(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εντολή του πρωθυπουργού να λυθεί το θέμα με τα sale & lease back ξενοδοχεία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να λυθεί το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο καθεστώς sale & lease back και τα οποία  βρίσκονται εκτός μέτρων χρηματοπιστωτικής στήριξης της κυβέρνησης, λόγω ανεξήγητης ολιγωρίας των υπηρεσιών, έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που έγινε στην Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τα θέματα, τα προβλήματα και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην πόλη και στην οποία συμμετείχαν φορείς όλων των κλάδων.

mandrinos
Ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το θέμα έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος και ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους παρισταμένους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη, για να απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης ότι εντός των επομένων 15 ημερών, το θέμα θα έχει λυθεί.

Μάλιστα πλήθος φορέων έχουν θέσει πολλάκις από τον Μάϊο 2020 στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, το θέμα, χωρίς όχι μόνο να πάρουν ουσιαστική απάντηση, αλλά και να μην έχει ακόμη καν ξεκαθαριστεί ποιός κυβερνητικός φορέας είναι υπεύθυνος και για ποιό λόγο υφίσταται η διακριτική αυτή μεταχείριση.

Είναι ενδεικτικό ότι ξενοδοχειακές μονάδες που στην αρχή του κορονοϊού, ήταν απολύτως ενήμερες στις υποχρεώσεις τους, σήμερα έχουν σωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη εκατομμυρίων ευρώ, οδηγούμενες σε πλειστηριασμούς…

Υπογραμμίζεται ότι τόσο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τουριστικοί φορείς και Επιμελητήρια, έχουν κάνει παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση ή πρόοδος.

Μάλιστα το θέμα έθεσε στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, το μέλος του ΔΣ και εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Δεριζιώτης την Άνοιξη 2021, αλλά και πρόσφατα τον Ιούλιο 2022, στον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, με τον οποίο υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος:

Κ.ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ: Καλησπέρα σας, κ.Υπουργέ. Καλώς ήρθατε.

Εγώ θέλω να θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, το οποίο το γνωρίζετε και παρά το γεγονός τώρα ότι υπάρχει μία υπόσχεση ότι θα λυθεί, θα πρέπει και εσείς να κάνετε κάτι.

Ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας με τις Π.Ν.Π. ένα λάθος, με το θέμα των “Sale and Lease back” ξενοδοχείων, τα οποία εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις των τόκων.  Από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη Π.Ν.Π., από το Γραφείο σας εξαιρέθηκαν τα ξενοδοχεία που είναι “Sale and Lease back” από την επιδότηση των τόκων. Αυτή τη στιγμή, επειδή έχει τεθεί το θέμα και στον κ.Σταϊκούρα, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι δικαίως διαμαρτύρονται οι ελάχιστοι ξενοδόχοι που έχουν αυτό το θέμα, κάποιοι εκ των οποίων απειλούνται και με πλειστηριασμούς κι έχει δοθεί η υπόσχεση και από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι το θέμα θα διευθετηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία, με σχετική Υπουργική Απόφαση φαντάζομαι.

Επειδή όμως, έτσι κι αλλιώς η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει σ’ εσάς, καλό θα ήταν κι εσείς να πείτε μία κουβέντα. Φαντάζομαι ότι έχετε πεισθεί πλέον ότι έγινε κάποιο λάθος με αυτό το θέμα και θα ήταν χρήσιμο, επειδή και όλοι οι φορείς έχουν παρέμβει, να κάνετε και εσείς κάτι για να λυθεί γρήγορα, γιατί -λέω και πάλι- υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού από τράπεζες ή από Funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια.

Ευχαριστώ πολύ.

Ι.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το θέμα ήρθε από την πρώτη στιγμή και στο Γραφείο μου. Εδώ είχαμε το εξής θέμα. Καταρχήν εμείς δεν είχαμε κάποια βάση. Εγώ επιμένω ότι είναι πιο πολύ θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς δεν είχαμε κάποια νομική βάση, προκειμένου να πούμε ότι το “Sale and Lease back” αν είναι δάνειο ή αν είναι μίσθωση. Σας λέω τώρα τις δυσκολίες που είδαμε.

Από την άλλη μεριά εγώ προσπάθησα να δω, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το κεφάλαιο και ποιος είναι ο τόκος. Βγήκαν τέτοια θέματα στην πορεία. Εγώ από την πρώτη στιγμή ήθελα να λυθεί, γιατί αυτή είναι κι η δουλειά μας. Όταν λέμε να επιδοτήσουμε τους τόκους, δεν σημαίνει να κοιτάμε ποιον θα εξαιρέσουμε και αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βρούμε λύση σ’ αυτό το θέμα.

Από την άλλη μεριά είπαμε, νομίζω στις τράπεζες και στα funds, να κάνουν αυτοί κάποια διευθέτηση και να πάμε εμείς μετά. Δηλαδή, να πάνε λίγο πιο πίσω, να δώσουν μία περίοδο χάριτος. Να πάμε εμείς, ή να δώσουν ένα δάνειο και να πάμε να επιδοτήσουμε το δάνειο, κάπως να γίνει μία να το πω έτσι «ντρίπλα». Ούτε εκεί το καταφέραμε.

Το πρόβλημα, έχετε δίκιο, είναι υπαρκτό. Από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στο Γραφείο μας και η ΠΟΞ και ο ΣΕΤΕ το έφερε. Δεν καταφέραμε να βρούμε λύση. Τώρα νομοθετικά εγώ δεν έχω δει κάτι να έρχεται. Αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι η δική μου η ματιά. Εγώ δεν έχω κάτι στο δικό μου το Γραφείο που να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά εάν έρθει, ευχαρίστως να το δούμε.

Όπως, επίσης, στην αρχή δεν ξέραμε πώς ν’ αντιμετωπίσουμε τα κοινοπρακτικά δάνεια. Εντάξει, δεν ήταν πολλά και ήταν για μεγάλες επιχειρήσεις, όχι για μεσαίες που ήταν το Πρόγραμμα. Αλλά και εκεί είχαμε κάποιο θέμα. Αν υπάρξει, αν προταθεί κάτι νομοθετικό, δηλαδή πώς θ’ αντιμετωπιστεί, εγώ εννοείται ότι είμαι θετικός, γιατί προσπαθήσαμε να το λύσουμε από την πρώτη στιγμή.

Κ.ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ: (Παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου στην αρχή της ομιλίας του και δεν ακούγεται.)…το οποίο μειώνει το δάνειο και σε τόκο που αναγνωρίζεται ως χρηματοοικονομικό έξοδο και στην παράγραφο 5Β του 18 επίσης αναφέρεται: «Μεταγενέστερα η απαίτηση χρηματοδοτικής μίσθωσης αντιμετωπίζεται ως χορηγηθέν δάνειο, το δε μίσθωμα διαχωρίζεται σε χρεολύσιο το οποίο μειώνει το δάνειο και σε τόκο που αναγνωρίζεται ως χρηματοοικονομικό έσοδο».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο.Κ., αλλά είναι κάτι που θα το δει ο Υπουργός.

Ι.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν βρήκαμε άκρη τότε και οι δικηγόροι και από εδώ και από εκεί.

 Πως ξεκίνησε το θέμα

Το θέμα ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας όταν καθορίστηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τον Μάρτιο 2020, συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού. Πράγματι με την Υπουργική Απόφαση 37674/10.4.2020, θεσμοθετήθηκαν σημαντικές δράσεις που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με τα δάνεια επιχειρήσεων. Εκεί στην παρ. 1 του άρθρου 6, ορίζεται ότι οι δράσεις καλύπτουν συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και συγκεκριμένα επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης, ομολογιακά δάνεια και αλληλόχρεους λογαριασμούς.
Τότε στην διάταξη δεν έγινε καμία αναφορά στις χρηματοδοτικές μισθώσεις. Στο άρθρο 2 της ΠΝΠ της 20ης.3.2020 ορίζονταν για ένα διάστημα η παροχή υποχρεωτικές έκπτωσης στα ενοίκια μεταξύ των άλλων και για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Εκεί ρητά αναφέρεται πως σε αυτό το μέτρο περιλαμβάνονται και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτων και κινητών. Με το 11ο άρθρο της ΠΝΠ της 30ης.3.2020 ορίστηκε ότι οι ειδικότεροι όροι για το μέτρο που αφορά τις μισθώσεις (τα ενοίκια) θα ρυθμιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Επομένως ρητά σε επίπεδο νόμου και όχι διοικητικής πράξης, οι χρηματοδοτικές μισθώσεις αντιμετωπίστηκαν τότε ως «μισθώσεις» και όχι ως «δάνεια».

Ποιο είναι το ισχύον πλαίσιο

Το τι είναι χρηματοδοτική μίσθωση έχει ρυθμιστεί προ πολλού μεταξύ άλλων από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Κανονισμός 1606/2002), από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) και από το νόμο για Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014).

Η βασική διαφορά ανάμεσα στη χρηματοδοτική μίσθωση και τη «λειτουργική» μίσθωση που είναι αυτό που έχει επικρατήσει στην ελληνική γλώσσα να εννοούμε ως «μίσθωση», είναι ότι με τη χρηματοδοτική μίσθωση οι κίνδυνοι και τα οφέλη του παγίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ακινήτου, μεταβιβάζονται στο «μισθωτή». Για το λόγο αυτό τις αποσβέσεις τις διενεργεί ο «μισθωτής» και όχι ο «κύριος».

Στην διάρκεια της σύσκεψης ο Ανδρέας Μανδρίνος έθεσε και το θέμα του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της πόλης, μέρος του οποίου θα πρέπει να αφορά στον Τουρισμό.

Tagged

2 σχόλια στο “Εντολή του πρωθυπουργού να λυθεί το θέμα με τα sale & lease back ξενοδοχεία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *