TZITZIKOSTAS

Δημοπρατήθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ

ΦΟΡΕΙΣ

Στην δημοπράτηση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της, προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ έχει ήδη εκδοθεί και η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 έτη, ο προϋπολογισμός 18,5 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ το αντικείμενο αφορά στην αντικατάσταση 14.996 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στην εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και στη λειτουργία και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολό του. Θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα σε συνολικό μήκος δρόμων άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

«Η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αποτελεί κομβική παρέμβαση της τρέχουσας θητείας της διοίκησής μας στην Περιφέρεια. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα. Το εργαλείο των ΣΔΙΤ σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, για να μη μείνουν πίσω σημαντικά έργα, που τα έχει ανάγκη ο τόπος και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων είναι μια προσωπική δέσμευση που έχω αναλάβει απέναντι στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που γίνεται πράξη. Προετοιμάσαμε αυτό το έργο από το 2017 με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά. Με την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, βελτιώνουμε αποφασιστικά την ασφάλεια στους δρόμους μας, περιορίζοντας τα τροχαία ατυχήματα. Επίσης περιορίζουμε δραστικά το οικονομικό κόστος τόσο από την κατανάλωση ενέργειας, που θα είναι μειωμένη κατά 60% – 70%, όσο κι από τις περιορισμένες ανάγκες συντήρησης και αντικατάστασης των 15.000 λαμπτήρων νέα τεχνολογίας που θα τοποθετηθούν. Επιπλέον, θα έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλών, σύγχρονων και ποιοτικών μετακινήσεων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξοικονομήσει 2,8 εκ. ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης του έργου υπολογίζεται εντός του επόμενου έτους και σε 12 μήνες θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα φωτιστικά σώματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Οι δρόμοι στους οποίους θα τοποθετηθούν τα νέας τεχνολογίας φωτιστικά είναι:

-Περιαστικό δίκτυο (περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης έως Κ16, οδός Λαγκαδά από το στρατόπεδο Π. Μελά ως το ΤΙΤΑΝ): 48 χλμ., 3.198 φωτιστικά.

-Μοναστηρίου (αερογέφυρα ΚΤΕΛ έως διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή): 7 χλμ., 217 φωτιστικά.

-Σίνδος – Χαλκηδόνα – Βέροια – Όρια (Μοναστηρίου από διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή – Νέα Μαγνησία – Χαλκηδόνα – Αλεξάνδρεια – Βέροια – Παναγία Σουμελά): 84 χλμ., 1.484 φωτιστικά.

-Διαβατά – Ν. Σάντα (κόμβος Ν. Μαγνησίας – Πεντάλοφος – Πετρωτό – Ν. Σάντα): 24 χλμ., 27 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Όρια (Χαλκηδόνα – Νέα Πέλλα – Γιαννιτσά – Παλαιόφυτο – Σκύδρα – Έδεσσα – Άρνισσα): 92 χλμ., 1.192 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Νέα Εθνική Οδός (Χαλκηδόνα – Παραλίμνη και Μελίσσι έως Μαυροβούνι): 29 χλμ., 558 φωτιστικά.

-Αλεξάνδρεια – Κατερίνη (κόμβος Αλεξάνδρειας – Αιγίνιο – Κίτρος – Κατερίνη): 86 χλμ., 566 φωτιστικά.

-Λητή – Δροσάτο (κόμβος Λητής – Ν. Σάντα – Δροσάτο – Σύνορα): 53 χλμ., 1.052 φωτιστικά.

-Δροσάτο – Λευκώνας (Δροσάτο – Μουριές – Ροδόπολη – Πετρίτσι – Σιδηρόκαστρο – Λευκώνας): 83 χλμ., 512 φωτιστικά.

-Λευκώνας – Όρια Δράμας (Λευκώνας – Σέρρες – Ζίχνη – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας): 57 χλμ., 1.196 φωτιστικά.

Δερβένι – Καβάλα (κόμβος Εγνατίας – Λαγυνά – Γερακαρού – Απολλωνία – Σταυρός – Ασπροβάλτα – Όρια νομού): 85 χλμ., 628 φωτιστικά.

-Θέρμη – Πολύγυρος (κόμβος Θέρμης – Βασιλικά – Γαλάτιστα – Πολύγυρος): 50 χλμ., 446 φωτιστικά.

-Άγιος Πρόδρομος – Αρναία (Άγ. Πρόδρομος – Παλαιόχωρα – Αρναία): 28 χλμ., 86 φωτιστικά.

-Θέρμη – Μουδανιά – Νικήτη (κόμβος Θέρμης – κόμβος Μουδανιών – Νικήτη): 89 χλμ., 1.617 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Κασσάνδρας (κόμβος Μουδανιών – Ποτίδαια – Φώκαια – Καλλιθέα – Παλιούρι – Ποσείδι – Σίβηρη – Καλλιθέα): 98 χλμ., 875 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Σιθωνίας (κόμβος Νικήτης – Μαρμαράς – Τορώνη – Καλαμίτσι – Σάρτη – Βουρβουρού – κόμβος Νικήτης): 104 χλμ., 376 φωτιστικά.

-Μεσοράχη – Αμφίπολη (κόμβος Μεσοράχης – Μαυρόλοφος – Αμφίπολη): 30 χλμ., 351 φωτιστικά.

-Μεσολακκιά – Όρια Δράμας (Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Πρώτη – Όρια νομού Δράμας): 25 χλμ., 265 φωτιστικά.

-Ενωτική Σίνδου (κόμβος ΠΑΘΕ – Σίνδος): 7 χλμ., 350 φωτιστικά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *