικειμένου στην αγγλική γλώσσα.

β) κριθούν, ως επιτυχόντες, στις ακόλουθες αθλητικές δοκιμασίες, χωρίς εξοπλισμό κολυμβητή:

βα)         Κολύμβηση εκατό (100) μ. ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πλάγιο.

ββ)         Κολύμβηση πενήντα (50) μ., με οπτική επαφή του κινδυνεύοντος, σε χρόνο μικρότερο του ενός και μισού λεπτού (1′ 30″).

βγ)         Κολύμβηση τετρακοσίων (400) μ., σε χρόνο μικρότερο των δέκα πρώτων λεπτών (10′).

βδ)         Ανέλκυση αντικειμένου βάρους τουλάχιστον τριών (3) χιλιόγραμμων, από βάθος τουλάχιστον δυο μέτρων (2) μ.

βε)         Υποβρύχια κολύμβηση τουλάχιστον είκοσι  μέτρων (20) μ.

βστ)       Έλξη (ρυμούλκηση) κινδυνεύοντος, σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων.

 1. Οι εξετάσεις και οι αθλητικές δοκιμασίες διενεργούνται από την Ένωση, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων για την διενέργεια εξετάσεων και αθλητικών δοκιμασιών είναι δύο (02) άτομα. Εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός Μαρτίου, με μέριμνα της Ένωσης, αποστέλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού συγκεντρωτικός πίνακας του προγράμματος διενέργειας εξετάσεων, όπου αναφέρεται  ο τόπος, η ημερομηνία και η ώρα διεξαγωγής αυτών, ο οποίος αναρτάται στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου.

Η θεωρητική εξέταση γίνεται με γραπτό τρόπο, στην ελληνική γλώσσα, σε αίθουσα που έχει προκαθορισθεί, κατά τις ορισμένες ημερομηνίες και ώρες, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τις εξετάσεις. Η θεωρητική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση των υποψηφίων σε ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών/ απαντήσεων.  Ο αριθμός των ερωτήσεων ανέρχεται στις τριάντα (30). Μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Ένωση μεριμνά για τη δημιουργία δεξαμενής τουλάχιστον εξακοσίων (600) ερωτήσεων κλειστού τύπου, με τρεις πιθανές απαντήσεις, εκ των οποίων μίας μόνο σωστής και οι οποίες  καλύπτουν τα προαναφερόμενα θεματικά αντικείμενα. Οι ερωτήσεις αποστέλλονται στο Υπουργείο Τουρισμού και αναρτώνται στη διαδικτυακή του πύλη . Κατά την είσοδο των υποψηφίων στο χώρο των εξετάσεων και  πριν την έναρξη της θεωρητικής εξέτασης, διενεργείται με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του Άρθρου 43, έλεγχος ταυτοπροσωπίας αυτών, με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999 (Α’ 45). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής φέρει αριθμό ερωτηματολογίων ίσο προς των αριθμό των παρόντων υποψηφίων, καθένα εκ των οποίων είναι μοναδικό και αφού πραγματοποιηθεί κλήρωση ενώπιον αυτών, διανέμεται σε κάθε έναν υποψήφιο ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο αναγράφεται το όνομά του. Κατόπιν, διανέμει ισάριθμα έντυπα «φύλλου εξέτασης υποψηφίου», καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί ονομαστικά σε κάθε έναν υποψήφιο. Οι υποψήφιοι επιλέγουν μία εκ των απαντήσεων που δίνονται σε κάθε ερώτημα και αναγράφουν ένα από τα τρία Α ή Β ή Γ κεφαλαία γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, που αντιστοιχεί στην απάντηση που επέλεξαν, στο φύλλο εξέτασης και δίπλα στον αριθμό κάθε ερωτήματος. Η μη συμπλήρωση του χώρου που αντιστοιχεί στον αριθμό κάθε ερωτήματος με κάποιο από τα προαναφερόμενα γράμματα, λαμβάνεται ως λανθασμένη απάντηση.  Αποσβέσεις, διορθώσεις, αποξέσεις ή διαγραφές απαντήσεων, πάνω στο φύλλο εξέτασης, καθιστούν λανθασμένες τις απαντήσεις.  Η θεωρητική εξέταση διαρκεί εξήντα (60) λεπτά της ώρας. Επιτυχών στη θεωρητική εξέταση θεωρείται ο υποψήφιος που έχει απαντήσει σωστά σε είκοσι οκτώ  (28), τουλάχιστον, ερωτήσεις. Υποψήφιοι που δεν προσέρχονται προς εξέταση την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα θεωρούνται αποτυχόντες. Η παρουσία εξεταζόμενων, κατά τη διαδικασία της διόρθωσης των φύλλων εξέτασης δεν απαγορεύεται. Υποψήφιοι που αμφισβητούν το αποτέλεσμα ή ζητούν διευκρινίσεις, παραπέμπονται στο φύλλο εξέτασης  που έχει διορθωθεί από την Επιτροπή του Άρθρου 43.

 1. Όσοι από τους υποψηφίους επιτύχουν στην θεωρητική εξέταση συμμετέχουν στην πρακτική εξέταση και, εφόσον επιτύχουν και σε αυτή, συμμετέχουν και στις αθλητικές δοκιμασίες. Η πρακτική εξέταση και οι αθλητικές δοκιμασίες διενεργούνται, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τις εξετάσεις, σε προκαθορισμένο τεχνητό κολυμβητήριο (πισίνα) κατά τις ορισμένες ημερομηνίες και ώρες και τα αποτελέσματα αυτών καταγράφονται σε ειδικό φύλλο εξέτασης .

Οι υποψήφιοι που αποτυγχάνουν κατά την πρακτική εξέταση, στο αντικείμενο έστω και μίας από τις θεματικές ενότητες αα) έως και αιστ) της παραγράφου 1 ή έστω και σε μία αθλητική δοκιμασία της ιδίας παραγράφου θεωρούνται αποτυχόντες. Η βαθμολογία της πρακτικής εξέτασης εκφράζεται με ακέραιους αριθμούς, από μηδέν (0) έως είκοσι (20). Ως βάση επιτυχίας λαμβάνεται ο αριθμός δώδεκα (12).

Ο τελικός βαθμός του υποψηφίου στην πρακτική εξέταση αποτελεί ο μέσος όρος της βαθμολογίας κάθε μέλους της επιτροπής και του Προέδρου.

 1. Μετά το πέρας των εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δυο ημέρες, ο Πρόεδρος της επιτροπής συντάσσει συγκεντρωτικό πίνακα βαθμολογίας των υποψηφίων, που υπογράφεται από τον ίδιο και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, με την ένδειξη «ΠΕΤΥΧΕ» ή «ΑΠΕΤΥΧΕ» δίπλα σε κάθε όνομα. Σε περίπτωση που, για λόγους ανωτέρας βίας, καταστεί αδύνατη η διενέργεια εξετάσεων στην προκαθορισμένη ημερομηνία, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία οι ανωτέρω λόγοι πάψουν να συντρέχουν. Αίτημα επανεξέτασης μπορεί να υποβληθεί από την επομένη της αποτυχίας τους. Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα επανεξέτασης στις πρακτικές εξετάσεις και στις αθλητικές δοκιμασίες, χωρίς να επανεξετάζεται στη θεωρητική (γραπτή) εξέταση, εφόσον έχει επιτύχει σε αυτή,  μέχρι τη συμπλήρωση ενός (01) έτους από την ημερομηνία της πρώτης αποτυχίας του.

Στους επιτυχόντες χορηγείται  βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις (εφεξής βεβαίωση) από την Επιτροπή διενέργειας των εξετάσεων .

 1. Η διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης είναι τέσσερα έτη, για τα πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος ηλικίας. Μετά τη συμπλήρωση των σαράντα πέντε (45) ετών έως και τη συμπλήρωση των πενήντα πέντε (55) ετών, η βεβαίωση είναι διετούς διάρκειας ενώ μετά τη συμπλήρωση των πενήντα πέντε (55) ετών έως και τη συμπλήρωση των εξήντα (65) ετών, η βεβαίωση είναι ετήσιας διάρκειας. Εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος της, εξαμήνου,  οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κριθούν ως επιτυχόντες στις αθλητικές δοκιμασίες του άρθρου αυτού.

Άρθρο 43

Συγκρότηση επιτροπής εξετάσεων

 1. Με απόφαση του Προέδρου της Ένωσης συγκροτείται, μόνιμη ή κατά περίπτωση επιτροπή, αποτελούμενη από:

α)     Τον ίδιο ή άλλο μέλος της Ένωσης, ως Πρόεδρο.

β)     Έναν (1) πτυχιούχο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – Πανεπιστημίου της ημεδαπής, με δίπλωμα ειδίκευσης κολύμβησης ή άλλων αθλημάτων υγρού στίβου ή πτυχιούχο αντίστοιχης και ισότιμης σχολής της αλλοδαπής.

γ)     Έναν (1) ιατρό, εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

δ)     Έναν (1) κάτοχο πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου ΙΙ στην αγγλική, του ν. 2740/1999 (Α’ 186), όπως ισχύει ή ισότιμου πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 1. Η επιτροπή είναι αρμόδια για την διενέργεια των εξετάσεων (θεωρητικές – πρακτικές και αθλητικές δοκιμασίες).
 2. Για την ικανοποίηση αιτημάτων απαιτείται απόφαση, κατά πλειοψηφία, της επιτροπής, η οποία πρέπει να τελεί σε απαρτία, με την παρουσία και των τεσσάρων (4) μελών της. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση της επιτροπής λαμβάνεται ως αρνητική.

Άρθρο 44

Υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων

 1. Οι φορείς διαχείρισης των καταλυμάτων, εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές υποχρεούνται όπως:

α)  Προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις.

β)    Διαθέτουν παρατηρητήριο για κάθε ναυαγοσώστη πισίνας.

γ) Διαθέτουν φαρμακείο, σύμφωνα με το περιεχόμενο του Άρθρου 46

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη πισίνας με τον ακόλουθο εξοπλισμό:

γα)                Σωστικός σωλήνας, σύμφωνα με το Άρθρο 47

γβ)                Φορητό φαρμακείο, σύμφωνα με το περιεχόμενο του Άρθρο 48 και σε περίπτωση φορητό, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών.

γγ)  Σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης  και  σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης.

γδ)                Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη  ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFE GUARD.

γε) Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFE GUARD.

γστ) Γυαλιά ηλίου.

γζ) Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80χ100εκ.,με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑΙD, μπλε απόχρωσης.

γη) Ισοθερμική κουβέρτα.

γθ) Καταδυτικό μαχαίρι.

γι) Μάσκα βυθού.

για) Βατραχοπέδιλα.

γιβ) Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 80χ100εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.

γιγ) Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFE GUARD, λευκής απόχρωσης.

γιδ) Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας).

 1. Οι φορείς διαχείρισης των καταλυμάτων, εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, μπορούν να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή, για την τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου αυτής, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή.

Άρθρο 45

Κυρώσεις 

 1. Για παράβαση των διατάξεων του παρόντος Μέρους, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες, επιβάλλεται στο φορέα διαχείρισης του τουριστικού καταλύματος πρόστιμο ύψους από 300 έως 1.000 ευρώ.
 2. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ναυαγοσώστη πισίνας που να πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.
 3. Σε περίπτωση παράβασης του Άρθρου 44 περί υποχρεώσεων των φορέων διαχείρισης των καταλυμάτων επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
 4. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση επόμενης υποτροπής εντός του ίδιου έτους η κολυμβητική δεξαμενή σφραγίζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις.
 5. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον Προϊστάμενο της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, βεβαιώνονται στην αρμόδια κατά περίπτωση Δ.Ο.Υ. και εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Προ της επιβολής οποιασδήποτε διοικητικής κύρωσης, ο υπόχρεος της παράβασης καλείται με απόδειξη να δώσει εξηγήσεις και σχετικές διευκρινίσεις μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή της σχετικής κλήσης. Κατά των πράξεων επιβολής των διοικητικών κυρώσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών του άρθρου 4 της παρ. 6 του ν. 3270/2004.

Άρθρο 46

Περιεχόμενο φαρμακείου ξενοδοχείου

Α. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

(ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)

Αντισταμινικά  χάπια 1
Σκεύασμα Γλυκόζης για την Αντιμετώπιση της Υπογλυκαιμίας 1
Παρακεταμόλη σε χάπια 500mg 1
Συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης τύπου Epipen ενηλίκων Λ 1
Συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης τύπου Epipen παίδων 1
Ενέσιμη Υδροκορτιζόνη 200mg 1
Αντιισταμινική αλοιφή 1
Αλοιφή Αργυρούχου σουλφαδιαζίνης, ή άλλο σκεύασμα υδρογέλης κατά εγκαυμάτων. 2
Φυσιολογικός ορός 0.9% NaCl σε φιαλίδια των 10ml για οφθαλμική έκπλυση. 10
Βρογχοδιασταλτικά για την δύσπνοια 2
Β. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Αυτοκόλλητα Ράμματα Επιδερμικά 3mm x 75mm σε Αποστειρωμένη Συσκευασία 20
Βαμβάκι Ιατρικής Χρήσης Πεπιεσμένο Ρολό 1
Επίδεσμος Αιμοστατικός Reliance με Επίθεμα 2
Ιμάντας  Ίσχαιμης Περίδεσης 1
Παγοκύστη – Θερμοκύστη Πoλλαπλών Χρήσεων 2
Ψυκτικό Σπρέι 400 ml 1
Λαρυγγική μάσκα Μέγεθος 3,4,5 1
Αλκοολούχο διάλυμα αντισηψίας δέρματος Φιαλίδιο 50ml κατ’ ελάχιστον
Σύριγγες, με βελόνη, αποστειρωμένες, σε μονή συσκευασία, 5ml 5
Μάσκα χορήγησης Οξυγόνου 3
Αερονάρθηκες άνω και κάτω άκρων 1 τεμάχιο για κάθε είδος
Αυχενικός κηδεμόνας σκληρός, ρυθμιζόμενος σε μέγεθος, πολλαπλών χρήσεων. 1
Βελόνα αποσυμπίεσης πνευμοθώρακα 1
Επίθεμα θωρακικού τραύματος 1
Γ. ΟΡΓΑΝΑ
Φορητή συσκευή ανάνηψης στόμα με στόμα τύπου Brook 1
Φιάλη Οξυγόνου Φορητή, πολλαπλών χρήσεων, με ρυθμιστή και μειωτήρα πίεσης και ροόμετρο, κατ’ ελάχιστον 1 λίτρου και κατ’ ελάχιστης μέγιστης πίεσης 200bar. 1
Συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου 1
Συσκευή αναρρόφησης εκκρίσεων χειροκίνητη 1

 Άρθρο 47

Τύπος σωστικού σωλήνα (rescue tube)

 Άρθρο 48

Περιεχόμενο φορητού φαρμακείου υπεύθυνου ασφαλείας – ναυαγοσώστη

Α. ΦΑΡΜΑΚΑ  ΠΟΣΟΤΗΤΑ

(ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)

Οξυζενέ 50 cc
Διάλυμα Ιωδιούχου Ποβιδόνης 10% Φιαλίδιο 30ml κατ’ ελάχιστον
Β. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Αυχενικό Κολάρο Ρυθμιζόμενο Παιδιατρικό 1
Γάζες αποστειρωμένες 10cm x 10cm – 12PLY / 36cm x 40cm, σε ξεχωριστή συσκευασία η καθεμιά 20
Ελαστικός επίδεσμος πλάτους 10cm 2
Ελαστικός επίδεσμος πλάτους 5cm 2
Λευκοπλάστ υφασμάτινο, λευκό, πλάτους τουλάχιστον 3cm 1
Γάντια latex ή βινυλίου νιτριλίου (όχι μαύρου χρώματος) 10 ζευγάρια
Αυτοκόλλητες γάζες τύπου Hansaplast, διαστάσεων κατ’ ελάχιστον 2×2 cm 10
Μάσκα χορήγησης εμφυσήσεων κατά την ΚΑΡΠΑ, τύπου pocket mask 1
Ψαλίδι υφασμάτων, τύπου Lister 1
Στοματοφαρυγγικοί αγωγοί τύπου Guedel, διαφόρων μεγεθών Σετ 6 τεμαχίων διαφορετικού μεγέθους
Αποστειρωμένο τούλι εμβαπτισμένο σε νερό και φυτικά έλαια για έγκαυμα 2
Γ. ΟΡΓΑΝΑ
Ασκός χορηγήσεως εμφυσήσεων τύπου AMBU, ενηλίκων, πολλαπλών χρήσεων 1

 ΜΕΡΟΣ 4

ΣΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ GLAMPING

Άρθρο 49

Πιστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων με Σήμα Glamping

 1. Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.
 2. Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού στις επιχειρήσεις των υποπερ. αα’ και ββ’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, ήτοι στα ξενοδοχεία και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping, κατά τα κατωτέρω.
 3. Ποιοτικά κριτήρια glamping:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες,

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,

γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού –ειδικών μορφών τουρισμού, όπως περιγράφονται στο ν.4582/2018 (Α’208).

Άρθρο 50

Διαδικασία χορήγησης Σήματος Glamping

To Σήμα «Glamping» χορηγείται ως ακολούθως:

 1. τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*) υποβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού και στην αίτηση συνοδευόμενη από:

α) Μελέτη που παρουσιάζει με μορφή κειμένου και με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις) :

 1. i) το αρχιτεκτονικό πλάνο, το είδος ή τα είδη (ενδεικτικά τύπος κατασκηνωτικού μέσου), το μέγεθος (πλήθος, επιφάνεια) και τις παροχές (ενδεικτικά ειδική μορφή τουρισμού που προωθείται, προσφερόμενες υπηρεσίες),
 2. ii) τα υλικά των ημιμόνιμων δομών, τα συστήματα διαχείρισης νερού και αποβλήτων, τον τρόπο ηλεκτροδότησης,

iii) τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία (ενδεικτικά επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας, επισκεψιμότητα περιοχής, ζητήματα προσβασιμότητας).

β) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους € 100,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001).

γ) Έκθεση Ελέγχου από εξουσιοδοτημένο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδoς για το σκοπό αυτό φορέα πιστοποίησης. Ειδικότερα, το τουριστικό κατάλυμα ελέγχεται ως προς την πλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping κατόπιν διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από επιθεωρητή του φορέα πιστοποίησης και σχετικής έγκρισης που αποτυπώνεται σε Έκθεση Ελέγχου.

 1. Τριμελές ειδικό συλλογικό όργανο που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, αποτελούμενο από:

α) ένα-μία (1) υπάλληλο του Υπουργείου Τουρισμού, κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού,

β) ένα-μία (1) υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλάδου ΠΕ Μηχανικών, ειδικότητας μηχανικού περιβάλλοντος,

γ) ένα- μία (1) αρχιτέκτονα μηχανικό, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων,

ελέγχει την αίτηση για τη διαπίστωση της πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping και γνωμοδοτεί για την έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης Σήματος Glamping.

 1. Το Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Το ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους με ή χωρίς προειδοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας πιστοποίησης.
 2. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Σήματος Glamping και επομένως η χρήση του επιτρέπεται να γίνεται μόνο κατόπιν της καθορισμένης διαδικασίας χορήγησης.
 3. Η τήρηση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping από τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί και λειτουργούν είναι υποχρεωτική για μια πενταετία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping, όπως ενδεικτικά τροποποίηση του πλήθους ή του τύπου διαμονής, το πιστοποιημένο με Σήμα Glamping τουριστικό κατάλυμα υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον αντισυμβαλλόμενο φορέα πιστοποίησης προκειμένου να επαναληφθεί η καθορισθείσα διαδικασία με κόστος που βαρύνει το τουριστικό κατάλυμα.
 4. Στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α΄155) του Υπουργείου Τουρισμού καταχωρίζονται τα τουριστικά καταλύματα στα οποία χορηγείται Σήμα Glamping.

Άρθρο 51

Πρότυπο λειτουργικών προδιαγραφών glamping και φορείς πιστοποίησης

 1. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αναπτύσσει πρότυπο λειτουργικών προδιαγραφών glamping που περιλαμβάνει επιπρόσθετες λειτουργικές προδιαγραφές από τις κατά περίπτωση ισχύουσες βάσει των οποίων διαπιστεύονται οι φορείς πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα. Οι λειτουργικές προδιαγραφές glamping εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
 2. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο φορέων.
 3. Το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούνται να διατηρούν αναρτημένο στις επίσημες ιστοσελίδες τους επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων φορέων για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα προκειμένου να χορηγηθεί Σήμα Glamping.

Άρθρο 52

Μεταβατική περίοδος χορήγησης προσωρινού Σήματος Glamping 

Μέχρι την έκδοση των λειτουργικών προδιαγραφών glamping και την ανάρτηση του καταλόγου των εξουσιοδοτημένων από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος φορέων πιστοποίησης για τη διενέργεια ελέγχων, τον επιτόπιο έλεγχο ασκεί το τριμελές ειδικό συλλογικό όργανο της παρ. 2 του άρθρου 50 του παρόντος, το οποίο γνωμοδοτεί για την έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης προσωρινού Σήματος Glamping υποβάλλοντας αιτιολογημένη Έκθεση Ελέγχου. Το ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχει την αίτηση για τη διαπίστωση της πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων διενεργώντας κατόπιν συνεννόησης με την αιτούσα επιχείρηση επιτόπιο έλεγχο. Το ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου δύνανται να πραγματοποιεί ελέγχους με ή χωρίς προειδοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας πιστοποίησης. Το προσωρινό Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρούσα διάταξη οφείλουν να πιστοποιηθούν εκ νέου μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 51 του παρόντος και μόνο ως προς τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping μέσω διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από τους εξουσιοδοτημένους από το Ξ.Ε.Ε. προς τούτο φορείς. 

Άρθρο 53

Ανάκληση Σήματος Glamping και επιβολή κυρώσεων

 1. Το Σήμα Glamping ανακαλείται με απόφαση Υπουργού Τουρισμού:

α) αν παύσει η λειτουργία του τουριστικού καταλύματος για οποιοδήποτε λόγο,

β) αν διαπιστωθεί κατά τη διενέργεια ελέγχου ότι δεν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια και οι τεχνικές προδιαγραφές glamping,

γ) αν παρέλθει η πενταετία από τη χορήγησή του χωρίς να έχει αιτηθεί εκ νέου η επιχείρηση την ανανέωση της πιστοποίησής της.

 1. Αν το τουριστικό κατάλυμα συνεχίσει τη χρήση του Σήματος Glamping, το οποίο έχει ανακληθεί σύμφωνα με τις περιπτώσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (€ 2.000). Στα τουριστικά καταλύματα που διαφημίζονται με τον όρο «glamping», χωρίς να διαθέτουν την σχετική πιστοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (€ 2.000). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διενέργεια ελέγχου σε πιστοποιημένο κατάλυμα ότι ο φορέας πιστοποίησης έχει υποβάλει εγκριτική Έκθεση Ελέγχου που δεν αντιστοιχεί στις λειτουργικές προδιαγραφές glamping, επιβάλλεται στο φορέα πιστοποίησης πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (€ 2.000). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διενέργεια ελέγχου σε πιστοποιημένο κατάλυμα ότι ο ίδιος φορέας πιστοποίησης σε χρονικό διάστημα τριών ετών έχει υποβάλει παραπάνω από μία εγκριτική Έκθεση Ελέγχου που δεν αντιστοιχεί στις λειτουργικές προδιαγραφές glamping βάσει των οποίων πιστοποιήθηκε το τουριστικό κατάλυμα επιβάλλεται πρόστιμο στο φορέα πιστοποίησης ύψους πέντε χιλιάδων (€5.000), ανακαλείται η σχετική εξουσιοδότηση και ο φορέας διαγράφεται από τον κατάλογο των εξουσιοδοτημένων από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος φορέων.
 2. Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται με Απόφαση του Υπουργού Τουρισμού υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, βεβαιώνονται στην αρμόδια κατά περίπτωση Δ.Ο.Υ. και εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Άρθρο 54 

 1. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται η μορφή και ο τύπος του Σήματος Glamping, η μορφή της Έκθεσης Ελέγχου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση δύνανται να προσδιορίζονται και επιμέρους τεχνικά ή άλλα χαρακτηριστικά ή παρεχόμενες υπηρεσίες glamping για την πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων.
 2. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από γνωμοδότηση του ειδικού συλλογικού οργάνου της παρ. 2 του άρθρου 50 του παρόντος, δύναται να χορηγείται Σήμα Glamping σε επιχειρήσεις που κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση ισχυουσών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών θα υλοποιήσουν έργα σε προστατευόμενες περιοχές του ν. 3937/2011, όπου επιτρέπεται κατά περίπτωση. Για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura απαιτείται προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 βάσει σχετικής απόφασης της αρμόδιας αρχής που εκδίδεται κατόπιν υποβολής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ. Σε περίπτωση που η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής εμπίπτει στην αρμοδιότητα εξειδικευμένου Φορέα Διαχείρισης απαιτείται προηγουμένως σύμφωνη γνώμη αυτού.

ΜΕΡΟΣ 5

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Άρθρο 55

Προθεσμία κατάταξης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)

Στο τέλος της παρ. 3 του Άρθρου 6 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν.4582/2018 (Α’ 208) και εν συνεχεία όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 20 του ν.4638/2019 (Α’ 181), προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«γ. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερίπτωσης γγ΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι 31.03.2022. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης ή γνωστοποίησης λειτουργίας καταλύματος χωρίς κατηγορία κλειδιών, από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί έως 31.03.2021, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε (5) έτη. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από 01.04.2021 έως 31.03.2022, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία (3) έτη. Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη του».

Άρθρο 56

Διακριτικός τίτλος σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα

Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), όπως αυτό αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 32 του 4582/2018 (Α’ 208) , αντικαθίστανται   ως εξής:

«5. Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων/ βιλών) υποχρεούνται να διαθέτουν και να καταχωρίζουν το διακριτικό τους τίτλο και σε περίπτωση περισσοτέρων, το σύνολο αυτών, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Το κόστος κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου για τα ΕΕΔΔ ανέρχεται στα €20. Το ως άνω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ. Εντός δέκα (10) ημερών από την κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) ενημερώνει την αρμόδια για την τήρηση του μητρώου υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού και την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, οι οποίες τηρούν μητρώο διακριτικών τίτλων κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων.

6α. Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων/ βιλών) ενημερώνουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος το ΞΕΕ για τον διακριτικό τίτλο που ήδη διαθέτουν. Αν κριθεί αναγκαίο για λόγους μη παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, το ΞΕΕ μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση ΕΕΔΔ να τροποποιήσει το διακριτικό τίτλο που ήδη διαθέτει. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση δεν επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος.

β. Οι επιχειρήσεις αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων/ βιλών) οφείλουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος να μεριμνήσουν για την κατοχύρωση διακριτικού τίτλου. Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.».

Άρθρο 57

Κατάργηση καρτέλας ενημέρωσης πελάτη

Η παρ. 4 του Άρθρου 50 του ν. 4403/2016 (Α’ 125) καταργείται.

Άρθρο 58

Βελτιώσεις ισχυουσών ρυθμίσεων της δραστηριότητας εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με οδηγό

 1. Η περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων της περίπτωσης δ` της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α` 155) και σε εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α` 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α` 82), η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας τριών (3) ωρών, Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) Αυτοκινήτων απαγορευόμενης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά. Στα ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα περιλαμβάνονται επίσης τα κάθε είδους τροχοφόρα επιβατηγά οχήματα τύπου mini-bus έως 9 θέσεων.».

 1. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, οι λέξεις «σε επιχειρήσεις της περίπτωσης 1» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σε επιχειρήσεις της παρούσας υποπαραγράφου».
 2. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης 1» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων της παρούσας υποπαραγράφου».
 3. Το πρώτο εδάφιο της περ. 5 της υποπαραγράφου Η.2. της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Επιτρέπεται η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα με οδηγό από τα σημεία αφίξεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων αυτών και αντίστροφα. Η μεταφορά πραγματοποιείται με οχήματα ιδιοκτησίας των καταλυμάτων ή οχήματα που βρίσκονται στην κατοχή καταλυμάτων δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης κατά τις κείμενες διατάξεις ή κατόπιν σύμβασης μίσθωσης, ελάχιστης διάρκειας τριών μηνών, συναφθείσας με γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.».

 1. Η περίπτωση 5Α της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«5Α. Επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών τουριστικών γραφείων με επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, που είτε ανήκουν στα τουριστικά γραφεία είτε χρησιμοποιούνται από αυτά δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή συμβάσεων βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης. Η μεταφορά του προηγούμενου εδαφίου, για την οποία δεν απαιτείται η έκδοση διακριτής  Βεβαίωσης Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων, διέπεται από τις διατάξεις του π.δ. 7/2018 (Α 12) και πραγματοποιείται σύμφωνα με το τυπικά προκαθορισμένο, οργανωμένο και προπληρωμένο πρόγραμμα του ταξιδιού των πελατών τουριστικών γραφείων, διάρκειας τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διατακτικές ταξιδιού / μεταφοράς (voucher) που εκδίδονται από το τουριστικό γραφείο. Για τη μεταφορά απαιτείται:

α) το Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υπηρεσία μεταφοράς, που αποτελεί μέρος του συγκεκριμένου οργανωμένου προπληρωμένου προγράμματος διακοπών, διάρκειας τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών,

β) το Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό να φέρει επικολλημένο στην πάνω δεξιά πλευρά του οπίσθιου ανεμοθώρακα διακριτικό σήμα διαστάσεων 105X148,5 mm (χιλιοστόμετρων), στο οποίο αναγράφεται η επωνυμία και ο αριθμός ΜΗ.Τ.Ε. του τουριστικού γραφείου,

γ) εντός του οχήματος να βρίσκονται διαθέσιμα προς έλεγχο:

αα) η βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.) λειτουργίας του τουριστικού γραφείου,

ββ) η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και επιπλέον, σε περίπτωση που το όχημα δεν ανήκει στην κυριότητα του τουριστικού γραφείου, αντίγραφο της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της σύμβασης βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης, συνοδευόμενο από εξουσιοδότηση του τουριστικού γραφείου προς τον οδηγό του αυτοκινήτου ότι είναι ο νόμιμος χρήστης του,

γγ) η άδεια οδήγησης του οδηγού που εκδίδεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οδηγών Ε.Ι.Χ.,

δδ) η σύμβαση εργασίας ή παροχής υπηρεσιών του οδηγού με την επιχείρηση, αν ο οδηγός του οχήματος είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου και

εε) η διατακτική ταξιδιού/μεταφοράς (voucher), η οποία περιλαμβάνει και αποτυπώνει το προπληρωμένο και οργανωμένο πακέτο διακοπών και αναφέρει υποχρεωτικά τα σημεία αναχώρησης, περιηγήσεων, εκδρομών, στάσεων και άφιξης και τις ημερομηνίες κάθε υπηρεσίας μεταφοράς που περιλαμβάνεται στο πακέτο διακοπών, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας, τον κατασκευαστικό οίκο και τον τύπο του εκμισθωμένου Ε.Ι.Χ. οχήματος.

Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού δύναται να τροποποιούνται τα διακριτικά γνωρίσματα της περίπτωσης β, τα έγγραφα της περίπτωσης γ, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρούσα διάταξη.

Η παράβαση των διατάξεων της παρούσας επισύρει σε βάρος του τουριστικού γραφείου πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Αν η μεταφορά εκτελείται χωρίς να έχει εκδοθεί διατακτική ταξιδιού/ μεταφοράς (voucher) ή χωρίς να έχει συναφθεί σύμβαση εργασίας ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ της επιχείρησης και του οδηγού, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα στην τριετία, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής μέσα στην τριετία επιβάλλεται τριπλάσιο πρόστιμο και σε κάθε επόμενη υποτροπή μέσα στην τριετία ανακαλείται η βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων της επιχείρησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Κατά τα λοιπά, παραμένουν εφαρμοστέες οι κυρώσεις του ν. 4530/2018.

Οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβάσεων και η επιβολή κυρώσεων διενεργούνται κατά το λόγο αρμοδιότητάς τους, από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας, την Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών. Οι εκθέσεις διαπίστωσης των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων».

 1. Προστίθεται περίπτωση 5Β στην υποπαράγραφο Η.2 της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 ως εξής:

«5Β.

 1. Επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων της περίπτωσης ζ του άρθρου 1 του ν.4256/2014 (Α’92), με επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, ιδιόκτητα ή κατόπιν χρηματοδοτικής μίσθωσης από τον πλοιοκτήτη, εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου, προς τους λιμένες επιβίβασης των πελατών τους και αντίστροφα.
 2. Επιτρέπεται στις εταιρείες και τους συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α` 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/ 2012 (Α` 82) να συνάπτουν συμβάσεις με ολική ή μερική εκμίσθωση των ΕΔΧ αυτοκινήτων, με οδηγό, με τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, με κόμιστρο που διαμορφώνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών για τη μεταφορά των πελατών των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής προς τους λιμένες επιβίβασης των πελατών τους και αντίστροφα.
 3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού καθορίζονται τα διακριτικά γνωρίσματα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που φέρουν τα ανωτέρω οχήματα, προκειμένου να πιστοποιείται η συνδρομή των προϋποθέσεων της περίπτωσης, οι σχετικές κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής.».
 4. Η υποπερίπτωση γ της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Η.2. της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) Έχουν μέγιστο χρόνο κυκλοφορίας τα δώδεκα (12) έτη από την ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους. Το όριο του μέγιστου χρόνου κυκλοφορίας του προηγούμενου εδαφίου δύναται να τροποποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών.»

Άρθρο 59

Ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής από τουριστικά γραφεία

Η περ. δ’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014, όπως προστέθηκε με το άρθρο 103 του κεφαλαίου ΙΑ’ του ν. 4623/2019, αντικαθίσταται ως εξής:

yacht«δ. Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία να συμβάλλονται ως ναυλωτές επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) κατά την έννοια του άρθρου 3 του π.δ. 7/2018 (Α` 12).Στις ναυλώσεις του προηγούμενου εδαφίου τα τουριστικά γραφεία μπορεί να προσλαμβάνουν τον κυβερνήτη του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Στο ναυλοσύμφωνο πρέπει να αναφέρεται ότι το ταξίδι πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού που διοργανώνει το τουριστικό γραφείο. Το τουριστικό γραφείο εκδίδει ατομικές διατακτικές ταξιδιού (voucher), με τις οποίες εφοδιάζει τους επιβάτες. Το ναυλοσύμφωνο και η κατάσταση επιβατών τηρούνται στο πλοίο και επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο της λιμενικής αρχής. Το τουριστικό γραφείο καθίσταται συνυπεύθυνο με τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή του πλοίου για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των όρων του ναυλοσυμφώνου.».

Άρθρο 60

Άγρα πελατών

Η παρ. 17 του άρθρο 7 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) αντικαθίσταται ως εξής:

«17. Όποιος παροτρύνει ή παρενοχλεί πρόσωπο ή ομάδα προσώπων για την αποδοχή ή την απόρριψη ταξιδιωτικής ή μεταφορικής υπηρεσίας, υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντων εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»

Άρθρο 61

Κατευθυνόμενες αγορές

Στο άρθρο 7 του ν. 4276/2014 προστίθεται παράγραφος 21, ως εξής:

«21. Απαγορεύεται η υπόδειξη καταστημάτων παντός τύπου στο πλαίσιο πραγματοποίησης εκδρομών ή περιηγήσεων από τουριστικά γραφεία, επί ποινή προστίμου εύρους € 1.000 – € 2.000, το οποίο επιβάλλεται τόσο στον υπεύθυνο του τουριστικού γραφείου όσο και στο πρόσωπο που προέβη στην εν λόγω πράξη. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης  και κάθε επόμενης υποτροπής το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται και η στάση σε μεμονωμένα και πάντοτε τα ίδια καταστήματα.».

Άρθρο 62

Πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού

 1. Με Απόφαση του Υπουργού Τουρισμού απονέμεται ο τίτλος του-της «Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους ή με δυνατότητα άσκησης επιρροής στο ευρύτερο κοινό αγορών προέλευσης επισκεπτών της χώρας μας, σε ευρύ κοινό νέων αγορών, τις οποίες αποσκοπεί να προσελκύσει η χώρα μας (αγορές-στόχοι) ή σε ειδικότερα τμήματα των αγορών αυτών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω της επαγγελματικής και προσωπικής δικτύωσής τους.
 2. Ο τίτλος του-της «Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού» είναι τιμητικός και δεν προβλέπεται η καταβολή αμοιβής στα φέροντα τον τίτλο αυτό φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
 3. Με την απονομή του τίτλου προσδιορίζεται κατά περίπτωση το πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο αποτελείται από στόχους-υποχρεώσεις και οφέλη του-της Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού. Για την παρακολούθηση υλοποίησης του πλαισίου συνεργασίας αρμόδια είναι η Διεύθυνση Τουριστικής Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
 4. Ο τιμητικός τίτλος απονέμεται για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα ανανέωσης και δύναται να αρθεί με Απόφαση του Υπουργού Τουρισμού οποτεδήποτε εντός της διετούς διάρκειάς του.

Άρθρο 63

Αρμοδιότητες ΕΥΠΑΤΕ

 1. Στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4002/2011 (Α’ 180) όπως συμπληρώθηκε με τη παρ.6 του άρθρου 14 του ν. 4179/2013 (Α` 175), η φράση «άνω των 300 κλινών» αντικαθίσταται με τη φράση «άνω των 100 κλινών».
 2. Στο τέλος του α εδαφίου της περίπτωσης β να προστεθεί νέο εδάφιο ως εξής « Συγκεκριμένα για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για τις τουριστικές περιοχές Καβάλας και Ν. Θάσου, η ΕΥΠΑΤΕ είναι αρμόδια για τουριστικά καταλύματα άνω των 50 κλινών για θέματα που εμπίπτουν στη Διαδικασία έκδοσης και ελέγχου Οικοδομικών Αδειών, για χρονική περίοδο ενός έτους αρχής γενομένης από την ισχύ της παρούσης διάταξης».
 3. Στο τέλος της περ. β προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Είναι αρμόδια για τη χορήγηση  Άδειας Λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε) και κολυμβητικές δεξαμενές, τα οποία λειτουργούν εντός εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής καθώς και για την έκδοση κάθε άδειας δόμησης εντός εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Η άδεια χορηγείται ανά κ.υ.ε ή ανά κολυμβητική δεξαμενή με την προϋπόθεση της προηγούμενης υποβολής των κατά περίπτωση προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία δικαιολογητικών. Η άδεια χορηγείται το αργότερο εντός πενήντα (50) ημερών από την προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών. Η ΕΥΠΑΤΕ αναζητεί υπηρεσιακά από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία τη σχετική γνωμοδότηση που επιβεβαιώνει ότι το υπό αδειοδότηση κ.υ.ε πληροί τους όρους της απόφασης με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21.06.2017 (Β’ 2161). Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση της ΒΣΝΠ.

Η χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των ανωτέρω εγκαταστάσεων δηλώνεται  στο πλαίσιο της έκδοσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, με προσδιορισμό της μέγιστης Α – ηχοστάθμης, (μέχρι 80db) του χώρου. Σε περίπτωση χρήσης μουσικής, η ΕΥΠΑΤΕ κοινοποιεί την άδεια στην αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και στην Ελληνική Αστυνομία.

Εφόσον η χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων γίνεται σε υπαίθριο χώρο, υποβάλλεται τεχνική έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις. Αντίγραφο της τεχνικής έκθεσης πρέπει να βρίσκεται στο χώρο εγκατάστασης και στη  διάθεση των ελεγκτικών αρχών.

Η άδεια της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 (Β΄ 15) περί παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει. Για τα καταστήματα εντός εγκαταστάσεων ειδικών τουριστικών υποδομών  η άδεια χορηγείται από την ΕΥΠΑΤΕ με την υποβολή σχετικής αίτησης του φορέα διαχείρισης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ειδικά για τους τουριστικούς λιμένες, η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του φορέα διαχείρισης ότι η παράταση του ωραρίου μουσικής δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της μαρίνας. Υποχρεώσεις ή άδειες σχετιζόμενες με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θίγονται.»

Άρθρο 64

Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις

 1. Αποφάσεις χαρακτηρισμού ΕΕΑΧ ή Καταδυτικών Πάρκων, που έχουν εκδοθεί μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου παραμένουν σε ισχύ με εφεξής εφαρμογή του παρόντος νόμου.
 2. Το άρθρο 8 του ν. 4582/2018 δεν εφαρμόζεται για τις συνοδευόμενες ελεύθερες ή αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής και την οργανωμένη συνοδευόμενη από Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών θαλάσσια περιήγηση επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling).
 3. Σε υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές, έναρξη ισχύος της υποχρέωσης ύπαρξης ναυαγοσώστη πισίνας ορίζεται η 01.05.2021.
 4. Τα τουριστικά γραφεία, στα οποία έχει χορηγηθεί από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού η Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων για την άσκηση του μεταφορικού έργου της περ. 1 της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η. του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 της εξακολουθούν νομίμως να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα.

Άρθρο 65

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) Τα εδάφια πρώτο,  τρίτο και τέταρτο της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3409/2005.

β) Η παρ. 5 του Άρθρου 12 του ν. 4582/2018 (Α’ 208).

γ) Η περ. στ) της παρ. 2 του Άρθρου 2 του ν. 3766/2009 (Α’ 102) «Λειτουργική Τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις.»

δ) Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 219Α του ν. 4512/2018 (Α’ 5).

ε) Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που αποτελούν αντικείμενό του.

Άρθρο 66

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του.

Αθήνα …02.2020
Οι Υπουργοί

 
   
Οικονομικών

 

 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

 

 

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

   
Εθνικής Αμυνας

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

 

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

 

 

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

 

Τουρισμού

 

 

 

 

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

 Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

 

 

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

 

 

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

 

 

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

 

   

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *