global airline
Alexandre de Juniac- CEO IATA

IATA: Απαραίτητη η εφαρμογή των μέτρων του ICAO για την ανάκαμψη των αερομεταφορών

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προτρέπει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την ανάκαμψη της εναέριας διασυνδεσιμότητας.

Το Συμβούλιο του ICAO ενέκρινε το πλαίσιο Takeoff: Guidance for Air Travel through the COVID-19 Public Health Crisis (Takeoff), το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από ολοκληρωμένα προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των αερομεταφορών κατά την κρίση του Κορωνοϊού.

Ο CEO και Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, αναφέρει:

“Η καθολική εφαρμογή των παγκόσμιων standards έχει καταστήσει τον κλάδο των αερομεταφορών ασφαλή. Μία παρόμοια προσέγγιση είναι απαραίτητη σε αυτή την κρίση, ώστε να διασφαλίσουμε την εναέρια διασυνδεσιμότητα καθώς τα σύνορα και οι οικονομίες θα ανοίγουν σταδιακά.

Ο οδηγός Takeoff δημιουργήθηκε βάσει των προτάσεων των καλύτερων εμπειρογνωμόνων των κυβερνήσεων και του κλάδου, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες τον υποστηρίζουν.

Τώρα ζητούμε από τις κυβερνήσεις να τον εφαρμόσουν γρήγορα καθώς ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και οι αεροπορικές εταιρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού και να υπάρχει κοινή αναγνώριση των προσπαθειών ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και των εργαζομένων”.

Ο Οδηγός Takeoff προτείνει μία βαθμιδωτή προσέγγιση ως προς την επανεκκίνηση των αερομεταφορών και περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Τήρηση της απόστασης στο όριο της  εφαρμογής των “επαρκών μέτρων όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση της απόστασης, όπως για παράδειγμα η καμπίνα στα αεροσκάφη”.
  • Η χρήση μασκών και γαντιών από τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές.
  • Η συνεχής καθαριότητα και απολύμανση όλων των περιοχών με πιθανή ανθρώπινη επαφή και μετάδοση.
  • Έλεγχος υγείας, μέσω δηλώσεων πριν και μετά την πτήση, καθώς και τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της οπτικής επίβλεψης, η οποία θα πραγματοποιείται από ειδικούς επαγγελματίες.
  • Ιχνηλάτιση επαφών για τους επιβάτες και τους εργαζομένους: Ανανεωμένα στοιχεία θα πρέπει να ζητούνται ως μέρος των ατομικών δηλώσεων υγείας, και η διάδραση μεταξύ των επιβατών και των κυβερνήσεων θα πρέπει να γίνεται απευθείας μέσω των κυβερνητικών ιστοσελίδων.
  • Φόρμες δηλώσεων υγείας των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών δηλώσεων, οι οποίες θα ακολουθούν τις προτάσεις των σχετικών αρχών υγείας. Θα προτιμούνται τα ψηφιακά εργαλεία έναντι των εντύπων μέσων.
  • Πραγματοποίηση εξετάσεων όταν αυτές καταστούν γρήγορες και αξιόπιστες.

Ο Alexandre de Juniac προσθέτει:

“Αυτή η διαβάθμιση των μέτρων θα παρέχει στους επιβάτες και τους εργαζομένους την απαραίτητη αισιοδοξία ώστε να ταξιδέψουν ξανά. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με τους συνεργάτες μας με στόχο τη συνεχή βελτίωση των μέτρων αυτών καθώς η ιατρική επιστήμη, η τεχνολογία και η πανδημία εξελίσσονται”.

Ο οδηγός Takeoff  αποτελεί στοιχείο της Ομάδας Εργασίας για την Ανάκαμψη των Αερομεταφορών του ICAO (CART). Η αναφορά CART του ICAO τονίζει την ανάγκη για μία συντονισμένη παγκόσμια, ισορροπημένη και κοινά αποδεκτή δράση και όχι για την εφαρμογή ανεξάρτητων μέτρων καθώς διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας μέσω της δημιουργίας οικονομικών εμποδίων.

Ο Alexandre de Juniac προσθέτει:

“Η ηγεσία του ICAO και η αφοσίωση των μελών του CART είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν οι βάσεις για μία ασφαλή ανάκαμψη των εναέριων μετακινήσεων εν μέσω της πανδημίας.

Χαιρετίζουμε την ενότητα ως προς το στόχο αυτό και υποστηρίζουμε πλήρως τα ευρήματα του CART ενώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις με στόχο μία συστηματική εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των πτήσεων, το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των μέτρων καραντίνας”.

Ο οδηγός της IATA  Biosecurity for Air Transport: A Roadmap for Restarting Aviation, ο οποίος δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, συνεισέφερε στη δημιουργία του οδηγού Takeoff και μετονομάστηκε σε  Biosafety for Air Transport: A Roadmap for Restarting Aviation με στόχο την έμφαση στην ασφάλεια και θα ανανεώνεται συνεχώς με τις προτάσεις του Takeoff.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *