©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ForwardKeys: “Πέταξαν” τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι | Η χώρα στο Top 10 των χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις προγραμματισμένες κρατήσεις πτήσεων | ΠΙΝΑΚΕΣ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα αεροπορικά ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και με το 2019 περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ForwardKeys, η κορυφαία εταιρία ταξιδιωτικών αναλύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε διψήφιο ποσοστό 11% ήταν η άνοδος που παρουσίασε η χώρα μας έναντι του 2022 και 6% έναντι του 2019.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, οι κρατήσεις πτήσεων παγκοσμίως για το καλοκαίρι (1η Ιουλίου – 31 Αυγούστου) ήταν 23% κάτω από τα προ της πανδημίας (2019) επίπεδα και 31% πάνω από τα περσινά.

Στην κατάταξη των πιο επισκέψιμων χωρών με βάση το μερίδιο των προγραμματισμένων αεροπορικών κρατήσεων, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με σημαντική διαφορά, προσελκύοντας το 11% του συνόλου των διεθνών επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι (1η Ιουλίου – 31 Αυγούστου). Ακολούθησαν η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν και στα εξερχόμενα ταξίδια, με μερίδιο 18% στις κρατήσεις προγραμματισμένων πτήσεων. Ακολουθούσαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Κορυφαίες οι επιδόσεις των κλασικών παραθαλάσσιων προορισμών 

Εξετάζοντας τους προορισμούς που είχαν καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με το 2019, στη λίστα κυριαρχούν οι χώρες που φημίζονται για τις παραλίες και τα ζεστά τους νερά. Οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί ξεπέρασαν στο σύνολό τους τα επίπεδα του 2019 και στην πλειοψηφία τους παρουσίασαν ισχυρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Κόστα Ρίκα, με 19% αύξηση σε σχέση με το 2019 και 15% αύξηση σε σχέση με το 2022. Ακολούθησαν η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Τανζανία, οι Μπαχάμες και το Μεξικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα ταξίδια αναψυχής σε παραθαλάσσιους προορισμούς αποδείχθηκαν τα πιο ανθεκτικά, με πολλές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό στην Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού να εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και οι προσπάθειές τους σίγουρα απέδωσαν καρπούς. Το ίδιο ίσχυσε και για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για τις περισσότερες χώρες, τα ταξίδια αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά διψήφιο ποσοστό, αλλά ο όγκος δεν έχει ακόμη φθάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Μια πιο προσεκτική ματιά στις παραδοσιακά μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο αποκαλύπτει τον αποσπασματικό χαρακτήρα της ανάκαμψης. Οι ΗΠΑ, με 17% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, είχαν μόλις 1% μείωση σε σχέση με τον όγκο του 2019. Ωστόσο, άλλες παραδοσιακά μεγάλες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών εμφάνισαν χαμηλές επιδόσεις με τη Γερμανία να καταγράφει πτώση 21% σε σχέση με το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο πτώση 20%, η Γαλλία πτώση 17%, η Νότια Κορέα 28%, η Κίνα 67%, η Ιαπωνία 53% και η Ιταλία 24% πτώση.

Σε… φάση αναθέρμανσης η Άπω Ανατολή 

Εντυπωσιακές είναι επίσης οι διαφορές στον όγκο των ταξιδιών σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες αποκαλύπτουν πόσο πολύ η Άπω Ανατολή ήταν ακόμη σε κατάσταση αποκλεισμού, αλλά τώρα αναζωογονείται, με τις τρεις ασιατικές χώρες στις δέκα πρώτες αγορές προέλευσης, δηλαδή τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, να παρουσιάζουν τουλάχιστον τριψήφιο ρυθμό αύξησης, σε σύγκριση με το 2022. Ενώ η κινεζική αγορά εξερχόμενων ταξιδιών παρουσίασε αργή ανάκαμψη, εντούτοις βρίσκεται στην 7η θέση χάρη στο τεράστιο μέγεθός της.

Περιορισμένος ο αντίκτυπος του καύσωνα

Ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το ξέσπασμα πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Πορτογαλία είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις τηλεοπτικές οθόνες, είχαν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στον τουρισμό. Μια σειρά ακυρώσεων επηρέασε τη Ρόδο, αλλά οι κρατήσεις πτήσεων ανέκαμψαν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ενώ οι κρατήσεις για τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία ήταν 16% και 17% πίσω από το 2019, επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις στην αγορά των καθυστερημένων κρατήσεων, πιθανώς επηρεασμένες από τον καύσωνα.

Σε δηλώσεις του ο Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys, είπε: “Κοιτάζοντας μπροστά στο 4ο τρίμηνο και περαιτέρω μέχρι το 2024, είμαι όλο και πιο αισιόδοξος. Αυτή τη στιγμή, οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους είναι μόλις 4% χαμηλότερες από το 2019 και για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 είναι 3% υψηλότερες. Η παγκόσμια περιοχή που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες υποσχέσεις για το 4ο τρίμηνο είναι η Μέση Ανατολή, στην οποία οι κρατήσεις πτήσεων είναι 37% μπροστά από το 2019. Ακολουθεί η Κεντρική Αμερική με αύξηση 33% και η Καραϊβική με 24%”.

Tagged

1 σχόλιο στο “ForwardKeys: “Πέταξαν” τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι | Η χώρα στο Top 10 των χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις προγραμματισμένες κρατήσεις πτήσεων | ΠΙΝΑΚΕΣ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *