Photo by Proxyclick Visitor Management System on Unsplash

HVS: Το υψηλό κόστος δανεισμού τροχοπέδη στις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη | Στο -19% το 2023

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά πέρυσι, επιβραδύνοντας τις συναλλαγές και μειώνοντας τον όγκο κατά 19%, σε σχέση με το 2022, αποτελώντας το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό διαπίστωσε η έκθεση της HVS “European Hotel Transaction Report”, που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Hodges Ward Elliott, ευρωπαϊκό βραχίονα της HVS, που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών μεσιτείας ξενοδοχείων.

Ο όγκος των συναλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη έφτασε τα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με 388 ξενοδοχεία* να αλλάζουν χέρια (ελήφθησαν υπόψη μόνο συναλλαγές άνω των 7,5 εκατ. ευρώ) -και μια μέση τιμή ανά ξενοδοχείο 9% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, αν και σημαντικά υψηλότερη από τον όγκο των συναλλαγών τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με την ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για τις ξενοδοχειακές συναλλαγές, η οποία δημοσιεύεται πλέον για περισσότερα από 25 χρόνια, οι εταιρίες επενδύσεων ακινήτων ήταν οι πιο ενεργοί επενδυτές το 2023, αγοράζοντας και πουλώντας ξενοδοχειακά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά 28% χαμηλότερα από τη δραστηριότητα του προηγούμενου έτους.

Οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές ήταν οι δεύτεροι πιο ενεργοί, πραγματοποιώντας συναλλαγές ακινήτων αξίας 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022, ενώ οι επενδύσεις από εταιρίες ιδιωτικών συμμετοχών μειώθηκαν σημαντικά, καθώς εκποίησαν τα ξενοδοχειακά τους περιουσιακά στοιχεία και έγιναν οι μεγαλύτεροι “καθαροί” πωλητές, δημιουργώντας ένα τελικό αρνητικό ισοζύγιο ύψους 628 εκατ. ευρώ.

Οι κορυφαίες χώρες

Η Ισπανία και η Γαλλία σημείωσαν τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, αντιπροσωπεύοντας το 44% του συνολικού όγκου των επενδύσεων και υπογραμμίζοντας την ανανεωμένη εστίαση στις αγορές αναψυχής της νότιας Ευρώπης, εκτοπίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο από την πρώτη θέση.

Αξιοσημείωτη ήταν η πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε βασικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε περισσότερο σε περιουσιακά στοιχεία προστιθέμενης αξίας, που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις. Υπήρξαν επίσης λιγότερες επισφαλείς πωλήσεις από ό,τι περίμεναν πολλοί.

Ο όγκος των συναλλαγών σε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενος σε 7,3 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα -αύξηση 37%- και την Ισπανία να ακολουθεί με αύξηση 26% σε σχέση με το 2022.

Η Πορτογαλία, η Δανία και η Ελβετία σημείωσαν επίσης άνοδο της δραστηριότητας σε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Σουηδία κατέγραψαν πτώση του όγκου συναλλαγών.

Συνολικά, οι συναλλαγές χαρτοφυλακίου μειώθηκαν κατά 24% το 2023 με συνολικό όγκο 3,4 δισ. ευρώ. Η Ισπανία αποδείχθηκε η πιο δυναμική αγορά για τη δραστηριότητα χαρτοφυλακίου. Οι συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 74%, αν και οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από δύο ξενοδοχεία της Hoxton στο Λονδίνο, τον σκωτσέζικο ξενοδοχειακό όμιλο Crerar και δύο ξενοδοχεία της Warner Leisure.

Η έκθεση για τις συναλλαγές του 2023 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα του τρέχοντος κύκλου φαίνεται να έχουν περάσει, με τα επιτόκια να έχουν φαινομενικά φθάσει στο αποκορύφωμά τους. Οι ισχυρές επιδόσεις που ενισχύονται από την αύξηση των τιμών δωματίου σε πολλές αγορές υπενθυμίζουν ότι τα ξενοδοχεία είναι καλύτερα προστατευμένα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, επειδή μπορούν να επανατιμολογήσουν και να αυξήσουν τα έσοδα από τα δωμάτια.

“Το έτος χαρακτηρίστηκε από τον υψηλότερο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που προκάλεσε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τις εξαγορές και άνοδο του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων. Παρόλο που τα ξενοδοχεία ανακουφίστηκαν κάπως από τις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα της κερδοφορίας, το υψηλότερο κόστος δανεισμού οδήγησε σε άμβλυνση των αποδόσεων και επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας”, σχολίασε η Serena Yang, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης και συνεργάτιδα της HVS HWE.

“Το χρηματοδοτικό περιβάλλον θα είναι ο βασικός μοχλός για την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας καθώς προχωράμε μέσα στο 2024 και με τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους να τείνουν πιο θετικά και τον πληθωρισμό να μειώνεται, αναμένεται αύξηση των ξενοδοχειακών συναλλαγών”, δήλωσε ο Matthias Hecht, έτερος συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος συνεργάτης της HVS HWE.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *