Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος | Η τελετή | VIDEO | ΦΩΤΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μια σεμνή και εξόχως συγκινητική τελετή ο δρ. Νίκος Αγγελόπουλος, ένας από τους πιονέρους  του ελληνικού Τουρισμού ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, παρουσία πλήθους κόσμου, φοιτητών, ακαδημαϊκών, πολιτικών και φίλων.

Στην ιδιαίτερη αυτή τελετή, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής, τέως υπουργό και επίτροπο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Σταύρος Δήμας, τέως υπουργός Εξωτερικών και τέως Επίτροπος για το Περιβάλλον και Απασχόληση και βέβαια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Καθηγητής Άγγελος Κότιος και τα μέλη της Συγκλήτου.

Στις ομιλίες τους οι κ.κ. Σφακιανάκης και Κότιος έπλεξαν το εγκώμιο του Νικόλαου Αγγελόπουλου, παρουσιάζοντας εκτενώς την πορεία του τόσο ακαδημαϊκά, όσο και επιχειρηματικά.

Από την πλευρά του ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Έκανε εκτενή αναφορά στον ΣΕΤΕ, στην ίδρυση το 1991, την θεσμική και πραγματική εικόνα του κλάδου, την αντιμετώπιση από την Πολιτεία, αλλά και την θεαματική διαδρομή και  εξέλιξή του  μέχρι σήμερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος, “…Τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται σε 17 κλάδους Οικονομικής δραστηριότητας και σε 9 τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για την αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά Ελληνικών προϊόντων, ενώ σύμφωνα με την Grant Thornton, η φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας”. Σημείωσε εμφατικά την μισθολογική υπεροχή της ΚΣΣΕ (Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) έναντι της ΕΣΣΕ (Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη:


– Συμβολή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
– Συνεισφορά στο ΑΕΠ μεταξύ 28,5 και 34,3, Πολλαπλασιαστή 2,65 (ΙΟΒΕ – ΚΕΠΕ)
– Περιφερειακή Ανάπτυξη

Στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ο κ. Αγγελόπουλος συμπεριέλαβε την:
– Ενίσχυση της Διεθνούς εικόνας της χώρας
– Προβολή του Ελληνικού Τουρισμού
– Στρατηγική θωράκιση των ανατολικών συνόρων

Τέλος αναφερόμενος στα προβλήματα ο ιδρυτής της ALDEMAR απαρίθμησε απολύτως ενδεικτικά τα εξής:
– Έλλειμμα σε στοχευμένες υποδομές της χώρας. Η υποδομή προηγείται της ανωδομής.
– Έλλειψη εθνικού χωροταξικού (περιπτώσεις υπερφόρτωσης νησιών του Αιγαίου). Εκτός από την Μύκονο, Σαντορίνη κλιμακούμενη περιβαλλοντική καταστροφή στην Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο (Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2024).
– Άσκηση Τουριστικής πολιτικής με συναρμόδια Υπουργεία.
-Έλλειψη επαρκούς αριθμού υψηλόβαθμων στελεχών με Πανεπιστημιακή Παιδεία σε αναντιστοιχία με την θετική εμπλοκή του Τουρισμού στα οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Δεν παρέλειψε δε να κάνει ειδική αναφορά στο ΠΑΠΕΙ και την σύνδεση με την αγορά εργασίας και το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *