Phot by Pixabay on Pexels

GlobalData: Μεγαλύτερος ο ρόλος του IoT στον τουρισμό τη μετα-πανδημική περίοδο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αξιόλογο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, κατά τη διάρκεια της μετα-πανδημικής περιόδου, σύμφωνα με την κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης, GlobalData, βοηθώντας αφενός τους ταξιδιώτες να περιορίσουν την ανησυχία τους σχετικά με την προσωπική τους υγεία, και, αφετέρου, τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να συλλέγουν πληθώρα, χρήσιμων δεδομένων.

Η τελευταία θεματική έκθεση της GlobalData, “IoT in Travel & Tourism”, αναφέρει ότι οι φορητές συσκευές τεχνολογίας στα αεροδρόμια και σε άλλους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς, μπορούν να επιτρέψουν στους ταξιδιώτες να εφαρμόζουν σωστές διαδικασίες κοινωνικής απόστασης και να τηρούν τις οδηγίες για τη διασφάλιση της υγείας απέναντι στον Covid, κάνοντάς τους να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Ο Ralph Hollister, ταξιδιωτικός και τουριστικός αναλυτής στην GlobalData, σχολιάζει: “Οι συνδεδεμένες εφαρμογές μπορούν να κάνουν τις τουριστικές ροές ασφαλέστερες σε μια ‘έξυπνη’ πόλη ή προορισμό, παρέχοντας προειδοποιήσεις, σε πραγματικό χρόνο, για το πλήθος. Αυτές οι προειδοποιήσεις μπορούν να σταλούν στην κινητή συσκευή ενός ταξιδιώτη μέσω τεχνολογίας beacon, συμβουλεύοντάς τον να ακολουθήσει μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πόλη”.

Οι συνδεδεμένες εφαρμογές μπορούν, επίσης, να διευκολύνουν τις ανησυχίες σε ιδιωτικές περιοχές. Για παράδειγμα, η τεχνολογία “Connected Room”, του Hilton, επιτρέπει στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή “Hilton Honors”, για να διαχειρίζονται τα περισσότερα πράγματα που θα έπρεπε παραδοσιακά να κάνουν χειροκίνητα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Από τον έλεγχο της θερμοκρασίας και του φωτισμού μέχρι το άνοιγμα της τηλεόρασης και την κάλυψη των παραθύρων, η τεχνολογία IoT επιτρέπει στους επισκέπτες να περιορίσουν τις φορές που πρέπει να αγγίζουν επιφάνειες, που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.

“Ο Covid-19 έχει αποδεκατίσει τα ταξίδια και τον τουρισμό. Ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο ο τομέας αργεί να ανακάμψει είναι οι συνεχιζόμενοι φόβοι για την υγεία και την ασφάλεια μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι ενισχύονται από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την GlobalData, το 85% των καταναλωτών εξακολουθούν να είναι ‘εξαιρετικά’, ‘αρκετά’ ή ‘ελαφρώς’ ανήσυχοι για την υγεία τους ,λόγω της πανδημίας”, προσθέτει ο Hollister.

Εσωτερικά, οι λειτουργικές και επιχειρηματικές δαπάνες μπορούν να εξορθολογιστούν με τη χρήση της τεχνολογίας IoT, σύμφωνα με την GlobalData. Η συλλογή δεδομένων από αισθητήρες IoT θα μπορούσε να επιτρέψει στα τουριστικά θέρετρα να αναλύσουν εάν, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι κατανέμονται ομοιόμορφα σε ένα θεματικό πάρκο, μειώνοντας την πιθανότητα ορισμένοι εργαζόμενοι να είναι υπερβολικά απασχολημένοι, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την οργανωτική δέσμευση. Αυτό το εσωτερικό όφελος δημιουργεί, επίσης, ένα εξωτερικό πλεονέκτημα, καθώς οι πελάτες θα λάβουν ταχύτερη εξυπηρέτηση. Επιπλέον, το IoT μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, παρακολουθώντας και βελτιστοποιώντας τη θερμοκρασία, τον φωτισμό και τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Εξωτερικά, το IoT, σύμφωνα με την GlobalData, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών για τους πελάτες με δύο βασικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι οι ταξιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν περισσότερες συσκευές ή υπηρεσίες μέσω μιας κεντρικής συσκευής, όπως μια εφαρμογή tablet ή κινητής τηλεφωνίας. Ο δεύτερος, από εταιρίες που αποθηκεύουν δεδομένα, που συλλέγονται από συσκευές, με δυνατότητα IoT, να δημιουργήσουν στοχευμένες εξατομικευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ.

“Με το 82% των στελεχών στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού να αναμένουν βελτιώσεις στην αποδοτικότητα, τα επόμενα χρόνια, όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία IoT, σε συνδυασμό με την ικανότητα που διαθέτει η τεχνολογία να κάνει τις ταξιδιωτικές εμπειρίες πιο ασφαλείς απέναντι στον Covid, ο ρόλος του IoT στον τουρισμό πρόκειται να αυξηθεί”, καταλήγει ο Hollister.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *