Deutsche

Deutsche Bank: Έως και 16 δισ. € θα ξοδέψουν λιγότερα οι Γερμανοί για πιο “σύντομα” ταξίδια | Μεγάλος χαμένος η Ισπανία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα έρευνα της Deutsche Bank καταγράφει πως οι Γερμανοί θα κάνουν λιγότερα και πιο σύντομα ταξίδια, ενώ η Ισπανία θα είναι “ο μεγάλος χαμένος”. Οι εκτιμήσεις της έρευνας αναφέρουν μείωση της δαπάνης σε έως και 16 δισ. ευρώ, τα οποία ασφαλώς θα “λείψουν” από τις οικονομίες των χωρών υποδοχής των Γερμανών τουριστών.

Οι Γερμανοί τουρίστες θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο στους προορισμούς των διακοπών τους, ενώ δε θα προτιμηθούν ευρωπαϊκοί προορισμοί, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι με αεροπλάνο και η Ισπανία κατονομάζεται ως “ο μεγάλος χαμένος”. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη της τάσης για διακοπές με κρουαζιέρες θα διακοπεί απότομα.

Το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 10% με 20% ο συνολικός χρόνος που θα περάσουν οι Γερμανοί στο εξωτερικό. Με τη λήξη της κρίσης της πανδημίας τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα (ειδικά στον τομέα των μεταφορών) θα επανέλθουν ως δομικές προκλήσεις για τον Τουρισμό. Σχετικά με την προθυμία για πραγματοποίηση διακοπών εντός του 2020 προκύπτει:

  • Το 2020 το 75% των συμμετεχόντων θα κάνει διακοπές στο εξωτερικό, ενώ το 2019 το ποσοστό ανερχόταν στο 80%.
  • Τον Απρίλιο του 2020 το 14% των ερωτηθέντων είχαν ήδη ακυρώσει τις διακοπές τους ενώ το 30% δεν είχε προγραμματίσει κάτι.

Η έλλειψη ζήτησης και προσφοράς βασίζεται στους εξής λόγους:

  • Η ύφεση οδήγησε σε ανεργία ή σε part time εργασία και μειώσεις εσόδων με αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να μειώσουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό
  • Μερικοί γονείς αναγκάστηκαν να “κάψουν” την άδειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια που ήταν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί
  • Μερικά άτομα δεν έχουν διάθεση να κάνουν διακοπές ή δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν μεταφορικά μέσα λόγω του κινδύνου μετάδοσης της πανδημίας
  • Μερικοί “τύποι” διακοπών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν
  • Τα πακέτα διακοπών ενδέχεται να ακυρωθούν λόγω χαμηλής συμμετοχής ή χρεοκοπίας των tour operators
  • Αρκετές πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν λόγω ελλιπούς ζήτησης ή ταξιδιωτικών περιορισμών στους προορισμούς
  • Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει επί του πρακτέου “απαγορέψει” τα ταξίδια σε κράτη εκτός ΕΕ έως τα τέλη του καλοκαιριού.

    ksd
    adv

Ωστόσο, αναφέρεται στην έρευνα ότι ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο άσχημη καθώς η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη βελτιώνεται και πολλοί από αυτούς που ήταν αναποφάσιστοι ίσως κάνουν σύντομες διακοπές, ενώ όσοι ακύρωσαν τις διακοπές τους ίσως ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς. Εν τούτοις, είναι πιθανό να ταξιδέψουν λιγότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι προτιμήσεις προορισμών έχουν αλλάξει το 2020. Το 2019 το 74% των διακοπών που διήρκησαν περισσότερες από 5 ημέρες πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό με ιδιαίτερη προτίμηση σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία μεταξύ, ενώ η Γερμανία προσέλκυε σταθερά των 26% των Γερμανών τουριστών.

Εν τούτοις οι προορισμοί εσωτερικού φαίνεται να είναι οι “νικητές” του 2020 με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία της χώρας να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να εκτιναχθούν τα κέρδη των εσωτερικών προορισμών καθώς δε διαθέτουν τις απαραίτητες πληρότητες ακόμα και σε κανονικές περιόδους. Για να καταγραφούν κέρδη θα είναι απαραίτητη ή αύξηση των τιμών, η οποία θα δικαιολογείται λόγω των μεγαλύτερων εξόδων για την εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το 2020 ίσως αποτελέσει ευκαιρία για τις κεντρικές και βορειοανατολικές περιοχές της Γερμανίας.

Οι κοντινοί προορισμοί με χαμηλούς ρυθμούς μετάδοσης αναμένεται να προτιμηθούν και η Αυστρία παρουσιάζεται ως κεντρικό παράδειγμα, ενώ προστίθενται η Β. Ιταλία, τμήματα της Γαλλίας, η Ολλανδία,  η Πολωνία και η Δανία. Και σε αυτή την περίπτωση τα κέρδη θα αυξηθούν μόνο αν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δωμάτια και εάν αυξηθούν οι τιμές, ενώ πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί διαθέτουν πλήθος δωματίων λόγω της μείωσης της ζήτησης των τουριστών λόγω της κρίσης ή των ταξιδιωτικών περιορισμών για κράτη με υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης. Η Ελβετία είναι απίθανο να προσελκύσει περισσότερους Γερμανούς τουρίστες λόγω των υψηλών τιμών της.

Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καλά για τη χώρα μας καθώς μαζί με την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Αίγυπτο προβλέπεται μείωση των πτήσεων, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο αυτή στην Ισπανία.

Σημαντική θα είναι και η μείωση στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων τα οποία κατέγραφαν άνοδο μεταξύ 2012 και 2019 με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8.4%. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2020 τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων θα μειωθούν.

Οι κρουαζιέρες θα βιώσουν και αυτές τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας ύστερα από τη 10πλάσια αύξηση των επιβατών τους εντός της τελευταίας 25ετίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος θα “υποφέρει” έως ότου να βρεθεί ένα εμβόλιο για τον Κορωνοϊό. Εφόσον δεν είναι δυνατή η τήρηση της απαραίτητης απόστασης εντός του πλοίου, οι τουρίστες θα αποφύγουν τις κρουαζιέρες. Οι tour operators προβλέπεται να μειώσουν τις τιμές για να προσελκύσουν πελάτες, αλλά κάτι τέτοιο δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα χρειαστεί να περάσει αρκετό διάστημα ώστε να καλυφθούν οι απώλειες που προκύπτουν από την κρίση.

Η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της κατάστασης. Η έρευνα αναφέρει πως από το 1983 έως και το 2019 η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού έχει μειωθεί κατά 4 ημέρες (ένα ταξίδι το 1983 διαρκούσε 17 ημέρες ενώ πέρυσι 13) και προσθέτει ότι η πτωτική αυτή τάση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα εντός του 2020 λόγω των παραγόντων ζήτησης που επηρεάζει η πανδημία.

Όσον αφορά το επιθυμητό μεταφορικό μέσο για τα ταξίδια, αυτό θα είναι το αυτοκίνητο, το οποίο το 2020 θα προτιμηθεί κατά 70% ενώ το 2019 το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 43% και ενδεικτικά αναφέρεται πως το ίδιο ποσοστό κινούταν στο 50%.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει ο Κορωνοϊός στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών θα έχει και αντίκτυπο στην ισορροπία πληρωμών. Το 2019 οι Γερμανοί ξόδεψαν περισσότερα από 82 δισεκατ. στο εξωτερικό ενώ οι διεθνείς τουρίστες στη Γερμανία ξόδεψαν 37.2 δισεκατ. ευρώ. Προβλέπεται πως φέτος οι Γερμανοί τουρίστες θα ξοδέψουν 10% με 20% λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς θα κάνουν λιγότερα, πιο σύντομα και πιο φθηνά ταξίδια. Για αυτό το λόγο και η έρευνα παρουσιάζει πιο απαισιόδοξα αποτελέσματα σχετικά με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακούς προορισμούς διακοπών. Ταυτόχρονα τα έσοδα από τον εισερχόμενο διεθνή τουρισμό στη Γερμανία θα μειωθούν.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση της πανδημίας. Προβλέπεται ότι τα κράτη που παράγουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ από το συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να χρειαστούν αρκετά 4μηνα ή ακόμα και χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συνέλθουν σε σύκγριση με παρόμοιες κρίσεις (11η Σεπτεμβρίου, MERS, SARS).

Η κρίση της πανδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν δε βρεθεί μία θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Ωστόσο, ο τουρισμός θα παραμείνει ένας σημαντικός κλάδος ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς ο κόσμος θέλει να ταξιδεύει ειδικά όσο αυξάνονται τα εισοδήματά του. Μόλις αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των ταξιδιωτών, ο τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *