Photo by Pavel Danilyuk on Pexels

Expedia: Περί τις 18 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους για διακοπές οι Γερμανοί | Η έλλειψη προσωπικού το μεγαλύτερο εμπόδιο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη και μετά την πανδημία, οι Γερμανοί εξακολουθούν να αισθάνονται έλλειψη διακοπών, με το 70% να θεωρεί ότι ο χρόνος ξεκούρασης είναι ανεπαρκής, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της Expedia.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο “Vacation Deprivation”, η οποία εξετάζει κάθε χρόνο τις συνήθειες διακοπών των εργαζομένων παγκοσμίως, οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν κατά μέσο όρο 28,3 ημέρες διακοπών στη διάθεσή τους κάθε χρόνο. Όμως ο καθαρός χρόνος που απομένει για διακοπές είναι σημαντικά λιγότερος.

Ένας στους δέκα εργαζόμενους στη Γερμανία έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, ώστε κάποιες ημέρες διακοπών απλά δεν μπορούν να ληφθούν. Τέσσερις ημέρες άδειας παρέμειναν αχρησιμοποίητες, κατά μέσο όρο, στη Γερμανία το 2022. Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν υπήρξε σημαντική απόκλιση μεταξύ του αριθμού των ημερών άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος και του αριθμού των ημερών που χρησιμοποιήθηκαν.

Η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει τον προγραμματισμό των διακοπών

Το 56% των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα της Expedia επιβεβαιώνουν ότι ο προγραμματισμός των διακοπών αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση, κυρίως λόγω της τρέχουσας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Το 20% αισθάνεται ότι ο χώρος εργασίας τους είναι υποστελεχωμένος, το 26% κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού στον κλάδο στον οποίο εργάζεται.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ταξιδιών διακοπών τείνει επίσης να γίνει μεγαλύτερο: ενώ στην περσινή μελέτη δήλωσε ότι κάνει διακοπές το πολύ κάθε έξι μήνες το 30%, στην τρέχουσα μελέτη το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 41%.

Κατά μέσο όρο, 5,6 ημέρες -δηλαδή λίγο λιγότερο από το 20% της μέσης ετήσιας άδειας – διατίθενται για ιδιωτικά ραντεβού, διάφορα καθήκοντα και εργασίες, όπως η φροντίδα συγγενών, οι επισκέψεις σε γιατρούς ή η ανέγερση ενός σπιτιού. Όσον αφορά τους γονείς, το 58% χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις από τις ημέρες της άδειάς τους για τη φροντίδα των παιδιών σε περίπτωση ασθένειας ή κλεισίματος των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Οι υπόλοιπες 18,3 ημέρες διακοπών κατά μέσο όρο αξιοποιούνται κυρίως από τους Γερμανούς εργαζόμενους για ταξίδια διακοπών. Σύμφωνα με την έρευνα της Expedia, μόνο το 24% πέρασε τις τελευταίες διακοπές του “στο μπαλκόνι”. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα ταξίδεψαν, το 29% μάλιστα διεθνώς.

“Στην έρευνά μας, το 78% δηλώνει ότι έχει γενικά πιο θετική στάση απέναντι στη δουλειά του μετά από ένα ταξίδι διακοπών και το 77% αισθάνεται πιο δραστήριο”, είπε η εκπρόσωπος της Expedia Susanne Dopp.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την τετραήμερη εργασία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 62% των εργαζομένων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αλλάξει δουλειά αν είχε την προοπτική περισσότερων ελεύθερων ημερών. Για τους εργοδότες που αναζητούν νέους υπαλλήλους, η τετραήμερη εργασία θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους στη Γερμανία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο χρόνου εργασίας. Το 24% θα χρησιμοποιούσε τον χρόνο που θα κέρδιζε έτσι για περαιτέρω ταξίδια διακοπών και το 35% θα πραγματοποιούσε τα ιδιωτικά του ραντεβού τις πρόσθετες ελεύθερες ημέρες προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τις ημέρες διακοπών του για χαλάρωση και απαλλαγή από την καθημερινή, εργασιακή ρουτίνα.

Πρόκληση ο προγραμματισμός διακοπών

Η επιθυμία για ταξίδια διακοπών παραμένει ισχυρή, καθώς μόνο το 9% των εργαζομένων στη Γερμανία δηλώνει στην έρευνα της Expedia ότι σχεδιάζει να κάνει λιγότερες διακοπές φέτος λόγω της οικονομικής κατάστασης. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα (82%) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το ίδιο ή και περισσότερα ταξίδια από πέρυσι.

Ωστόσο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) δεν αισθάνονται ότι μπορούν να καταβάλουν την προσπάθεια που απαιτείται για την έρευνα και τον προγραμματισμό διακοπών και το 56% αισθάνεται επιπλέον άγχος από την πίεση να βρει μια καλή προσφορά.

Η έρευνα διεξήχθη από την Northstar Research Partners για λογαριασμό της Expedia, το διάστημα από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2023, σε δείγμα 14.527 ανθρώπων σε 16 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό. Από τη Γερμανία συμμετείχαν 1.002 ενήλικες.

Tagged

1 σχόλιο στο “Expedia: Περί τις 18 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους για διακοπές οι Γερμανοί | Η έλλειψη προσωπικού το μεγαλύτερο εμπόδιο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *