Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

Ελπιδοφόρες οι τουριστικές προοπτικές της Μαδρίτης | Στα 21,5 περίπου δισ. ευρώ η συνεισφορά του τουρισμού

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Μαδρίτης συνεισέφερε ο τομέας του τουρισμού το 2019, τα οποία αυξήθηκαν σε 21,4 δισεκατομμύρια το 2023, ενώ εξίσου θετικές κι ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό της ισπανικής πρωτεύουσας το 2024.

Προσελκύοντας τουρίστες με υψηλή αγοραστική δύναμη και υλοποιώντας έργα και δράσεις για τη βελτίωση της διεθνούς φήμης και εικόνας της, η Μαδρίτη έχει δει μια σημαντική αύξηση της τουριστικής της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει ένας δημοφιλής και ακμάζων προορισμός.

Η τρέχουσα προσοχή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προσφοράς της πόλης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας.

Η ικανότητα του τουρισμού να τροφοδοτεί την ανάπτυξη είναι εμφανής στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Για κάθε 100 ευρώ άμεσης προστιθέμενης αξίας, υπάρχει σημαντική συνεισφορά 46,7 ευρώ σε άλλους τομείς. Για κάθε 100 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην τουριστική βιομηχανία, δημιουργούνται 41 πρόσθετες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται έμμεσα με τον τουρισμό.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την πληρότητα των ξενοδοχείων που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2023, συνολικά 1.068.833 ταξιδιώτες διέμειναν σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Μαδρίτης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 15,71% του εθνικού συνόλου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 64.738 ταξιδιώτες και διαχρονικό ποσοστό 6,45%. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη συνεχή ανάπτυξη της Μαδρίτης ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Επιπλέον, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο δείχνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες που διέμειναν σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Μαδρίτης δημιούργησαν 1.376.323 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11,95%. Οι πέντε πρώτες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στη Μαδρίτη ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επενδύσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές δαπάνες

Η Μαδρίτη κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ισπανία, έχοντας δρομολογήσει 33 projects. Η ανάκαμψη της πόλης και η επέκταση των πολυτελών προσφορών έχουν οδηγήσει σε θετική εξέλιξη των δεικτών κερδοφορίας των ξενοδοχείων. Στο τέλος του 2022 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 803 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2021 κατά 71,6% (541,3 εκατ. ευρώ) και του 2019 κατά 76,6%.

Η μέση τουριστική δαπάνη ανά άτομο συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, με το ποσό να ανέρχεται σε 297 ευρώ ανά ημέρα. Το ποσό αυτό είναι κατά 120 ευρώ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο των 177 ευρώ και κατά 4,04% μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Η μέση δαπάνη ανά άτομο στην περιφέρεια ανήλθε σε 1.700 ευρώ, 7,53% περισσότερο από ό,τι τον Νοέμβριο του 2022 και 428 ευρώ αυξημένο από τον εθνικό μέσο όρο των 1.272 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Μαδρίτη προηγείται όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά τουρίστα.

Αεροπορικές συνδέσεις

Το αεροδρόμιο Adolfo Suárez Madrid-Barajas έχει καθιερωθεί ως το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης και το κύριο αεροδρόμιο της Ισπανίας όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις. Το 2022, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 50,6 εκατομμύρια επιβάτες, μια εντυπωσιακή αύξηση 109%, σε σύγκριση με το 2021. Το νέο αεροπορικό δρομολόγιο της Iberia προς την Ντόχα (Κατάρ) θα ενισχύσει τις συνδέσεις της Μαδρίτης με την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ωκεανία, δημιουργώντας ευκαιρίες για ευρύτερες πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές. Η σύνδεση αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων προώθησης του Madrid Turismo by Ifema, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την περιοχή.

Η τουριστική βιομηχανία της Μαδρίτης ετοιμάζεται για ένα περιπετειώδες 2024 γεμάτο ευκαιρίες και προκλήσεις. Η οικονομία της πόλης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, που περιλαμβάνει πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές. Με μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και την ποιότητα, η Μαδρίτη στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, προσφέροντας μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *