money tourism copyright
Σαντορίνη | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Η Ελλάδα στους κερδισμένους του ευρωπαϊκού Τουρισμού | Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη | Ένα χρόνο νωρίτερα η ανάκαμψη των εγχώριων ταξιδιών στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο 75% των επιπέδων του 2019 ανήλθε ο όγκος των ταξιδιών προς την Ευρώπη το 2022, με την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού να αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό, και το πλήρες “comeback” να τοποθετείται χρονικά στο 2025.

Η Ελλάδα ανήκει στους νικητές της περυσινής χρονιάς, όπως και στο σύνολό τους οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου, όπως αποκαλύπτει η έκθεση “Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις και Προοπτικές” για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ελπιδοφόρες, παρά τις παγκόσμιες πιέσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση, καθώς και η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση.

Τα διεθνή ταξίδια προς την Ευρώπη προβλέπεται να φθάσουν στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2025, ενώ τα εγχώρια ταξίδια θα ανακάμψουν πλήρως το 2024.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: “Κοιτάζοντας προς το 2023, αναμένουμε ότι ο τομέας του τουρισμού στην Ευρώπη θα συνεχίσει την έντονη ανάκαμψή του. Καθώς τα ευρωπαϊκά ταξίδια μικρών αποστάσεων βρίσκονται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη, η προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας έχει πλέον στραφεί στις αφίξεις μακρινών αποστάσεων. Στα ευχάριστα νέα, μπορούμε να περιμένουμε την πολυαναμενόμενη επιστροφή των επισκεπτών από την Ασία και τον Ειρηνικό τους επόμενους μήνες. Καθώς ο κλάδος περιηγείται στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει να είναι δεκτικός στη ζήτηση των καταναλωτών, βελτιώνοντας την εμπειρία των επισκεπτών στον προορισμό και στοχεύοντας σε αγορές και τμήματα που επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική επιβράδυνση”.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί σε πορεία ανάκτησης των προ-πανδημικών τουριστικών αφίξεων

Παρά τις πιο δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές, η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών ταξιδιών συνεχίστηκε στα τέλη του 2022, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ανερχόμενη ζήτηση. Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανώς παρέτειναν την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς οι ταξιδιώτες ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν μετά από τρία χρόνια αποκλεισμών λόγω του Covid-19.

Τα στοιχεία από το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2019, δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο ευρωπαϊκούς προορισμούς έχει ανακτήσει περισσότερο από το 80% των προ-πανδημικών αφίξεων από το εξωτερικό.

Συνολικά, οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη στο τέλος του έτους. Οι υψηλές τιμές τόνωσαν την ελκυστικότητα των πιο προσιτών προορισμών, με τους παραθεριστές να συρρέουν στην Τουρκία (-2%) για να επωφεληθούν από την πιο αδύναμη λίρα. Το Λουξεμβούργο (-4%), η Σερβία (-6%), η Ελλάδα (-6%) και η Πορτογαλία (-7%) προσεγγίζουν επίσης τα επίπεδα του 2019.

Οι προορισμοί που σημείωσαν βραδείς ρυθμούς ανάκαμψης βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης Ρώσων επισκεπτών σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την αγορά. Οι εντονότερες μειώσεις παρατηρούνται στη Φινλανδία (-38%), τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία (όλες -42%).

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού θα ενισχύσουν τις ταξιδιωτικές ροές προς την Ευρώπη το 2023

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αποτέλεσαν μέχρι σήμερα βασική αδυναμία στη μεταπανδημική ανάκαμψη, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου κόστους που συνδέεται με τα υπερπόντια ταξίδια, της μεγαλύτερης διστακτικότητας που σχετίζεται με τις ανησυχίες για την ασφάλεια από τον κορωνοϊό και της βραδύτερης επαναλειτουργίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Ωστόσο, τα στοιχεία των κρατήσεων παρουσίασαν άνοδο στα μέσα του περασμένου έτους, προερχόμενα κυρίως από τις περιοχές του νοτιοδυτικού Ειρηνικού και της Νότιας Ασίας.

Καθώς η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επανήλθε σε γενικές γραμμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η ταξιδιωτική ζήτηση από την περιοχή προς την Ευρώπη είναι πιθανό να ανακάμψει το 2023.

Ειδικότερα, ενθαρρυντικά νέα ήρθαν τον Δεκέμβριο με το τέλος της τριετούς πολιτικής “μηδενικού Covid” στην Κίνα. Οι ειδικοί αναμένουν σταδιακή επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η υλικοτεχνική υποστήριξη σχετικά με την αποκατάσταση των αεροπορικών δρομολογίων για την επανασύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο θα απαιτήσει χρόνο. Επιπλέον, οι περισσότεροι Κινέζοι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν και πολλοί ίσως χρειαστεί να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.

Τα υπερατλαντικά ταξίδια παραμένουν ισχυρά

Τα υπερατλαντικά ταξίδια αναμένεται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι ΗΠΑ ηγούνται της ανάκαμψης των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη, χάρη στους βραχύβιους και λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την ισχύ του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα από την αρχή του έτους, σχεδόν έναw στους τέσσερις προορισμούς που αναφέρθηκαν παρουσίασαν αφίξεις από τις ΗΠΑ που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά στην Ευρώπη παρέμειναν το 2022 κατά 25% χαμηλότερες έναντι του 2019 και αναμένεται να ανακάμψουν στο 82% του όγκου του 2019 το 2023.

Παρόμοιες επιδόσεις με τις ΗΠΑ έχει και ο Καναδάς, αν και ελαφρώς πιο αδύναμες, με τις αφίξεις από τον Καναδά προς την Ευρώπη να αναμένεται να είναι 28% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2023.

Η ανάπτυξη από τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο, ενδέχεται να επιβραδυνθεί το 2023, καθώς οι οικονομικές προοπτικές δείχνουν μια ήπια ύφεση, που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας και την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Tagged

1 σχόλιο στο “ETC: Η Ελλάδα στους κερδισμένους του ευρωπαϊκού Τουρισμού | Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη | Ένα χρόνο νωρίτερα η ανάκαμψη των εγχώριων ταξιδιών στην Ευρώπη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *