Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΦΟΡΕΙΣ

“Νωρίς σήμερα το πρωί, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Για άλλη μια φορά, αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά στην καρδιά της Ευρώπης πεθαίνουν ή φοβούνται για τη ζωή τους. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη αυτή επίθεση και τα κυνικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να τη δικαιολογήσουν”, αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και συνεχίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι εκείνος που ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Στις σκοτεινές αυτές στιγμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λαός της στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επιθετική ενέργεια της ρωσικής ηγεσίας κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Στο στόχαστρο της Ρωσίας δεν έχει μπει μόνη η περιοχή του Ντονμπάς, στο στόχαστρο δεν έχει μπει μόνο η Ουκρανία. Στο στόχαστρο έχει μπει η σταθερότητα της Ευρώπης και ολόκληρη η διεθνής τάξη ειρήνης. Θα καλέσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν να λογοδοτήσει για αυτό.

Εντός της ημέρας θα υποβάλουμε στους Ευρωπαίους ηγέτες μια δέσμη μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων προς έγκριση. Με τη δέσμη αυτή, θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε τεχνολογίες και αγορές καίριας σημασίας για τη Ρωσία. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Επιπρόσθετα, θα παγώσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Όπως και στην πρώτη δέσμη κυρώσεων, είμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους και τους συμμάχους μας: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και άλλους, όπως την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι κυρώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να πλήξουν σφοδρά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και την ικανότητά του να χρηματοδοτεί πολεμικές επιχειρήσεις.

Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια Ρώσοι δεν επιθυμούν τον πόλεμο. Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω στην εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στην προσπάθειά του αυτή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ρωσικού λαού. Απευθύνω έκκληση στη Ρωσία να θέσει τέλος στη βία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος. Δεν θα αφήσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν να ποδοπατήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει εξασφαλίσει στην Ευρώπη δεκαετίες ειρήνης και σταθερότητας. Δεν θα επιτρέψουμε στον Πρόεδρο Πούτιν να αντικαταστήσει το κράτος δικαίου με τον δίκαιο του ισχυρότερου και τη σκληρότητα. Δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα και την αντοχή των δημοκρατιών μας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι κοινωνίες και οι συμμαχίες που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ελευθερία είναι ανθεκτικές και επιτυχημένες. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι αυταρχικοί ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Η Ουκρανία θα υπερισχύσει.

O Τζουζέπ Μπορέλ

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μείζων πυρηνική δύναμη επιτέθηκε κατά γειτονικής της χώρας και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να τη βοηθήσει, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τζουζέπ Μπορέλ.

Και συνεχίζει ο κ. Μπορέλ: “Δεν πρόκειται μόνο για την πιο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για παραβίαση βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [Σαρλ] Μισέλ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει απόψε. Θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για την έγκριση της ισχυρότερης δέσμης μέτρων και της αυστηρότερης δέσμης κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα επικοινωνήσω με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απευθύνει αυστηρή και ενωμένη έκκληση να σταματήσει αμέσως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και η ρωσική ηγεσία να αντιμετωπίσει πρωτοφανή απομόνωση.

Δεν είναι θέμα συνασπισμών, αλλά διπλωματικών παιχνιδιών εξουσίας. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αφορά το μέλλον της παγκόσμιάς μας κοινότητας.

Θα είμαστε ενωμένοι με τους διατλαντικούς εταίρους μας και με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την υπεράσπιση αυτής της θέσης. Ενωμένοι, λέμε όχι στη βία και στην καταστροφή ως μέσο αποκόμισης πολιτικών οφελών.

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα εθνών στον κόσμο. Και αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμά κανείς. Άμεσα θα σχεδιάσουμε επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση.

Επίσης θα δραστηριοποιηθούμε για τη στήριξη επιχειρήσεων εκκένωσης, και για το προσωπικό μας, στις περιοχές που πλήττονται από τη ρωσική επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους διατλαντικούς και τους ομονοούντες εταίρους της, έχει καταβάλει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφάλειας που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες αυτές και, αντ’ αυτού, επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πρόεδρος [της Ρωσίας, Βλαντιμίρ] Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την άσκοπη επίθεση. Σήμερα, οι σκέψεις μας πάνε στον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε δίπλα του”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *