Εθνική Συµφωνία για τον Tουρισµό

ΓΝΩΜΗ

του Μάνου Κόνσολα (*)

Ο ελληνικός Tουρισµός, µέσα στο 2022, επιβεβαίωσε για µία ακόµα φορά τη δυναµική του.

Η επιβεβαίωση αυτή δεν συνιστά λόγο εφησυχασµού σε καµία περίπτωση.

Οι εξελίξεις δεν είναι ευθύγραµµες, υπάρχουν δεδοµένες αβεβαιότητες σε παγκόσµιο επίπεδο, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισµός αλλά και οι τάσεις ύφεσης στη παγκόσµια οικονοµία.

Για το 2023 , παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους για να δούμε τις επικρατούσες τάσεις και το ρυθμό των κρατήσεων.

Το παραπάνω συμβαίνει γιατί υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που δημιουργούν επισφάλειες ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα εξομαλυνθεί η τουριστική αγορά της Ασίας.

Συμφωνώ με όσους υπερθεματίζουν στο ότι η ανάγκη για ταξίδια και αναψυχή θα είναι πάντα ισχυρή, πρέπει όμως να δούμε την πραγματικότητα, να δούμε τον ευρύ και όχι το στενό ορίζοντα.

Κυρίως πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον ελληνικό Tουρισμό,  ενταγμένο στις ανάγκες και στις αβεβαιότητες του σήμερα αλλά και στην οπτική του αύριο.

Είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ότι ο αριθμός των αφίξεων δεν αποτελεί επαρκές δείγμα επιβεβαίωσης της ανοδικής πορείας αλλά και της προοπτικής του τουρισμού όσοι είναι άλλοι δύο καθοριστικοί παράγοντες: τα έσοδα αλλά και ο υψηλός δείκτης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας

Η έλευση της πανδημίας και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση λειτούργησε ανασχετικά στην υλοποίηση σχεδιασμών που υπήρχαν αλλά δεν μπήκαν στο στάδιο της υλοποίησης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δύο αυτοί καθοριστικοί παράγοντες.

Αναφέρομαι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον Tουρισμό, που πλέον θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που είχε συγκεκριμένους άξονες στρατηγικής, όπως:

  • Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.
  • Η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη που κινείται στον αντίποδα της υπερσυγκέντρωσης τουριστικών δραστηριοτήτων σε 3 μόνο περιφέρειες της χώρας.
  • Η επένδυση στην ποιότητα, στον τουρισμό που συνδέεται με νέες εμπειρίες, σε αυτόν που δεν στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια παλαιού τύπου.
  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, με την ένταξη τους στη ψηφιακή και πράσινη οικονομία για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος.
  • Η αναγέννηση της τουριστικής εκπαίδευσης που δε συνδέεται μόνο με την αναβάθμιση των πτυχίων αλλά κυρίως με την αναβάθμιση των σπουδών και τη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας.

Όπως είπα και πριν, η έλευση της πανδημίας και όσα ακολούθησαν λειτούργησαν ανασχετικά ως προς την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα του τουρισμού.

Από εδώ και πέρα όμως αυτή η επιλογή, η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι μονόδρομος.

Το πρόγραμμα αυτό που αποτελεί προϊόν μελέτης, ανάλυσης και κυρίως διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης με όλους τους ανθρώπους του Tουρισμού, πρέπει να επικαιροποιηθεί και κυρίως να πάρει τη μορφή μιας Εθνικής Συμφωνίας για τον Tουρισμό.

(*) Ο κ. Μάνος Κόνσολας είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Tagged

1 σχόλιο στο “Εθνική Συµφωνία για τον Tουρισµό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *