European Tourism Manifesto: Προτείνει τροποποιήσεις στο πιστοποιητικό Covid που είναι το “εργαλείο” για την διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια σειρά από τροποποιήσεις στον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid προτείνει η Συμμαχία European Tourism Manifesto, με στόχο να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρώπη και εναρμονισμένοι κανόνες κατά τη χρήση του πιστοποιητικού.

Η European Tourism Manifesto, η οποία αποτελείται από 70 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς ταξιδιών και τουρισμού χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση της χρήσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της Ε.Ε. (EUDCC) για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως το EUDCC αποτελεί μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας, καθώς είναι το μόνο πιστοποιητικό Covid που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το EUDCC έχει αποκτήσει αυξανόμενη σημασία παγκοσμίως και διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διευκόλυνση των ασφαλών διεθνών ταξιδιών και της οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2022, 35 χώρες και προορισμοί εκτός Ε.Ε. ήταν συνδεδεμένα με το EUDCC, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και άλλες στο μέλλον.

“Ενώ βλέπουμε να αίρονται οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στα περισσότερα κράτη-μέλη και εξετάζουμε την ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ο ρόλος του EUDCC παραμένει κρίσιμος για να καταστεί δυνατή η σταδιακή αποκατάσταση των αφίξεων του έξω-ευρωπαϊκού τουρισμού. Πιστεύουμε ότι απαιτείται μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την εκπλήρωση και την ενίσχυση του ρόλου του EUDCC ως μιας από τις βασικές ψηφιακές λύσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας και του de facto παγκόσμιου προτύπου”, επισημαίνει η Συμμαχία.

“Ο ισχύων κανονισμός EUDCC και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν καλύπτουν τα περισσότερα από τα εμβόλια που χορηγούνται, επί του παρόντος, σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης σε κατάλογο επείγουσας χρήσης του ΠΟΥ. Πολλά από αυτά τα εμβόλια δεν έχουν υποβάλει αίτηση (και είναι απίθανο να το πράξουν στο μέλλον) για άδεια κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή σε αρμόδια αρχή κράτους-μέλους, απλώς και μόνο επειδή οι κατασκευαστές δεν προτίθενται να διαθέσουν τα εμβόλια αυτά στην αγορά της Ε.Ε.. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια εμβόλια που χορηγούνται σε όλη την Ε.Ε. και απαριθμούνται από τον κανονισμό διατίθενται με διαφορετική εμπορική ονομασία σε άλλες χώρες και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του EUDCC. Αυτό ισχύει, επίσης, για ορισμένα από τα εμβόλια που η Ε.Ε. συμβάλλει στην παροχή τους στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX.

Το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος κανονισμού και η προτεινόμενη τροποποίησή του δημιουργεί επίσης ανισότητες μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. όσον αφορά τα εμβόλια. Ορισμένα κράτη-μέλη χορηγούν, ήδη, στους πολίτες τους εμβόλια που δεν αναφέρονται στον κανονισμό”, επισημαίνει.

Σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την έκδοση του EUDCC, η Συμμαχία, προτείνει να προσαρμοστεί ο κανονισμός ώστε να συμπεριλάβει όλα τα εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης στον κατάλογο επείγουσας χρήσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, τα άτομα που επέλεξαν ένα εμβόλιο το οποίο, επί του παρόντος, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΕΜΑ ή του ΠΟΥ, σύμφωνα με τη Συμμαχία, θα πρέπει να εξακολουθούν να διαθέτουν πλήρως αποδεκτό EUDCC, εάν επιλέξουν να λάβουν αναμνηστικό εμβολιασμό με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ ή τον ΕΜΑ.

“Στο μέλλον, δεν αποκλείεται η επιδημιολογική κατάσταση να επιδεινωθεί και τα κράτη μέλη να επαναλάβουν τη χρήση του EUDCC ή ορισμένων από τα συστατικά του για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μουσεία, αίθουσες συναυλιών, εκθεσιακά κέντρα και άλλους χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό οι εθνικοί κανόνες να αντικατοπτρίζουν τις συνοριακές και ταξιδιωτικές απαιτήσεις και να εφαρμόζεται με συνέπεια το EUDCC, ιδίως όσον αφορά τους κανόνες για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες κάτω των 18 ετών. Συνιστάται στα κράτη μέλη να αποδέχονται σε εθνικό επίπεδο όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που γίνονται δεκτά στα σύνορα. Αυτό θα στηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της Ε.Ε. και θα προσφέρει ασφάλεια στους ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε..”, επισημαίνει.

Επιπλέον, το EUDCC, σύμφωνα με τη Συμμαχία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, όπως η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα. Η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός έχει φθάσει σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο μετάδοσης που δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Εδώ ο πλήρης κατάλογος των τροπολογιών που προτείνει η Συμμαχία.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *