erimitis

Άσφαιρα πυρά κατά της επένδυσης της NCH Capital στην Κασσιώπη

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μία ακόμη προσπάθεια, αυτή τη φορά όμως με άσφαιρα πυρά, για να σταματήσει η επένδυση στην Κασσιώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ο περιβαλλοντικός σύλλογος “Ερημίτης Πλους”, προσέφυγε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αποκάλυψε το capital.gr, “Παρά τις διαδοχικές απορριπτικές αποφάσεις επί των προσφυγών που στο παρελθόν κατατέθηκαν από φορείς και κατοίκους του νησιού, αλλά και το Δήμο Κερκυραίων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να συναντήσει ακόμη μια δυσκολία. Εκπρόσωποι του περιβαλλοντικού συλλόγου “Ερημίτης Πλους” γνωστοποίησαν ότι έπειτα από υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητήθηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, σχεδιάζεται η κατάθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγής κατά της απόφασης του ΣτΕ για τη πολεοδομική μελέτη, αλλά και προσφυγή κατά της απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων για την Πράξη Χαρακτηρισμού επίμαχης περιοχής του ακινήτου, που θα κατατεθεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων”.

Έμπειροι νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε το money-tourism.gr, εκτιμούν ότι πρόκειται για “άσφαιρα πυρά” και ενέργειες χωρίς νόημα, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη προσφυγή της ΟΣΥΠΑ κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων στην Fraport, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, “οποιαδήποτε μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίοθυ, επειδή τα … τζιτζίκια, τραγουδούν πολύ δυνατά και μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας”…

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για “περιβαλλοντικό έγκλημα και τσιμεντοποίηση των δασών – αιγιαλών της περιοχής του “Ερημίτη”.  Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο σύλλογος χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ που διεξήγαγε το διαγωνισμό για την παραχώρηση της έκτασης ως “αντισυνταγματικό όργανο”, καθώς και το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου υλοποιείται η επένδυση.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη η μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.”, η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή “Ερημίτης”. Είχε προηγηθεί, όπως προβλέπεται, η έγκριση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας του προεδρικού διατάγματος που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490 στρέμματα. Μεταβιβάζονται τα 438,2 στρέμματα, εκ των οποίων άνω των 320 στρεμμάτων θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής, η NCH Capital, θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη αυτή αφορά στη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θέρετρου, εξοχικών κατοικιών  και μαρίνας δυναμικότητας 60 θέσεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου άρδευσης και πυρόσβεσης, μονάδας αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δικτύου οπτικών ινών κ.α., ενώ θα υλοποιηθούν έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ήδη έχει εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη και η χωροθέτηση της μαρίνας, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα αφαλάτωσης από την οποία θα καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης των εγκαταστάσεων. Το πλάνο προβλέπει πως η πρώτη φάση κατασκευής που θα αφορά τη ξενοδοχειακή μονάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και θα ακολουθήσει το στάδιο της κατασκευής των παραθεριστικών κατοικιών.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο προβληματισμό γύρω από το project, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να εδραιώσει ένα φιλικό προς τις ξένες επενδύσεις κλίμα στη χώρα. Ο επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζε μέσα στο Καλοκαίρι να προχωρήσει σε γεωτεχνικές έρευνες στατικότητας του εδάφους και να ξεκινήσει τις εργασίες υποδομής στα τέλη του 2017, ωστόσο οι νέες προσφυγές θέτουν πλέον σε δοκιμασία το χρονοδιάγραμμα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *