Η ασιατική τουριστική “έκρηξη” θα συνεχιστεί και το 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διψήφια αύξηση στα ταξίδια για το εξωτερικό από την Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, καταγράφεται στα τελευταία στοιχεία του World Travel Monitor® της IPK που δημοσιεύει αποκλειστικά η ITB Berlin.

asian-tourists-5Οι Ασιάτες έχουν ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέχρι στιγμής φέτος, με αύξηση των ταξιδιών σε προορισμούς εντός της περιοχής που περιλαμβάνουν πολύ περισσότερες διακοπές στην παραλία. Μετά από μια διψήφια αύξηση στα διεθνή ταξίδια του τρέχοντος έτους, οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές για το 2017. Αυτά ήταν μερικά από τα αποτελέσματα του 24ου World Travel Monitor® Φόρουμ στην Πίζα της Ιταλίας (3-4 Νοεμβρίου).

Τα εξερχόμενα ταξίδια από Ασιάτες αυξήθηκαν κατά ένα δυναμικό 11% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Travel Monitor®. Υπήρξε μια πολύ ισχυρή αύξηση 14% στα ταξίδια σε προορισμούς στην Ασία, αλλά και μια υψηλή αύξηση 11% στα ταξίδια στην Αμερική. Αλλά ο αριθμός των ταξιδιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 1% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου το 2016.

asian-tourists-2Για άλλη μια φορά, η Κίνα ήταν η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, με 18% αύξηση των ταξιδιών στην αλλοδαπή (με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο). Επίσης, η Δημοκρατία της Κορέας πήγε πολύ καλά φέτος με 11% αύξηση των διεθνών ταξιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Travel Monitor®.

Οι διακοπές που αντιπροσωπεύουν ένα συντριπτικό 81% επί του συνόλου των ταξιδιών από Ασιάτες, αυξήθηκαν κατά 11% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016. Υπήρχε μια υγιής αύξηση 7% των διεθνών επιχειρηματικών ταξιδιών, και μια ισχυρή αύξηση 12% του αριθμού των επισκέψεων στην οικογένεια και τους φίλους (VFR) και άλλων ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό.

asian-tourists-3Οι Ασιάτες ξεκάθαρα προτιμούν περισσότερο ήλιο και διακοπές στην παραλία, που αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2016, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της World Travel Monitor®. Υπήρξε, επίσης, ικανοποιητική ανάπτυξη για εκδρομές στην εξοχή (15%) και εκδρομές στην πόλη (8%), αλλά ο αριθμός των τουριστικών διακοπών αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Ως αποτέλεσμα, η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε ελαφρώς σε περίπου 6 διανυκτερεύσεις και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2% (σε επίπεδα ευρώ).

Ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Travel & Logistics, Δρ Martin Buck, σχολίασε: “Η φετινή ασιατική έκρηξη του εξερχόμενου ταξιδιού, ιδιαίτερα από τους Κινέζους, είναι αξιοσημείωτη. Επιπλέον, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια σημαντική μακροπρόθεσμη τάση. Οι Ασιάτες αρχίζουν να πηγαίνουν σε λιγότερα ταξίδια για αξιοθέατα σε αρκετές χώρες. Αντί αυτών, πολλοί Ασιάτες ονειρεύονται χαλάρωση στον ήλιο και διακοπές στην παραλία. Με άλλα λόγια, σταδιακά γίνονται όλο και πιο «τυπικοί παραθεριστές», όπως στις δυτικές χώρες”.

asian-tourists-4Οι τάσεις αυτές αντικατοπτρίζονται επίσης στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη για πολλούς προορισμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό το τρέχον έτος. Η περιοχή ηγείται της παγκόσμιας εισερχόμενης ανάπτυξης, με αφίξεις διεθνών τουριστών (επισκέπτες διανυκτέρευσης) έως 9% μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO. Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση του 6% που είχε επιτευχθεί το 2015. Η Ασία “είναι η star του τρέχοντος έτους” μεταξύ των τουριστικών περιοχών του κόσμου, σχολίασε χαρακτηριστικά στο φόρουμ στην Πίζα ο Michel Julian, Τεχνικός Συντονιστής του Προγράμματος Τάσεων της Τουριστικής Αγοράς του UNWTO.

Όλες οι τέσσερις επιμέρους περιοχές είχαν μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη, με επικεφαλής την Ωκεανία (+10%). Ακολούθησαν με ελάχιστα μικρότερα ποσοστά η Βόρεια-Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (+9% αμφότερες) και η Νότια Ασία (+8%). Πολλοί προορισμοί σημείωσαν διψήφια αύξηση, με πρώτους, το Βιετνάμ (+36%), τη Δημοκρατία της Κορέας (+34%), την Ιαπωνία (+24%) και τη Σρι Λάνκα (+15%).

asian-touristsΜε βάση αυτό το πολύ θετικό υπόβαθρο, οι προοπτικές για το εξερχόμενο ταξίδι της Ασίας παραμένουν καλές. Η IPK International προβλέπει μια αύξηση της τάξεως του 6% στα ασιατικά ταξίδια στο εξωτερικό το 2017.

Κατά το ετήσιο World Travel Monitor® Φόρουμ στην Πίζα, που ξεκίνησε έπειτα από πρόσκληση των συμβούλων της IPK International με τη χορηγία της έκθεσης ΙΤΒ Βερολίνου, περίπου 50 εμπειρογνώμονες του τουρισμού και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία και τις τρέχουσες τάσεις στο διεθνή τουρισμό.

itb-logoΠαράλληλα με ειδικές αξιολογήσεις από το World Travel Monitor® της IPK International, η έκθεση ΙΤΒ Βερολίνου θα δημοσιεύσει περαιτέρω βασικά στοιχεία από το World Travel Monitor® ως μέρος του «ITB World Travel Trends Report 2016/17» στις αρχές Δεκεμβρίου. Η «ITB World Travel Trends Report» βασίζεται στα τελευταία αποτελέσματα και τις παρουσιάσεις στο World Travel Monitor® Φόρουμ. Τα ετήσια αποτελέσματα του World Travel Monitor®, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη σχετικά με την παγκόσμια ταξιδιωτική συμπεριφορά, θα παρουσιαστούν από την IPK International κατά την Ημέρα ITB Future στο Συνέδριο ΙΤΒ του Βερολίνου.

Η πρώτη έκθεση ΙΤΒ στην Κίνα θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, 10-12 Μαίου 2017, στο Shanghai World Expo Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο. Η ITB Κίνας είναι μια τριήμερη επιχειρηματική έκθεση που εστιάζεται αποκλειστικά στην κινεζική τουριστική βιομηχανία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *