Ημέρες 2019 θυμίζει ο Αύγουστος, αλλά… | Τάσιος και Χαλκιαδάκης μιλούν στο Χ&Τ | Πληρότητες

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ημέρες 2019 από πλευράς κρατήσεων θυμίζει ο φετινός Αύγουστος για τον ελληνικό Τουρισμό, όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, αλλά:

  • όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, οι κρατήσεις “φθάνουν” προοπτικά μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, χωρίς να είναι σαφής η συνέχεια και να υπάρχει ομαλή ροή κρατήσεων πανελλαδικά. Παράλληλα, τονίζει ότι μια σειρά προορισμών που συνδέονται με μητροπόλεις και βασίζονται στον περιηγητικό Τουρισμό (Δελφοί, Μετέωρα, Ολυμπία, κ.λπ), αλλά και αστικά κέντρα (Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, κ.λπ.), έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες
  • όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΗ, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αφού οι κρατήσεις για την Κρήτη φαίνονται εξαιρετικές για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο Νίκος Χαλκιαδάκης, τονίζει: “Καθημερινά έχουμε περίπου 15.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, που φθάνουν τις 25.000 τα Σαββατοκύριακα. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά και οι πληρότητες κινούνται από 70% και πάνω. Αρκετά ξενοδοχεία έχουν πληρότητες και στο 100%, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Περιμένουμε βάσιμα έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο, καθώς η μέχρι τώρα ροή των κρατήσεων είναι εξαιρετική και αν δεν αλλάξει κάτι και ο Οκτώβριος θα είναι εξαιρετικός. Σε σύγκριση με το 2019, μπορεί το φετινό αυτό τρίμηνο, να είναι στα ίδια επίπεδα”.

ksd copyright
money tourism copyright photo

Και συνεχίζει ο κ. Χαλκιαδάκης αναφερόμενος στις πληρότητες στο νησί ανά περιοχή και στις αγορές: “Όλη η Κρήτη από την Γεωργιούπολη έως την Σητεία, έχει πληρότητες  70%+ και από την Γεωργιούπολη έως τα Χανιά 50+, λόγω της “απουσίας” των Σκανδιναβών. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από τις 15 Ιουνίου, έως τα τέλη Ιουλίου, οι αφίξεις από Πολωνία (+17,5%), Τσεχία (+15%) και Γερμανία (+8%), είναι υψηλότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Η καραντίνα που μπαίνει στο Ισραήλ δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα καθώς η διαμονή των Ισραηλινών είναι ολιγοήμερη και εκτιμάται ότι η καραντίνα δεν θα είναι απαγορευτικός παράγοντας, ενώ η αγγλική αγορά έχει ανοίξει, αλλά δεν έχει ακόμη σημαντική ροή”.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΞΗ, υπογραμμίζει την σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας: “Πρέπει να δράσουμε άμεσα πείθοντας όλους τους φίλους και συνεργάτες μας για τον άμεσα εμβολιασμό τους , θωρακίζοντας έτσι τον τόπο μας. Κάνω  έκκληση σε όλους ανεξαιρέτως,  ότι είναι καθήκον και υποχρέωση μας,  η τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί από την διεθνή ιατρική κοινότητα. Η αδιαφορία και οι παραλήψεις μας θα μας στοιχίσουν  ανεπανόρθωτα και δεν έχουν θέση στον κλάδο μας. Η ΚΡΗΤΗ πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας των ασφαλών υγειονομικών τουριστικών προορισμών. Ας το προσπαθήσουμε δυναμικά και υπεύθυνα για να χτίσουμε την ανοσία”.

Ο Γρηγόρης Τάσιος

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν υπάρξει σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, “έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, «για το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου η μέση πληρότητα είναι στο 80%», στους μεγάλους προορισμούς, με σοβαρά προβλήματα χαμηλών πληροτήτων όμως στους προορισμούς που προαναφέρονται.

Παράλληλα, όπως τονίζει με εξαίρεση τους μεγάλους παραδοσιακούς προορισμούς των tour operators (Κρήτη, Ρόδο, κ.λπ.), οι οποίοι “εξοφλούν” και τα περυσινά vouchers, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις κρατήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ εκφράζει τις ανησυχίες του για την αύξηση των κρουσμάτων, η εξέλιξη της οποίας θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα της σεζόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GRTimes ο κ. Τάσιος, τόνισε: “Προορισμοί ανά την Ελλάδα που προσφέρουν το πολυπόθητο δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα» για τους καλοκαιρινούς μήνες και δη τις ημέρες που χαρακτηρίζονται από καύσωνα, άδειες, αργίες (π.χ. Δεκαπενταύγουστος) κτλ., για το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου κινούνται σε υψηλά επίπεδα με τη μέση πληρότητα να βρίσκεται στο 80%. Για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, έχουμε ακόμη δρόμο. Μειωμένες πληρότητες παρατηρούνται σε προορισμούς που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, τα Μετέωρα, πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Δράμα κτλ. Σε τέτοιες περιοχές, που επηρεάζονται κυρίως από τον περιηγητικό τουρισμό, οι πληρότητες είναι στο 40%”.

Σχετικά με τις εθνικότητες που κυριαρχούν τη φετινή, επίσης ιδιόμορφη σεζόν, λόγω κορονοϊού, οι Βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, κυρίως σε περιοχές που εξαρτώνται από τον οδικό τουρισμό.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

«Πρωταγωνίστρια είναι η Ρουμανία, το νούμερο ένα, και ακολουθούν η Σερβία και τρίτη η Βουλγαρία» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι εκτός από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τον οδικό τουρισμό, οι συγκεκριμένες εθνικότητες, φέτος, επέλεξαν και τα νησιά του Ιονίου.

«Επειδή βρέθηκαν κενά κρεβάτια, δόθηκε η δυνατότητα στους Βαλκάνιους να πάνε στα Ιόνια νησιά» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Σημειώνεται ότι στα Ιόνια νησιά, από τις πλέον δημοφιλείς τουριστικές αγορές είναι η Μεγάλη Βρετανία, με τους Βρετανούς τουρίστες να έχουν, ήδη, ξεκινήσει να έρχονται στην χώρα μας, όχι όμως στο ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού.

Η γερμανική αγορά εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα και φέτος που επιλέγει Ελληνικούς προορισμούς για διακοπές, ωστόσο και αυτή κινείται με χαμηλούς ρυθμούς ενώ η Πολωνία σημειώνει αύξηση κυρίως στα νησιά (Ρόδο, Κω, Κρήτη κτλ.) λόγω των αυξημένων πτήσεων τσάρτερ.

Σχετικά με τους Ρώσους, είναι ελάχιστοι σε σχέση με το 2019, και όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος, «είναι μόνο πολυτελείας» εξηγώντας ότι είτε έρχονται με ιδιωτικές πτήσεις, είτε/και επιλέγουν αποκλειστικά πολυτελή ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Με τις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, άμεσους και έμμεσους που ασχολούνται με τον τουρισμό, για την ομαλή διέλευση των τουριστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος, ο οδικός τουρισμός είναι αυτός που μπορεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

«Το μήνυμα που παίρνουμε είναι πως η εμπιστοσύνη των οδικών τουριστών μπορεί να καταστήσει την Ηπειρωτική Ελλάδα πρωταγωνίστρια και από άλλες χώρες – πέρα των Βαλκανικών- όπως Κεντρική Ευρώπη, Ουκρανία κτλ.» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Σχετικά με την ελληνική αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, έως τις 20 Αυγούστου οι πληρότητες είναι υψηλές, και στην χερσαία και στη νησιωτική Ελλάδα.

Για την Χαλκιδική, όπου ο κ. Τάσιος είναι και πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, οι πληρότητες κινούνται στο 80%, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν αποφασίσει να αποδράσουν από την καθημερινότητα επιλέγοντας τις παραθεριστικές τους κατοικίες.

Τέλος, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα σεζόν, ο κ. Τάσιος εξηγεί πως για να μπορούμε να συγκρίνουμε τη φετινή σεζόν με το 2019 – χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό-, θα πρέπει να δούμε πως θα κυλήσουν Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. «Είναι μακριά» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφερόμενος στους παραπάνω μήνες προσθέτοντας «σημασία έχει ότι είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020».

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *