KSD_COPYRIGHT
money tourism photo

Η οβιδιακή μεταμόρφωση του mr WTO

ΓΝΩΜΗ

Ο Πόπλιος Οβίδιος Νάσων, γνωστός ως Οβίδιος, ήταν Ρωμαίος ποιητής, που έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Οκταβιανού Αύγουστου. Είναι περισσότερο γνωστός από τις Μεταμορφώσεις, μίας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης για τις μεταμορφώσεις των ανθρώπινων όντων από το χάος έως την αποθέωση του Καίσαρα, αποτελεί μια τεράστια πινακοθήκη μυθικών παραδόσεων.
Στο έργο αυτό που αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο του ποιητή, δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Λαμπρές εικόνες, γεμάτες φαντασία, δείχνουν ότι ο ποιητής γνωρίζει πράγματι να αποδίδει θαυμαστά την ψυχική κατάσταση του πανικού και της κατάπληξης των όντων που μεταμορφώνονται τη στιγμή κατά την οποία μεταβάλλονται σταδιακά σε φυτό, ζώο ή πέτρα, ενώ το πνεύμα διατηρεί καθαρά ανθρώπινα συναισθήματα.

Δεν γνωρίζω ομολογώ, αν ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai, έχει εντρυφήσει στο έργο του Οβίδιου και ειδικά στις Μεταμορφώσεις, αλλά η 180 μοιρών στροφή που έκανε στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, αναφορικά με την φορολόγηση του Τουρισμού, είναι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Ο πάντα ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού Τουρισμού γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, στις 22 Οκτωβρίου 2014,  έδινε συγχαρητήρια στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό Τουρισμό. Δήλωνε τότε χαρακτηριστικά:
“Από την πλευρά του ο κ. Taleb Rifai υπερθεμάτισε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κου Αντώνη Σαμαρά στην κατεύθυνση της στήριξης του τομέα του τουρισμού, όπως τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης visa, τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και γενικότερα στις τουριστικές υπηρεσίες καθώς και την υποστήριξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας.
«Όλα αυτά τα μέτρα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού ενώ παράλληλα στέλνουν ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την προστασία του εν λόγω τομέα», είπε ο κ. Ριφάι. Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο κ. Ριφάι υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας και της συνέχισης των ισχυουσών πολιτικών ως μέσο για τη διασφάλιση του ρόλου που θα συνεχίσει να έχει ο τουριστικός τομέας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού κλάδου”.”.
Ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τότε ο ΠΟΤ, αναφέρονταν και τα εξής:
“…During the meeting, also attended by the Minister of Tourism Olga Kefalogianni, Mr. Rifai commended Prime Minister Samaras on taking key steps to support the tourism sector, including simplifying visa procedures to encourage travel to Greece, reducing the Value Added Tax (VAT) on hotels and tourism services, and supporting the cruise industry. “These measures enhance the competitiveness of Greece’s tourism while sending a very strong political message of support to the sector” said Mr. Rifai.
On behalf of UNWTO, Mr Rifai underscored the importance of giving continuity to the current tourism policy as a means to ensure the sector continues to play a key role in the country’s economic growth and stability and committed to continue supporting Greece in advancing its tourism sector”.

Πέραν αυτών ο κ. Rifai δήλωνε επίσης την ίδια περίοδο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα από κοινού με τον γ.γ. του Οργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου Βίκτορ Τβίρκουμ και την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων για θέματα υπουργών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, “Η μεγάλη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία οφείλεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης με τη μείωση του ΦΠΑ και τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και του ιδιωτικού τομέα με την προβολή και όχι στις απώλειες άλλων προορισμών όπως για παράδειγμα της Βόρειας Αφρικής”.

Στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ο κ. Rifai την προηγούμνεη εβδομάδα, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με  την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είπε εν ολίγοις ότι οι φόροι δεν είναι κατ΄ανάγκη “κακοί” (sic) και ότι υπάρχουν τρόποι ελάφρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, άναφέροντας συγκεκριμένα την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και το νερού.
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, στη συνέντευξή του στην Χριστίνα Πουτέτση στο ΒΗΜΑ χθες αναφέρει: «Φυσικά και θα πρέπει να επιθυμούμε τη μείωση της φορολογίας στον τουρισμό. Αλλά δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε απλά “μειώστε τους φόρους”. Για πολλούς λόγους οι οποίοι είναι ξεκάθαροι και φανεροί. Υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν δαπάνες και υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις. Ετσι προτείνω μια άλλη συνταγή. Αντί να μειώνεις τη φορολογία οριζόντια, επιβραβεύοντας οποιονδήποτε, είτε κάνει καλή δουλειά είτε όχι, ας επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν το σωστό. Ας μετατρέψουμε αυτή τη δυσκολία σε ευκαιρία. Μια πρόκληση μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Για παράδειγμα, αυτό που προτείνω είναι, όσοι λειτουργούν και εφαρμόζουν ιδέες οι οποίες οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας ή νερού, αυτοί δηλαδή που λειτουργούν με αειφορία, μπορούν να επιβραβεύονται με μια έκπτωση στη δαπάνη ηλεκτρικού ή νερού ή να τους δοθούν άλλα κίνητρα. Ολοι είναι κερδισμένοι σε αυτό. Οταν καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια, το κράτος πληρώνει λιγότερα, εσύ πληρώνεις λιγότερα και παίρνεις και άλλα κίνητρα. Αλλά αν μειώσεις οριζόντια τους φόρους, κάποιοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν”.
Και εδώ λοιπόν “μαζεύει” αυτό που είπε λίγες ημέρες πριν στην συνέντευξη Τύπου, καθώς από γενικευμένη μείωση τιμολογίων στα ξενοδοχεία, καταλήγει σε επιλεκτική.

Και βέβαια οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι και το 2014 υπήρχε μνημόνιο και έκτακτες συνθήκες…

Τέλος στο “μακρινό” 2009, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο γ.γ. του ΠΟΤ τόνιζε για την ανάγκη μείωσης των φόρων : “Realizing that the sector can be a key driver of economic recovery, many countries have developed stimulus measures within their fiscal and monetary packages to mitigate the effects of the crisis on tourism. Some destinations are reducing taxes and improving travel facilitation, recognizing that it is now crucial to remove all obstacles to tourism and travel, especially taxation and over regulation. Others have developed financial systems to support enterprises, maintain and increase employment in the sector and develop infrastructure. More should follow suit. The crisis is a unique opportunity to revise all barriers to growth. Taxes and visa issues in particular must be addressed. As public deficits increase worldwide many governments might face hard decisions regarding the need to increase taxes. We must assure that these measures do not harm the recovery of our sector and its capacity to deliver on economic recovery”.

Οι φορείς…

Την αλλαγή στάσης του Taleb Rifai παρατήρησαν και οι επικεφαλείς των φορέων του Τουρισμού, τιτιβίζοντας σχετικά:
Ανδρέας Ανδρεάδης: “Εντυπωσιακή μεταστροφή απόψεων του ΓΓ ΠΟΤ για τον ρόλο της υπερφορολόγησης στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας”.
Ο Γιάννης Ρέτσος έγραψε: Η μείωση φορολογικών συντελεστών αποτελεί στρατηγική επιλογή ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας κάθε εξαγώγιμου προιόντος όπως ο τουρισμός @UNWTO. Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες μείωσης του κόστους λειτουργίας! @UNWTO”.

Το καλύτερο όμως έγραψε ο Αλέξανδρος Βασιλικός: “Μετά απο 8 χρόνια κρίσης, και υπερφορολόγησης, είχαμε σκεφτεί και μόνοι μας να σβήνουμε τα φώτα. Όμως ευχαριστούμε για την συμβουλή ΓΓ ΠΟΤ.”.

Εν κατακλείδι είναι απορίας άξια η μεταστροφή του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai στο θέμα της φορολόγησης και αν στο Βερολίνο συναντηθούμε, θα τον ρωτήσω…

Κωνσταντίνος Δεριζιώτης

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *