money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γυρίζουν… πλάτη στα ταξίδια οι Ρώσοι | Τα 75% λέει όχι, εάν πρέπει να χρησιμοποιήσει κωδικούς QR

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε ποσοστό 75% οι Ρώσοι τουρίστες εμφανίζονται έτοιμοι να ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν πως θα αρνηθούν να αγοράσουν αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια, εάν αυτό απαιτεί κωδικό QR και δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα επίδειξης αρνητικού τεστ PCR.

Αυτό προκύπτει σε διαδικτυακή έρευνας που απευθύνεται σε τουρίστες στον ιστότοπο της Ένωσης Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων (ATOR), με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 2.730 ατόμων σε λιγότερο από μία ημέρα.

Οι τουρίστες ρωτήθηκαν πώς θα συμπεριφερθούν εάν τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις που εισήχθησαν στην Κρατική Δούμα, με βάση τις οποίες, η επιβίβαση σε εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, καθώς και το check in στα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να διεξαχθούν με τον κωδικό QR των εμβολιασμένων ταξιδιωτών ή όσων έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και τα αποτελέσματα των τεστ PCR δεν θα γίνονται δεκτά, με τις απαντήσεις να διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Μόνο το 4% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν ή να λάβουν ενισχυτική δόση του εμβολίου για να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Σε ποσοστό 12% δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα, καθώς εμβολιάστηκαν πρόσφατα ή ανάρρωσαν και, πιθανώς, η ισχύς του πιστοποιητικού τους τους επιτρέπει να προγραμματίσουν ταξίδια το 2022.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία -το 74% των ερωτηθέντων στην έρευνα ATOR- επέλεξε την απάντηση: “Γενικά θα αρνηθώ να αγοράσω διακοπές/εισιτήριο υπό τέτοιες συνθήκες”.
  • Το υπόλοιπο 10% θα προτιμούσε να αναβάλει τα ταξιδιωτικά του σχέδια μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή “μέχρι να ακυρωθούν οι κωδικοί QR”

Σύμφωνα με την ATOR, οι τουρίστες που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στις μεταφορές και κατά το check in σε ξενοδοχεία τάχθηκαν υπέρ της οργάνωσης διακοπών χωρίς κωδικούς QR.

Οι αναλυτές της ATOR, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τονίζουν ότι το θέμα της εισαγωγής κωδικών QR είναι πολύ σοβαρό για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών τουριστών. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανώς, η υψηλή απήχηση του θέματος και η έντονα αρνητική στάση σημαντικού μέρους των πολιτών, εξηγεί το υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων που είναι πλέον έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις διακοπές τους λόγω των προγραμματισμένων περιορισμών.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των ανθρώπων που αρνούνται να κάνουν διακοπές λόγω αδυναμίας παροχής τεστ PCR αντί κωδικού QR, μπορεί να είναι χαμηλότερο, τονίζουν οι αναλυτές της ATOR. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που δεν θα πάνε πουθενά υπό τις νέες συνθήκες (εάν εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί), σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι πολύ σημαντικός.

Ειδικότερα, η μείωση της εγχώριας τουριστικής ροής το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, ανάλογα με το τμήμα και το είδος των ταξιδιών, μπορεί να είναι από 35 έως 50%, και ο εξερχόμενος τουρισμός μπορεί να παρουσιάσει πτώση έως και 30% σε προορισμούς μαζικού τουρισμού των Ρώσων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *