©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα μεγέθη και η πορεία των κορυφαίων tour operators το 2023 | “Πρώτη των πρώτων” η TUI | “Εκτόξευση” των πωλήσεων για Anex Group και Ferien Touristik

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με αύξηση των πωλήσεων κατά 56 και 43% αντίστοιχα το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο όμιλος Anex Group και η Ferien Touristik/Coral Travel κατέγραψαν τα μεγαλύτερα άλματα στις πωλήσεις μεταξύ των 46 tour operators που συμμετείχαν σε έρευνα του γερμανικού, τουριστικού περιοδικού FVW. Ενώ, εξίσου δυναμική ήταν η πορεία και του ηγέτη της αγοράς TUI, η οποία σημείωσε αύξηση 26%.

Σύμφωνα με την έρευνα του FVW για την ανάπτυξη της αγοράς των τουριστικών πρακτόρων, οι τουριστικοί πράκτορες αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 23% σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Ενώ, συγκριτικά και με το προ-πανδημικό 2019, συνολικά ο κύκλος εργασιών τους ήταν κατά 2,5% υψηλότερος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του FVW, ο κύκλος εργασιών του Thomas Cook, ο οποίος χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει κατανεμηθεί μεταξύ των μεγάλων “παικτών” της αγοράς.

Οι εταιρίες κρουαζιέρας Aida Cruises (+68%) και TUI Cruises (+47%) σημείωσαν επίσης κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις πέρυσι, γεγονός που εξηγείται, καθώς τμήματα του στόλου και των δύο εταιριών παρέμεναν αδρανή κατά το οικονομικό έτος 2021/22 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η TUI ενισχύει την ηγετική της θέση

Οι tour operators FTI και Alltours κατέγραψαν σχετικά αδύναμη αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση κατά 7% έκαστος. Αντίθετα, το νούμερο δύο της αγοράς, ο DER Touristik, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 16%.

Συνολικά, η TUI κατάφερε να επεκτείνει την ηγετική της θέση στην αγορά με κύκλο εργασιών 6,4 δισ. ευρώ στις γερμανόφωνες αγορές, ενώ η DER Touristik παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 3,5 δισ. ευρώ, μπροστά από την FTI με κάτι λιγότερο από 3,2 δισ. ευρώ.

der touristik
Photo DER Touristik

Εν τω μεταξύ, ο Schauinsland Reisen έχει πλέον ξεπεράσει την Alltours, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 2,15 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τον ελβετικό όμιλο Hotelplan, ο οποίος βρίσκεται προς πώληση, με 1,85 δισ. ευρώ.

fti-touristikΟι εταιρίες κρουαζιέρας Aida Cruises (2,3 δισ. ευρώ) και TUI Cruises (1,8 δισ. ευρώ) κατέλαβαν την τέταρτη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Ενώ, οι τουριστικοί πράκτορες Anex (0,57 δισ. ευρώ) και Ferien Touristik/Coral Travel (0,51 δισ. ευρώ) οριοθετούν την πρώτη δεκάδα.

Η έντονη ανάπτυξη των δύο τελευταίων πρακτόρων οφείλεται πιθανότατα και στο γεγονός ότι παράγουν σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους από διακοπές στην Τουρκία, ο όγκος των οποίων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο έτος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *