© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Στα ύψη οι πωλήσεις των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων για το καλοκαίρι 2024

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι πρώιμες κρατήσεις στη γερμανική αγορά για το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Travel Data & Analytics (TDA), τα οποία βασίζονται σε δεδομένα κρατήσεων των παραδοσιακών ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και των OTA στη Γερμανία.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεύουν το 44% των μηνιαίων πωλήσεων τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση έντεκα ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ενώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, η αύξηση είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

“Η οριστική επιστροφή των έγκαιρων κρατήσεων και η ισχυρή ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές το επόμενο έτος αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα χειμερινή περίοδος θα παραμείνει σε σωστή τροχιά και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα επεκταθεί περαιτέρω”, επισημαίνει η Alexandra Weigand, διευθύντρια πωλήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών της TDA, επεξηγώντας τα στοιχεία αυτά.

Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ισραήλ, που έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις για την Αίγυπτο, φαίνεται να επηρεάζει η φετινή, χειμερινή σεζόν.

Οι χειμερινές διακοπές αντιπροσώπευαν το 43% των πωλήσεων τον Οκτώβριο, ποσοστό μειωμένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και τον Οκτώβριο του 2019.

Στο σύνολό της η φετινή, χειμερινή περίοδος είναι μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση κατά 7%, σε σχέση με τον χειμώνα πριν από την πανδημία και κατά 46%, σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Οι απώλειες πιθανότατα οφείλονται εν μέρει στην Αίγυπτο, η οποία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Γερμανούς ταξιδιώτες κατά τη χειμερινή περίοδο, αποτελώντας τον νούμερο 2 όσον αφορά τις πωλήσεις μετά τα Κανάρια Νησιά. Με την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, οι κρατήσεις διακοπών για την Αίγυπτο αρχικά μειώθηκαν κατακόρυφα, αλλά σταθεροποιήθηκαν κάπως δύο εβδομάδες αργότερα, αν και σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο.

Συνολικά, οι κρατήσεις για την Αίγυπτο τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το τουριστικό έτος 2022/23

Όσον αφορά το τουριστικό έτος 2022/23 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο 7% όσον αφορά τις πωλήσεις, σε σχέση με το προ-πανδημικό 2018/19, αποτέλεσμα της καλής τουριστικής σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε με αύξηση των πωλήσεων κατά 12%, σε σύγκριση με το 2019 και 15%, έναντι του προηγούμενου έτους.

Υστέρηση, ωστόσο, καταγράφηκε στον αριθμό των ατόμων που έχουν κάνει κράτηση για διακοπές, που σημαίνει ότι η αύξηση των πωλήσεων είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών.

Σε άνοδο οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Τον περασμένο μήνα, το 13% των μηνιαίων πωλήσεων αφορούσε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για αναχωρήσεις τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες αυτές κρατήσεις δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα για τη θερινή περίοδο 2023, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, 15% λιγότεροι Γερμανοί ταξίδεψαν μέσω οργανωμένου ταξιδιωτικού πράκτορα το προηγούμενο τουριστικό έτος, σε σχέση με πριν από την πανδημία. Η αυξανόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων και των κρουαζιέρων κατά τη διάρκεια του έτους αντιστάθμισε τουλάχιστον μέρος των υπολειπόμενων κρατήσεων, με τον αριθμό τους να σημειώνει άνοδο κατά 8%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *