theoharis

Ενημέρωση από τον Χάρη Θεοχάρη στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα του κορονοϊού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη διαφύλαξη αυτού του προϊόντος». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, με τους τομεάρχες Τουρισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης νωρίτερα, σήμερα το πρωί, με αφορμή τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον τομέα του τουρισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και, συγκεκριμένα, η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ο κ. Δημήτρης Λιάπης από το Μέρα 25 και η κυρία Μαρία Αθανασίου, βουλευτής της Ελληνική Λύσης.

primagel
adv

Αρχικά, ο Υπουργός Τουρισμού ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις ενώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε σε γόνιμο και παραγωγικό κλίμα, υπήρξε αμοιβαία αναγνώριση για την ανάγκη κλίματος συνεργασίας προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού ακόμα και σε δύσκολες παγκόσμιες συγκυρίες.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και όλοι συμφώνησαν να υπάρξει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και στο προσεχές διάστημα.

Δήλωση Νοτοπούλου

“Ο Τουρισμός είναι ευαίσθητος και αυτό απαιτεί πολιτική εγρήγορση, ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματική στρατηγική”, αναφέρει σε δήλωσή της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η δήλωση της κας. Νοτοπούλου, έχει ως εξής:

“Με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Tουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου και μετά την θετική ανταπόκριση του Υπουργού Τουρισμού κ.Θεοχάρη πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική συνάντηση με τους Τομεάρχες Τουρισμού όλων των κομμάτων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό.

money tourism copyright
© money tourism copyright photo

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, η κ. Νοτοπούλου τόνισε πως «είναι κρίσιμο να διατηρηθεί  κλίμα ψυχραιμίας ώστε  να προστατευθεί η δημόσια εικόνα του ελληνικού τουρισμού και πρωτίστως να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η εξάπλωση του  κορονοϊού έχει ήδη εμφανείς επιπτώσεις στην οικονομία με αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά. Συμμετέχουμε στη σύσκεψη με  γνήσια αγωνία και ειλικρινή επιθυμία να συμβάλλουμε στην προστασία του ελληνικού Τουρισμού καθώς ο Τουρισμός είναι Εθνική Υπόθεση. Ο Τουρισμός είναι ευαίσθητος και αυτό απαιτεί πολιτική εγρήγορση, ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματική στρατηγική» σημείωσε με έμφαση η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την παρέμβαση της σε επτά άξονες ως προς τη διαχείριση της κρίσης.

1.Προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με ενίσχυση όλων των δομών Υγείας του ΕΣΥ, απαρέγκλιτη  τήρηση των μέτρων που εισηγείται ο ΕΟΔΥ, και εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας.  Στις τουριστικές επιχειρήσεις και στις Υποδομές Μεταφορές πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των μέτρων καθώς και έλεγχος στην τήρησή τους.  Η Δημόσια Υγεία έχει προτεραιότητα έναντι κάθε οικονομικού συμφέροντος και απαιτείται να είμαστε ενεργητικοί και ψύχραιμοι.

  1. Προστασία της εικόνας του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή με υπευθυνότητα.
  2.  Ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης στο Υπουργείο Τουρισμού, η οποία κρίνεται αναγκαία με την συμμετοχή  των τουριστικών φορέων, των Τομεαρχών Τουρισμού  όλων των κομμάτων και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΟΔΥ. Η συστηματική ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας.
  3. Αναμόρφωση της στρατηγικής της χώρας στο  branding και τη στόχευση σε αγορές μόλις σταθεροποιηθεί η εικόνα, καθώς και αύξηση των κονδυλίων για την τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας. Άλλωστε, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ φέτος είναι ανησυχητικά μειωμένος και προφανώς δε μπορεί να αντιμετωπίσει  μία κρίση τόσο μεγάλης έκτασης.
  4. Η προστασία των εργαζομένων στον Τουρισμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, με τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας για την Υγεία τους αλλά και προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
  5. Αναγκαία αντίμετρα στην διαφαινόμενη ύφεση. Διατυπώνουμε εκ νέου το πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει καταθέσει από τον Μάιο επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκτίμηση πως θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάνοντας επιπλέον ορατά τα οφέλη της στους πολλούς και θωρακίζοντας την αντοχή της οικονομίας μας σε έκτακτες κρίσεις:

–        Περαιτέρω μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στα τρόφιμα, στα φαρμακευτικά προϊόντα με σκοπό τη μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000ευρώ   και μείωση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών. Μείωση της προκαταβολής φόρου .

–        Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων  ως έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού  καθώς και αναζήτηση άλλων μορφών ενισχύσεων στον ευαίσθητο κλάδο του Τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων.

Είναι προφανές πως καθώς ο κορονοϊος «πλήττει» τον Τουρισμό, τις αερομεταφορές και την Ναυτιλία, αναπόφευκτα ζημιώνεται σημαντικά η ελληνική οικονομία και άρα οι στόχοι της σημερινής Ελληνικης Κυβερνησης μοιάζουν ακόμα πιο μακρινοί (καθώς όλα τα πιθανά  σενάρια είναι αποθαρρυντικά).

Θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» των 37,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαφορετικά κινδυνεύουμε με δημοσιονομικά μέτρα που θα επιδεινώσουν την οικονομία της χώρας και θα ανακόψουν την θετική δυναμική που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο :

–        Άσκηση πίεσης στα όργανα της ΕΕ προκειμένου αφενός να στηρίξουν τις οικονομίες, επιχειρήσεις, προορισμούς και θέσεις εργασίας που πλήττονται, αφετέρου να εξετάσουν άμεσα την πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ μετά από πρωτοβουλία  της κ. Κουντουρά, παρότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αντανακλά την πραγματική αξία και προτεραιότητα για τον Τουρισμό.

–        Συνεργασία Υπουργών Τουρισμού στην ΕΕ και τη Μεσόγειο για την ανταλλαγή της πληροφορίας, των βέλτιστων πρακτικών και τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *