photo EC
Φωτό: EC

Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανταλλαγή δεδομένων στην βραχυχρόνια μίσθωση | Σε ένα σημείο οι πλατφόρμες θα στέλνουν τα δεδομένα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε νέους κανόνες για τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές και η ισπανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τη συλλογή και την κοινή χρήση δεδομένων που αφορούν τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων (STR) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση μιας διαφανούς και υπεύθυνης οικονομίας των πλατφορμών στην ΕΕ και στην ενημέρωση για αποτελεσματικές τοπικές πολιτικές.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η εισηγήτρια, Ολλανδή ευρωβουλευτής, Kim Van Sparrentak, δήλωσε: “Οι πόλεις παλεύουν με την έκρηξη των παράνομων ενοικιάσεων διακοπών. Αυτό θέτει υπό πίεση τη βιωσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τώρα, οι πλατφόρμες ενοικίασης αρνούνταν να μοιραστούν δεδομένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβολή των τοπικών κανονισμών. Ευτυχώς, αυτός ο νόμος βάζει τέλος σε αυτό και επιστρέφει περισσότερο έλεγχο στις πόλεις. Αποδεικνύουμε ότι δεν είναι οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, αλλά οι ίδιες οι πόλεις που καθορίζουν τους κανόνες”.

Τα συμφωνηθέντα μέτρα

Απλούστερη καταχώριση: Το συμφωνηθέν κείμενο θεσπίζει μια δωρεάν (ή με ανάλογο κόστος) ηλεκτρονική διαδικασία καταχώρισης για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις χώρες της ΕΕ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι οικοδεσπότες θα λαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής που θα τους επιτρέπει να νοικιάζουν το ακίνητό τους. Οι αρμόδιες αρχές θα γνωρίζουν την ταυτότητα του οικοδεσπότη και θα μπορούν να εξακριβώνουν τα στοιχεία του.

Ασφαλέστερες υπηρεσίες ενοικίασης: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Booking.com, Expedia Group/Vrbo και TripAdvisor, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο αριθμός εγγραφής του οικοδεσπότη επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν το ακίνητο στην καταχώριση και ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι αξιόπιστες και πλήρεις. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν “εύλογες προσπάθειες” για τη διενέργεια τυχαίων ελέγχων των πληροφοριών αυτών. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αναστείλουν τους αριθμούς εγγραφής, να ζητήσουν από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν τις παράνομες καταχωρίσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε μη συμμορφούμενες πλατφόρμες ή οικοδεσπότες.

Διαβίβαση δεδομένων: Τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου για τη λήψη δεδομένων από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα του κεντρικού υπολογιστή (π.χ. συγκεκριμένη διεύθυνση, αντίστοιχος αριθμός εγγραφής, διεύθυνση URL της καταχώρισης) σε μηνιαία βάση. Δημιουργείται έτσι ένα λιγότερο επαχθές καθεστώς για τις πολύ μικρές και μικρές πλατφόρμες με μέσο όρο 4.250 καταχωρίσεις ή λιγότερο. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και θα επιτρέπουν στις δημόσιες αρχές να αξιολογούν καλύτερα την κατάσταση και να βελτιώνουν τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες στην περιοχή τους.

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προτού μετατραπεί σε νόμο. Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να προσαρμόσουν τα συστήματα εγγραφής και να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή πληροφορικής.

Η Airbnb χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο Nathan Blecharczyk, συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb, χαρακτήρισε τους κανόνες σε όλη την ΕΕ “μια στιγμή ορόσημο για την Airbnb και τον κλάδο μας”.

Είπε: «Οι νέοι κανόνες θα χρησιμεύσουν ως παγκόσμιο παράδειγμα του τρόπου ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θα παρέχουν σαφείς οδηγίες στις πλατφόρμες και τις αρχές για σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κοινής χρήσης δεδομένων και της εφαρμογής τοπικών κανόνων για όλους. Με σαφείς κανόνες, προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε τη δουλειά μας με πόλεις και κυβερνήσεις για την προστασία της στέγασης, την υποστήριξη των οικογενειών που φιλοξενούν και συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο τουριστικό μέλλον για την Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε καλοί συνεργάτες και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις συνεργασίες μας”.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, δήλωσε, από την πλευρά του: “Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί σημαντικό μέρος του τουριστικού οικοσυστήματος, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων. Η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να διαχειρίζονται τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με αποτελεσματικό και αναλογικό τρόπο. Θα στηριχθεί επίσης στην πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και θα διασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, θα μοιράζονται δεδομένα και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των παράνομων καταχωρίσεων”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *