money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα στις 100 πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο | Η λίστα

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Η Αθήνα συναντάται ανάμεσα στις 100 πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, ενώ ως η πιο βιώσιμη πόλη “φιγουράρει” το Άμστερνταμ, σύμφωνα με τον Sustainable Cities Index 2024 της Arcadis.

Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης και, συγκεκριμένα, στην 51η θέση.

Δύο ολλανδικές πόλεις, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ, κυριαρχούν στην παγκόσμια κατάταξη με τις 100 βιώσιμες πόλεις, ευρισκόμενες στην πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα.

Το Άμστερνταμ καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως η πιο βιώσιμη πόλη, χάρη στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, την κοινωνική ισότητα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το Ρότερνταμ σημειώνει υψηλή βαθμολογία στο περιβάλλον, την ανακύκλωση και τη συμμετοχική δράση.

Ο Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων 2024 της Arcadis αποκαλύπτει μεγάλες ανισότητες στην πρόοδο της βιωσιμότητας, καθώς οι πόλεις αγωνίζονται για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030.

 

Ευρωπαϊκή… υπόθεση το Top 10

Στην κορυφή του δείκτη κυριαρχούν πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Ρότερνταμ, η Κοπεγχάγη, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο περιβαλλοντικός πυλώνας φαίνεται να είναι ο πιο ισχυρός πυλώνας του συνολικού καταλόγου αξιολόγησης. Εννέα από τις 10 κορυφαίες πόλεις για τον περιβαλλοντικό πυλώνα βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα του συνολικού καταλόγου.

Όσον αφορά την πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις συνέχισαν να κάνουν σημαντικά βήματα -παρά τις ιδιαίτερα βιώσιμες αφετηρίες τους- για να εδραιώσουν τη θέση τους στην κορυφή του Dείκτη Bιώσιμων Pόλεων της Arcadis. Το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, η Βαρσοβία, η Κοπεγχάγη, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Αμβούργο και το Βερολίνο έχουν διατηρήσει τη δυναμική τους και βρίσκονται στο πρώτο τρίτο του πυλώνα προόδου και στο πρώτο τρίτο του δείκτη συνολικά. Αυτό οφείλεται -στην περίπτωση του Άμστερνταμ ειδικότερα- στη δέσμευση για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και η υγειονομική περίθαλψη.

Ο Δείκτης Βιώσιμων Πόλεων της Arcadis (SCI) κατατάσσει 100 πόλεις παγκοσμίως με βάση τρεις πυλώνες βιωσιμότητας – τον πλανήτη, τους ανθρώπους και το κέρδος. Η 6η δημοσίευση της έκθεσης από την έναρξή της το 2015, περιλαμβάνει 67 μετρήσεις που αναδεικνύουν την εξελισσόμενη κατανόηση της αστικής βιωσιμότητας. Τα βασικά σημεία αναφοράς περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση των αποβλήτων και τις επενδύσεις σε υποδομές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών), καθώς και παράγοντες όπως οι οικονομικές επιδόσεις, η κοινωνική ισότητα και η ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Arcadis πρόσθεσε επίσης έναν τέταρτο πυλώνα “Πρόοδος” στον δείκτη. Αυτός μετρά την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου για να καταδείξει τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων βιωσιμότητας που έγιναν την τελευταία δεκαετία. Όταν εξετάζεται μαζί με τους άλλους πυλώνες, παρέχει πληροφορίες για τη μελλοντική πορεία μιας πόλης και τονίζει τη σημασία της συνεχούς προόδου για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *