H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ
Ζωτικό στοιχείο της βιώσιμης ανάκαμψης του Τουρισμού στη μεταπανδημική εποχή αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό υποστήριξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της έκθεσης WTM του Λονδίνου, με τη συμμετοχή υπουργών Τουρισμού από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και τουριστικών φορέων.

“Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει λύση για την κλιματική κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Zurab Pololikashvili, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει ο τουρισμός να γίνει και πάλι ένας ελκυστικός τομέας για εργασία και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. “Οι νέοι με κίνητρα είναι το κλειδί για την επιτυχία του τουρισμού”, υπογράμμισε ο κ. Pololikashvili.

“Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τον τουρισμό ως εργοδότη: κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεγάλος αριθμός εργαζομένων εγκατέλειψαν τον τουρισμό και δεν επέστρεψαν όλοι”, είπε, προσθέτοντας ότι “ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει επεκτείνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, συνεργαζόμενος με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα με 20.000 φοιτητές σε 190 χώρες”.

Στη σύνοδο, η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας τους, αλλά τόνισαν πώς η εκπαίδευση του τουριστικού προσωπικού και η ενθάρρυνση των επιχειρηματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τονώσουν τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες, βοηθώντας τις να γίνουν πιο ανθεκτικές.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προέτρεψε τους υπουργούς Τουρισμού να συνεργαστούν στενά με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία για να διασφαλίσουν ότι η “φωνή” του τομέα θα ακουστεί σωστά στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος και Πρόεδρος του WTTC, Julia Simpson, συμφώνησε ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι μια ευκαιρία να “επανεξεταστεί ο τομέας” κι ενθάρρυνε την πιο στενή συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

“Ο τομέας μας δημιουργεί μία στις 10 θέσεις εργασίας σε αυτόν τον πλανήτη και ένα στα 10 δολάρια”, είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επενδύσεις 800 δισ. στον τουρισμό στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Ahmed Al Khateeb, δήλωσε ότι το βασίλειο επενδύει 800 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 για να χτίσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και πόλεις, προσθέτοντας: “Είμαστε εστιασμένοι στον πλανήτη, τους ανθρώπους και τον τόπο. Διασφαλίζουμε ότι τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και τη χρήση της τεχνολογίας για να διευκολύνουμε το ταξίδι των επισκεπτών”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, επομένως απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο κατάρτισης.

“Η Σαουδική Αραβία θα εκπαιδεύει 100.000 ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια”, κατέληξε.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *