© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Με ταξίδια εκτός εποχής και πιο οικονομικούς προορισμούς απαντούν οι Ευρωπαίοι στις οικονομικές πιέσεις | Δεν βάζουν… χέρι στις ταξιδιωτικές δαπάνες

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην πλειοψηφία του 68% οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, επιλέγοντας ταξίδια εκτός εποχής, πιο οικονομικούς προορισμούς και early bookings, με το ποσοστό τους, ωστόσο, να παρουσιάζει μικρή πτώση της τάξης του 2%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 71% επιλέγουν, είτε να διατηρήσουν, είτε να αυξήσουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, παρά την κρίση του κόστους διαβίωσης. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), με τίτλο “Παρακολούθηση του κλίματος για ταξίδια στο εσωτερικό και εντός της Ευρώπης”.

Οι ερωτηθέντες από την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν, με το 75% να είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι πριν από τον Μάρτιο του 2024. Ο ενθουσιασμός είναι επίσης υψηλός μεταξύ των Βρετανών και των Πολωνών που συμμετείχαν στην έρευνα (και οι δύο 73%).

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει, είτε ένα ταξίδι αναψυχής (69%), είτε σκοπεύει να επισκεφθεί οικογένεια και φίλους (15%). Υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση στα επαγγελματικά ταξίδια, με το 8% να σχεδιάζει να ταξιδέψει για λόγους εργασίας, σημειώνοντας αύξηση 3%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ταξίδια εκτός εποχής εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Εν μέσω της αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους, οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Το 22% των ερωτηθέντων ανέφερε την αύξηση του κόστους ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους γύρω από τα ταξίδια, ενώ το 16% ανησυχεί για τα προσωπικά του οικονομικά.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των οικονομικών περιορισμών, οι ταξιδιώτες δίνουν μεγάλη σημασία στην οικονομική προσιτότητα κατά τον προγραμματισμό των διακοπών. Το 22% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενδιαφέρεται για ταξίδια εκτός εποχής, το 13% εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί πιο προσιτούς προορισμούς και ένα επιπλέον 13% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις έγκαιρες κρατήσεις πτήσεων και δραστηριοτήτων.

Όμως, κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 22% των ταξιδιωτών είχε κλείσει ολοκληρωτικά το ταξίδι του, ενώ το 23% άφηνε κάποιες από τις επιλογές του ανοιχτές για τη μεταφορά ή τη διαμονή, γεγονός που υποδηλώνει την επιθυμία να επωφεληθούν από τις προσφορές της τελευταίας στιγμής.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων κατά τη διαμονή τους στους προορισμούς των διακοπών τους. Το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές, το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για διαμονή και φαγητό και το 12% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τις υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων.

Παρά τις οικονομικές αυτές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να διακατέχονται από μεγάλο ενθουσιασμό για τα ταξίδια. Το 71% σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει τον συνήθη προϋπολογισμό του ταξιδιού του κατά τους επόμενους μήνες. Η πρόθεση για πολλαπλά ταξίδια είναι υψηλή (54%) και ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι έχει αυξηθεί σημαντικά (+7%) σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο καιρός σημείο αναφοράς στη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών σχεδίων 

Οι κλιματικές συνθήκες έχουν καθοριστική σημασία για το πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι. Ο ευχάριστος καιρός συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού, καθώς το 19% των ερωτηθέντων τον αναφέρει ως τον πιο σημαντικό παράγοντα.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Το 14% επικαλείται πλέον αυτό ως την πρωταρχική του ανησυχία, σημειώνοντας αύξηση 8% από την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο του 2023.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μπορεί επίσης να επηρεάζουν την επιλογή των μέσων μεταφοράς των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αν και οι πτήσεις παραμένουν η πρώτη επιλογή για τους μισούς από τους ερωτηθέντες (50%), ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων επιλέγει πιο πράσινους τρόπους μεταφοράς. Το 17% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τρένο ή λεωφορείο κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού του, μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έχει μειωθεί κατά 7%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, ακόμη και υπό το φως των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με την αύξηση του κόστους των ταξιδιών και των προσωπικών τους οικονομικών. Οι τρέχουσες τάσεις παρουσιάζουν αισιόδοξες προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τους επόμενους μήνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Για να επωφεληθεί πλήρως από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά και να προβλέπει τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να προσαρμόζει ανάλογα τις προτάσεις του”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *